Popularna vinska fešta vraća se u Jelsu, nakon prošlogodišnje pauze

Prva vinska fešta održana je daleke 1952. godine na inicijativu zajednice Zadružnog saveza Jelsa pod nazivom Kotarski zadružni slet; 1954. godine održan je Zadružni dan, a od 1956. uglavnom ovo događanje nosi naziv Sajam vina ili Zadružni slet. Sajam vina 1966. godine održan je 14. kolovoza i taj je dan proglašen Danom turizma u Jelsi. Fešta se godinama održavala u prvoj polovici kolovoza, od petka do nedjelje. Gužva bi započinjala od jutarnjih sati i trajala do zore sljedećega dana. Točile su se goleme količine vina jer ideja i jest bila da se prodajom starog vina konobe oslobode za novo koje će doći nadolazećom berbom.

Ove godine Fešta vina održava se 27. i 28. kolovoza i posljednjih se godina ova manifestacija vratila izvornoj nakani – da bude vesela manifestacija promocije hvarskih vina, ponajprije onih najboljih na području jelšanskog prstena, vinorodnog kraja na kojemu nalazimo mnoge izvorne sorte otoka poput bogdanuše, prča, plavca malog, ali i popularne međunarodne cabernet sauvignon, merlot i syrah, a time i različitih vina, od bijelih i crnih, ružičastih, do popularnih opola i prošeka.

Zadnjih tridesetak godina ova se vina ističu kakvoćom, osvajaju  nagrade na natjecanjima i oduševljavaju goste  kojima je Fešta vina prava prilika da kušaju i osjete razlike između vina s južnih padina otoka, položaja s jelšanskih obronaka i udolina te polja uz more. Fešta vina je doživljaj koji turisti pamte – sunce i more već dugo nisu jedini aduti otoka, nego i tradicija, vino, gastronomija dalmatinska pjesma, duh Mediterana kakav je nekada bio.

Najavljene su i razna sportska i zabavna natjecanja – u luci se igra vaterpolo utakmica, održavaju se veslačka natjecanja, međunarodne regate, a skida se i pršut s vrha desetak metara visokog jarbola. Sve je, naravno, začinjeno gastronomskom ponudom i popraćeno koncertima. Ove godine za dobru glazbu zaduženi su Četiri tenora i Zorica Kondža.  

Već treću godinu, u suradnji s udrugom Hvarski vinari i  projektom Vinske zvijezde održava se u sklopu Fešte vina i veliko ocjenjivanje vina otoka Jelsa Summer Wine tasting by Vinske zvijezde, s naglaskom na izvorne sorte i ono što čini razliku od drugih vinskih regija. Zadnji vikend u kolovozu rezervirajte za Jelsu gdje Vas domaćini pozivaju i jamče dobru zabavu. Ovogodišnji program odvijat će se u skladu s aktualnim epidemiološkim mjerama a cijeli program potražite na LINKU. 

Jelsa prva u Hrvatskoj ulazi u Međunarodnu zajednicu tamnog neba

Nakon fešte vina svakako kada ste na Jelsi pogledajte prema nebu i otkrijte zvijezdano nebo. Jelsa osim sunca i mora te vrhunskih vina turistima nudi i zvjezdano nebo, a zvijezde u moderno doba upravo zbog svjetlosnog onečišćenja nestaju i promatranje zvjezdanog neba postaje turistička atrakcija koju ne možete često imati priliku vidjeti.

Upravo zvijezde bit će najsjajniji turistički proizvod Jelse koja bi do kraja godine trebala steći status  Međunarodne zajednice tamnog neba i postati prva općina/grad u Hrvatskoj koja s ponosom nosi taj naslov. Ova titula Jelsu potvrđuje kao destinaciju koja ima iznimnu kvalitetu noćnog neba i poštuje visoke ekološke standarde u pogledu svjetlosnog onečišćenja što sve zajedno čini jedan veliki iskorak prema stvaranju astroturističke ponude na području Jelse.

Naslovna fotografija: Julio Frangen

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.