Porečki delfin: vraća se najpopularniji rekreativni plivački maraton za sve uzraste

Na porečkoj plaži Pical, u subotu 3. rujna, održat će se 21. izdanje međunarodnog rekreativnog plivačkog maratona Porečki delfin. Manifestacija se ove godine održava u organizaciji Sportske zajednice grada Poreča i Turističke zajednice grada Poreča, uz potporu Grada Poreča-Parenzo i tvrtke Valamar Riviera d.d.

Porečki delfin se nastavlja nakon dvogodišnje pauze zbog epidemiološke situacije, a središnji događaj Porečkog delfina je rekreativni maraton na kojem mogu sudjelovati baš svi, bez obzira na dob i fizičku spremu. Dozvoljeno je koristiti i plivačka pomagala, a svaki sudionik može izabrati može li otplivati 1.500 metara trase za brončanu, 3.000 za srebrnu ili 5.000 metara za zlatnu medalju. Svatko tko dosegne jednu od točaka dobiva medalju i majicu koju mogu nositi smo “delfinaši”.

-Trasa ide prema kraju uvale Peškera, a za plivanje se mogu koristiti svi rekviziti i plivati bilo kojim stilom, te samo treba biti opušten i zabaviti se, rekao je Zoran Jendrašić, stručni suradnik za razvoj i unaprjeđenje sporta u Sportskoj zajednici Grada Poreča.

Start je 3. rujna u 9 sati, a startati se može sve do 15 sati. Plivanje je moguće do 17 sati. Svaki sudionik ima osiguranu vodu i voće za osvježenje, te ručak nakon utrke. Kotizacija iznosi, za sve domaće koji se mogu prijaviti na dan održavanja od 8 sati nadalje, 100 kuna i plaća se na licu mjesta. Za sudionike je osigurana i garderoba, mjerenje tlaka, a svaki sudionik dobiva narukvicu za registraciju i mjerenje vremena. Staza je u potpunosti označena, a uz liječničke timove koji dežuraju, osvježenje i na barkama nudit će i barkarioli koji će biti usidreni uz stazu. Za sve učesnike osigurano je besplatno parkiranje na parkiralištu uz plažu tzv. parkiralište Vindije.

Zbog suradnje s mađarskom županijom Somogy te gradom Siofokom na jezeru Balaton gdje se održava sličan maraton po uzoru na koji je prije dva desetljeća i pokrenut Porečki delfin, najveći broj sudionika tradicionalno dolazi iz Mađarske, te ih se ove godine očekuje najmanje dvjestotinjak.

Organizatori se nadaju lijepom vremenu, iako je prognoza još neizvjesna. Za plivače je poželjno da je mirno more, bez vjetra, pogodno za plivanje. Ukoliko pak vremenski uvjeti ne budu pogodni, start utrke odgodit će se za dva do tri sata ili u najgorem slučaju za 24 sata, a o svemu će zainteresirani moći doznati preko društvenih mreža i web stranice Porečkog delfina.

– Porečki delfin je projekt najmasovnijeg plivačkog maratona na Jadranu koji je dvije godine pauzirao, važno da se ove godine održi na što kvalitetnijem nivou, jer će ovo izdanje napraviti mjesto za još masovnije izdanje u 2023. godini. Konačni cilj nam je festival sportova na vodi, pa smo već u pregovorima sa Sportskom zajednicom, kako bi iduće godine mogli krenuti u neku skraćenu verziju festivala, rekao je Nenad Velenik, direktor Turističke zajednice grada Poreča.

U nastavku Velenik je naglasio kako Poreč ovih dana nastavlja dobru sezonu, i do sada je ostvario više od 2,8 milijuna noćenja, te ide prema brojci od tri milijuna. Emitivna tržišta su Njemačka, Austrija, Slovenija, Italija, Hrvatska i Češka. Ove godine dosta Talijana je posjetilo Poreč, za vrijeme praznika. Općenito prema indeksu noćenja hoteli su ostvarili 99%, a privatni smještaj 104%, isto kao i kampovi.

– Idemo prema jednoj odličnoj turističkoj sezoni, i u budućnosti trebamo gledati da ona bude što kvalitetnije odrađena, prije nego brojimo sama noćenja, zaključio je Velenik.

Vjerojatno će se i turisti odlučiti na sudjelovanje na ovogodišnjem Porečkom delfinu, a novosti i obavijesti moguće je pronaći na web stranici www.poreckidelfin.com i službenoj Facebook stranici.

Naslovna fotografija: Plaža Pical, izvor: Turistička zajednica grada Poreča

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.