Porečko ljeto – spoj spomeničke baštine i umjetničkih izvedbi koje treba doživjeti

Ukorak s najživahnijim dijelom turističke sezone u Poreču kreću i programi Porečkog ljeta. Kao kulisa događanjima odabrani su Trg slobode i gradska riva koju se na taj način želi dodatno valorizirati. Želja je organizatora kroz odabrane programe zadovoljiti sve dobne skupine, a mnogobrojnim gostima Poreča i Poreštine – naravno, i domaćima – pružiti dodatni motiv dolaska u grad.

Glazbeni dio Porečkog ljeta počinje večeras, koncertom zagrebačkih Soulfingersa. Kroz srpanj i kolovoz će se nastaviti bogati koncertni program iz kojeg treba posebno izdvojiti nastup Zagrebačke filharmonije, te izvrsni Matija Dedić trio.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Uz programe koji će se odvijati na Trgu slobode ili Porečkoj rivi, gotovo svakodnevno će se paralelno odvijati zanimljiva gostovanja raznih orkestara, bendova te DJ-eva, na prostoru podruma Istarske sabornice – La vecchia cantina, Tequila Beach bara Poreč, Saint & Sinner, Byblos i dr.

Tijekom ljetne sezone održat će se više od 30 koncerata, predstava i izložbi u raznim prostorima grada, ali i po ulicama, trgovima i porečkim kantunima. Ovi su programi su izuzetan spoj porečke spomeničke baštine i umjetničkih izvedbi i nema mnogo gradova koji se mogu pohvaliti ovakvim spojem umjetničkih vrijednosti u svojoj turističkoj ponudi.

Za ljubitelje likovne umjetnosti valja izdvojiti najstariju skupnu likovnu izložbu suvremene umjetnosti – porečki Annale, koja ove godine kontekstualizira digitalnu (kompjutersku) umjetnost prošlosti, sadašnjosti i jedno od mogućih čitanja one u budućnosti. Tijekom ljeta će se održati još četiri odlične izložbe, a među njima se izdvaja kolekcija Stano Filko u galeriji Zuccato, jednog od ključnih osoba slovačke neoavangarde. U sklopu projekta „Umjetnik na odmoru 2022.“ by Valamar, umjetnik će po prvi puta biti predstavljen u Hrvatskoj na samostalnoj izložbi.

Za ljubitelje domaćeg filma najavljeno je da Pula film festival gostuje u Ljetnom kinu Roxy od 20. do 22. 7. kroz tri filmske projekcije: Zbornica, Punim plućima i Divljaci, dok će se od 18. do 24. 8. odvijati 22. Street art Poreč, festival ulične umjetnosti, koji će još jednom zabaviti i otkriti nam nove i atraktivne gradske lokacije.

Nadaleko poznate Koncerte u Eufrazijani i Jazz u lapidariju možda nije potrebno posebno najavljivati, ali tek da napomenemo glazbenim sladokuscima će ljeto u Poreču uljepšati violinist Stefan Milenković koji se tijekom svoje bogate karijere redovno vraća upravo u Eufrazijevu baziliku, te Edin Karamazov koji će s Danijem Bošnjakom predstaviti zanimljiv spoj lutnje i flaute.

Svake srijede, tijekom cijelog ljeta u kulturno-povijesni kompleks lapidarija privući će vas zvuci klasičnog, ali i suvremenog jazza, u svim svojim izvedenicama od swinga i bluesa do etna, funkyja i acid jazza koji vrućim ljetnim noćima daju osvježavajuću notu.

Svi programi održavaju se pod pokroviteljstvom Grada Poreča-Parenzo i TZ Grada Poreča, Istarske županije i Ministarstva kulture i medija, Austrijskog kulturnog foruma, vina Rossi i vina Damijanić.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Program nije konačan i on će se s vremenom nadopunjavati. Svi će programi biti objavljeni na mrežnim stranicama Turističke zajednice Grada Poreča, na aplikaciji Moove i na društvenim mrežama.

Info, foto: TZ Grada Poreča

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.