Postanite hedonist – Ove jeseni posjetite Zadarsku županiju!

Zadarska je županija, kada je riječ o gastronomiji, tipičan predstavnik Dalmacije i Mediterana, najzdravije kuhinje na svijetu uvrštene u UNESCO-ov popis nematerijalne baštine. I u Zadarskoj županiji kao i na cijelom Mediteranu, riba, vino i maslinovo ulje čine “sveto trojstvo” prehrane. No ova vam regija zasigurno može ponuditi i puno više od toga. Zato iskoristite ugodne jesenske dane za posjet Zadarskoj županiji i otkrijte užitke koje ćete dugo pamtiti.

Riba i plodovi mora

Ukusnih jela s plodovima mora na ovom području ne manjka, od onih najjednostavnijih, spremljenih na lešo do onih zahtjevnijih koja traže više iskustva i vještine u pripremanju. Ljepota jednostavnosti pripreme na lešo najbolje se može okusiti u jelima sa svježom bijelom prvoklasnom ribom, skuhanom u slanoj vodi i maslinovom ulju. Taj najzdraviji oblik pripreme učinit će da se nakon obroka osjećate i siti i lagani.

Ali nećete požaliti ako oradu, brancina, kovača ili zubaca probate spremljenog na gradele. Na taj se način vrlo često sprema i plava riba – srdela, skuša, inćun ili tuna, koja zbog poželjnih masnih kiselina pruža silne blagodati za zdravlje, osobito srca i krvnih žila. Pa ukoliko se nađete u Zadarskoj županiji, slijedite miris pečene ribe i svakako probajte pokoju plavu ribu i vaše će vam srce biti jako zahvalno.

Istinski sladokusci jednostavno moraju probati crni rižot od sipe, deliciju koja u sebi nosi sve čarobne okuse mora. Nadaleko poznate izvrsne Novigradske dagnje probajte na buzaru, u umaku punom slasti i karakterističnog mirisa koji trenutačno izaziva glad i poziva za stol. Buzara je također način na koji se spremaju škampi, jelo koje predstavlja vrhunski gastronomski doživljaj i festival je za sva osjetila. Ljubitelji pržene hrane svakako trebaju probati prženu sitnu plavu ribu ili jadransku lignju, najukusnijeg i najtraženijeg glavonošca. Ništa manje tražena hobotnica najčešće se jede odnosno priprema na salatu ili pod pekom.

Jedno od obožavanih morskih jela u Zadarskoj županiji je brudet, jelo od više vrsta ribe koje se sprema na stotine načina no zasigurno je najpoznatiji kaljski brudet koji se kuha isključivo od ugora i s krumpirima i to na otvorenoj živoj vatri, a priprema se u najribarskijem mjestu Kali. No, vi ga možete probati i u lokalnoj konobi ili taverni.

Sir i sirarstvo

Zadarska je županija dom mnogih nagrađivanih sireva i vjerujemo da već svatko zna za “Paški sir”! Možete ga pronaći i u supermarketima i trgovinama delikatesa, nude ga i brojni restorani u županiji, ali i probati ga na samome otoku po kojem nosi ime – Pagu, poseban je doživljaj. Vrhunske sirane u Pagu i Kolanu pričaju priču o izradi te čuvene delicije kojoj miomirisno otočko bilje daje posebnu aromu. I dakako, dok ste na Pagu ne zaboravite na janjetinu. Taj vam je specijalitet sigurno već dobro poznat, no paška je janjetina izvan svake konkurencije i sami se, ako već niste, uvjerite zašto.

Sol

Solane otoka Paga i grada Nina već stoljećima tradicionalno prikupljaju i proizvode sol uz tek minimalne promjene. U Ninu, samo 15 minuta vožnje od centra grada, možete upoznati stoljećima staru tradiciju proizvodnje soli, posjetiti Muzej soli i ponijeti sobom razne proizvode sa i od soli, uključujući i prirodu kozmetiku ili čokoladu sa ninskom soli.

Vino i maslinovo ulje

Vino i maslinovo ulje dvije su obožavane namirnice koje se nalaze na svakom dalmatinskom stolu tijekom cijele godine. U Zadarskoj županiji, možete osobno doživjeti brojna iskustva koja će vam pokazati ovdašnje načine proizvodnje vina i maslinovog ulja, i što ih to čini drugačijima od drugih hrvatskih i svjetskih načina.

Maslina je kao majka, uvijek joj se možete vratiti. I veliki broj stanovnika županije se tom stablu koje ovdje raste od antičkog doba s radošću i vratio, a ona to uzvraća raskošno dajući bogate plodove od kojih nastaju najkvalitetnija vrhunska ulja.

Opojna se vina ovdje uzgajaju više od 3000 godina i svojom kvalitetom prelaze granice, osvajajući mnoge međunarodne nagrade na najprestižnijim svjetskim festivalima. Posebno su vrijedna i cijenjena crna vina, kao što su Zinfandel, Merlot i Cabernet. Putujući diljem Zadarske županije, od Ravnih kotara do primorja, otkrijte vinarije i kušaone gdje ćete naći sortu za sebe.

Pa pronađite vaš omiljeni agroturizam, konobu ili kušaonu na poveznici i uživajte još i u jelima ispod peke, pršutu, prisnacu, ovčjim ili kozjim sirevima, medu i drugim domaćim proizvodima vrijednih ljudi u Zadarskoj županiji.

Aromatski aperitivi

I na kraju, dodajte ovdašnjim hedonističkim jelima i aromatske aperitive pa ćete dobiti formulu snova svakoga gurmana! Regija se također ponosi izvrsnim voćnim rakijama i likerima. Brižno njegovani voćnjaci i grmlje ovoga kraja velikodušni su izvor prvoklasnih krušaka, šljiva, bresaka, naranči, višanja, borovnica, smokava i rogača, a njihovo se voće rabi i u poznatim i cijenjenim pićima. Od svih je plodova, međutim, najdraža glasovita višnja maraska, koju su prvi put za rakiju upotrebljavali ovdašnji dominikanci u 16. stoljeću. Ona je i osnova za Maraschino, “kralja likera”, koji se izvozi u gotovo svaku zemlju na svijetu! Okus mu je još bolji ako ga pijete upravo ovdje.

Postanite kuhar

Za one poklonike užitaka koji vole i učiti, u Zadru se nude tečajevi kuhanja. Privatno ili u malim grupama tečaj počinje odabirom domaćih namirnica na lokalnoj tržnici, a mogu vam se priključiti i djeca. Tečajeve vode profesionalni kuhari, stručnjaci za dalmatinsku kuhinju i naučit će vas kako spremiti nova omiljena jela kojima ćete zadiviti svoje ukućane i goste.

Naslovna fotografija: Hotel i restoran Maškovića han, TZ Zadarske županije

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.