Solana Nin: Ovo je priča koja traje više od 1500 godina

U Solani Nin sol ne proizvodi stroj. Sol ne proizvodi ni čovjek. Sol proizvodi sunce, more i vjetar. Ljudska je ruka bere samo s ljubavlju. I to već generacijama tako. Ninska je sol ekološka i ljekovita jer osim ljudske ruke u proizvodnji ninske soli sudjeluje raznovrsni biljni i životinjski svijet, obilje plaža te ljekovito blato.

Ni Mlečani nisu uspjeli zaustaviti tradiciju

Stoljećima Solana Nin daje život. Othranila je mnoge generacije. Udomila mnoge biljke i životinje. Ljubav prema soli prenosi se s naraštaja na naraštaj. Na svojim su gozbama i rimski carevi uživali u punoći i bogatstvu okusa ninske soli. Starosti ove solane svjedoči i rimska zapornica koja se i danas nalazi na poljima soli. U tim se starim vremenima sol mijenjala za zlato, unca za uncu, a poznato je da su i Rimljani svoje vojnike plaćali s ninskom soli. Rimski je naziv za ovakav način plaćanja salarium – smatra se da iz tog termina potječe riječ plaća – salary (eng.).

Članak se nastavlja ispod oglasa

“Mlečani su 1423. godine kupili solane na Jadranu pa tako i našu Solanu Nin. Zbog konkurencije svojim solanama, na petsto su godina zatvorili našu solanu. Život nisu zatvorili. Solana Nin je i dalje bila živi i biodinamični ekosustav. Solana Nin živi i proizvodi tradicionalno na isti način i danas”, ističu u Solani Nin koja se prostire na površini od 55 hektara, a smještena je u plitkoj laguni dubokog Ninskog zaljeva. U širem području nema teške industrije niti ekstenzivne poljoprivrede, a područje Solane Nin se nalazi između pet hrvatskih nacionalnih parkova Plitvičkih jezera, Paklenice, Kornata, Sjevernog Velebita i Krke što dodatno svjedoči o čistoći i netaknutnosti prirodnog okoliša ove posebne solane.

U Solani Nin sol se proizvodi s ljubavlju, tradicionalno i u suživotu s prirodom već 1500 godina. Generacijama polja ninskih soli daju najbolje od sunca, Jadranskog mora i bure s Velebita. Svi su čuli i za Ninski cvijet soli, a kako izgledaju polja soli te cvijet soli pogledajte u našem javljanju uživo tijekom Dana otvorenih vrata u Solani Nin.

Pogledajte video iz 2020. godine kada smo posjetili solanu.

U Solani Nin sol se proizvodi s ljubavlju, tradicionalno i u suživotu s prirodom već 1500 godina. Generacijama polja ninskih soli daju najbolje od sunca. Vodimo vas u šetnju poljima soli uz Josipu Šalov voditeljicu maloprodaje.

Posted by Turističke priče on Friday, August 7, 2020

Solana Nin – priča stara 1500 godina

Cijela Solana je svojevrstan muzej i priča stara preko 1500 godina. O tome svjedoče arheološki nalazi iz doba Liburna (Ilira), zatim rimska zapornica, bura s Velebita, ljekovito blato, preko 200 vrsta ptica, stari alati. Solana priča priču o soli kroz povijest, ratove, slavlja, ljubav, užitak i rad. Kroz sve to vrijeme puno toga se mijenjalo, no jedna stvar je ostala ista. Sol se još uvijek ubire ručno, baš kao nekada, s velikom dozom ljubavi i užitka.

U sklopu solane su muzej i kuća soli. Kročite s nama u prošlost kroz prikaz fotografija iz daleke prošlosti, starih alata za rad, vagona koji su se koristili nekada davno kao sredstvo za transport soli sa bazena u skladište.

Video iz 2020. godine koji smo emitirali uživo na našim društvenim mrežama:

A sad vas vodimo u Kuću soli

Posted by Turističke priče on Friday, August 7, 2020

“… Uronite u našu priču o soli”, poziva Solana Nin. Mi smo se odazvali pozivu. A vi? 

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.