Postanite mlinar na jedan dan u Međimurju

spot_img

U Međimurju možete postati mlinar na jedan dan, provozati se skelom po rijeci Muri i posjetiti jedini plovni mlin na ovom području. Posebno je atraktivna i šetnja uz rijeku Muru po novouređenoj eko-turističkoj poučno pješačko biciklističkoj stazi „Svetomartinska Mura“ u dužini od 4850 metara sa 20 točaka označenih interpretacijskim panoima koji na zanimljiv i poučan način prikazuju prirodne i kulturne fenomene najsjevernije hrvatske regije.

U Svetom Martinu na Muri, točnije naselju Žabnik, na najsjevernijoj točki Republike Hrvatske, u sklopu poznatog Mlinarevog grunta nalazi se jedini plovni mlin na ovim prostorima, skela, „Mlinarska hiža“ te veoma zanimljiva etnografska zbirka „Jen den v živleju mlinara Franca Žalara“.

Etnografska zbirka prikazana je kroz interaktivni postav, spoj multimedije i klasičnog postava. Ona priča priču o jednom danu mlinara od praskozorja do kasnog predvečerja, starom zanatu mlinarenju te o životu mlinara, kao i o životu uz rijeku Muru.

///Zašto Međimurje? Provjerite što skriva ova zelena oaza

U bogato mursko mlinarsko područje uvodi vas 3D film koji prikazuje s kakvim se razmišljanjima i događajima susretao jedan mlinar budeći se još za mraka kako bi na vrijeme obavio svoje dužnosti.

Djelomično s mislima jednog mlinara istražite sve o Muri i njezinu sastavu, njezinim stanovnicima te biljnom svijetu. Možete dotaknuti žitarice, pomirisati te samljeti žito.

Možete istražiti vrste žitarica u zbirci, poslušati međimurske popevke i pomoću 3D naočala otkriti legendu o Murskoj dekli. Imate li pitanja o životu uz Muru, zbirka će na njih odgovoriti na veoma zanimljiv i specifičan način. Uz sve to ćete se dobro zabaviti i naučiti različite zanimljivosti o našem kraju.

Dio zbirke „Jen den v živleju mlinara Franca Žalara“ je i podna projekcija koja stvara osjećaj šetnje po plićaku rijeke.

Laganim korakom možete probati uloviti neku od ribica te skakutajući po lopočima zabaviti se bez obzira na godine.

Nakon posjeta Mlinarovoj hiži i etnografskoj zbirci svakako iduća točka treba biti sam mlin. Naime ovdje možete uživati u čarobnoj prirodi pokraj rijeke Mure, razgledati jedini plovni mlin na ovom području i provozati se skelom po rijeci Muri ili uživati u novouređenoj eko-turističkoj poučno pješačko biciklističkoj stazi.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.