Zašto Međimurje? Provjerite što skriva ova zelena oaza

Zašto za odmor izabrati Međimurje? Odakle krenuti…? Prirodna baština, kultura, tradicija, povijest, vrhunska vina i gastronomija, prekrasna priroda, ljubazni domaćini, zlatarenje… U Međimurju vas čeka čak 700 kilometara biciklističkih staza i vožnja kroz lijepu prirodu i teren prošaran brežuljcima, šumama, šumskim putevima i označenim biciklističkim stazama.

Foto: Turistička zajednica Međimurske županije

Tu su smještene i Terme Sveti Martin koje se sastoje od niza aktivnih, ali i opuštajućih aktivnosti: bazeni, jacuzziji, masaže i saune. Upravo je na mjestu gdje je sada resort, davne 1913. godine potekla termomineralna ljekovita voda kada su tražili naftu.

///Doživite čudesne zimske praznike u idiličnom Međimurju

Međimurje se može pohvaliti i najnagrađivanijom vinskom cestom, a uzgoj vinove loze i proizvodnja vina u Međimurju se njeguju još od antičkog doba. Uz dobro vino ide i dobra hrana, pa stoga i ne čudi kako je upravo gastronomija jedan od ukusnih razloga za posjetiti Međimurje.

///Eno-gastronomija – jedan od ukusnih razloga za posjetiti Međimurje

međimurje odmor, vinogradi međimurje
Izvor: Terca Art

Razloga za posjetiti Međimurje je i mnogo više, no mi ćemo u nastavku spomenuti samo neke od njih.

Centar za posjetitelje Ekomuzeja Međimurje, Čakovec

U sklopu Međimurske palače turizma u Čakovcu nalazi se Centar za posjetitelje Ekomuzeja Međimurje. U Centru je uređen multimedijalni postav koji na interaktivan i zabavan način posjetitelje upoznaje s atraktivnim sadržajima četrnaest izvornih lokaliteta koji čine Ekomuzej. Uz razgledavanje postava posjetitelji mogu dobiti informacije i preporuke o posjećivanju autentičnih baštinskih lokaliteta u skladu sa svojim afinitetima i raspoloživim vremenom, besplatno napuniti svoj e-bike ili odmoriti u parku koji se nalazi uz Centar.

Ekomuzej Međimurje
Foto: Međimurska županija

///“Ekomuzej Međimurje malo” najsuvremeniji interaktivni postav u ovom dijelu Europe: Virtualna stvarnost spojena s materijalnim

Ekomuzej je pravo Međimurje u malom. Ujedinjuje najvažnije vrijednosti Međimurja – popevku, arheološku i sakralnu baštinu, mlin na Muriispiranje zlata na Dravi, Stari grad Zrinskih, prirodnu baštinu, kulturu vinatradicionalnu međimursku gastronomiju, život i djelo dr. Rudolfa Steinera, sport i rekreaciju.

Mlin na Muri, Sveti Martin na Muri

U Žabniku, na rijeci Muri još uvijek škripi veliko kolo plutajućeg mlina s početka 20. stoljeća. Uz ovaj jedinstveni objekt ruralne graditeljske baštine nalazi se i multimedijalni etnografski postav “Jen den v živleju mlinara Franca Žalara”. Mlinarski zanat jedna je od mnogih blagodati koje je stanovnicima omogućavala rijeka Mura. Kroz 3D “mlinareve oči” i mnoštvo drugih interaktivnih izložaka moguće je doživjeti o čemu je posljednji murski mlinar Franc Žalar sanjario, s čime se susretao i što je sve radio u jednom danu svog života.

međimurje odmor
Mura i Mlin na Muri, izvor: Turistička zajednica Sveti Martin na Muri

U okruženju mlina nalazi se niz sadržaja: etno zbirka obitelji Trstenjak, dvije riječne skele, Skelarska kuća s prezentacijom skelarstva, ribolovna staza, pješačko-biciklistička i poučna šetnica, labirint ljubavi, ergela međimurskog konja, promatračnica ptica, bistro Mlinarska kuća s domaćim delicijama, seoski turizam Goričanec s farmom konja i drugi sadržaji za cjelodnevni obiteljski izlet ili rekreaciju u prekrasnom prirodnom ambijentu.

Med dvemi vodami, Križovec

Centar za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu prožet je ljubavlju prema međimurskoj prirodnoj baštini i potrebom njezinog očuvanja. Što je mrtvica, ima li i Međimurje svog bakalara, zašto je bitno očuvati bregunice, tko su laporaši, o čemu pripovijeda legenda o dravskom vodenjaku, tko su fljojsari…? To je tek dio zanimljivih pitanja na koje odgovore daje multimedijalni interpretacijski postav. U okolišu centra su i interpretacijska brvnara “Moj hrast Adam” te dječje igralište Rječica.

///Med dvemi vodami – turistička priča Međimurja

međimurje odmor, med dvemi vodami
Foto: Centar za posjetitelje Med dvemi vodami

Uz prethodni dogovor Centar nudi zanimljive radionice te posjet rekonstruiranoj tradicijskoj kući “Matulov grunt” u Frkanovcu.

///Matulov grunt u srcu Međimurja – jedinstveni edukacijsko-istraživački centar

Dravski zlatari, Donji Vidovec

Zlatarenje u Međimurju podrazumijeva vještinu ispiranja zlata iz Mure i Drave. Zlato iz ovih rijeka ispirali su već Rimljani. Centar zlatarenja u Međimurju danas je u mjestu Donji Vidovec. Tehnika ispiranja je vrlo jednostavna, ali traži veliku fizičku snagu i duga izbivanja od kuće. Zbog toga je zlatarstvo bilo isključivo muški posao.

///Turistička atrakcija Međimurja: Zlatarenje ili ispiranje zlata

Rijeka Drava još i danas daje najčišće zlato među svim rijekama Europe. Prezentacija ovog izuzetnog tradicijskog zanata može se doživjeti na obali rijeke Drave ili cjelodnevnom team building programu s plovidbom i aktivnostima na dravskim sprudovima.

///TOP 7 razloga zašto posjetiti Međimurje

Sveti Jeronim, Štrigova

Iz povijesnog dokumenta bule pape Nikole iz 15. stoljeća i knjige pavlina Josipa Bedekovića Natale solum iz 18. stoljeća proizlazi da je ovaj izuzetno značajan kršćanski svetac, prevoditelj biblije na latinski rođen u današnjoj Štrigovi, odnosno nekadašnjem rimskom Stridonu. Priča o ovoj povijesnoj enigmi kao i izuzetne freske baroknog freskoslikara Ivana Rangera mogu se doživjeti u jednoj od najimpresivnijih crkvi u Međimurju. Prvobitna građevina podignuta je prije 15. stoljeća, a konačne konturu s dva tornja dobiva u 18. stoljeću.

mađerkin breg
Foto: Međimurska županija

Crkva se nalazi na brežuljku ponad Štrigove u srcu Međimurske vinske ceste, a u blizini je i spektakularni vidikovac na Mađerkinom bregu.

///S tornja visokog 28 metara pogled puca na 4 države

mađerkin breg, međimurje odmor
Izvor: Međimurska županija

Na kraju recimo kako je poseban doživljaj šetnja uz lijevu obalu rijeke Mure. Tamo je uređeno pet kilometara staze za laganu šetnju, pješačenje, bicikliranje i druge aktivne sadržaje. Uz stazu, koja je pogodna za sve uzraste, uređene su šumske učionice, a posjetitelji se rado fotografiraju na popularnom obnovljenom drvenom mostu.

///Šetnja Međimurjem: Tko su zlikovci u prirodi, kako žive žabe u Žabniku, kakav je životni ciklus vretenca letača?

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.