Posvoji UNESCO bukvu u Nacionalnom parku Paklenica

spot_img

Nacionalni park Paklenica na svom je Facebook profilu pokrenuo natječaj u kojem svi sudionici do 14. srpnja mogu postati posvojitelji jedne bukve koja se nalazi na UNESCO-vom Popisu Svjetske baštine.

Netaknute bukove šume Nacionalnog parka Paklenica nalaze se pod najstrožom zaštitom te su dio UNESCO-vog dobra “Bukove prašume i izvorne bukove šume Karpata i ostalih regija Europe”. Nadalje kako poručuju iz Nacionalnog parka Paklenica, zdrave i očuvane stare šume izuzetno su važne u ublažavanju utjecaja klimatskih promjena.

Životni vijek bukve iznosi više od 300 godina, a jedno stablo bukve stare 100 godina primjerice “pojede” 2,5 kilograma ugljičnog dioksida iz atmosfere te oslobodi oko 1,7 kilograma kisika u jednom satu. To je količina kisika koju 50 osoba u prosjeku treba za sat vremena disanja. Zamislite samo koliko kisika jedna bukva proizvede u svom životu! Osim toga, ovakvi šumski ekosustavi predstavljaju stanište mnogim drugim živim organizmima i doprinose očuvanju ukupne bioraznolikosti.

https://www.facebook.com/NPPaklenica/posts/3752178071550921


Kako bi podržali važnost očuvanja starih bukovih šuma, koje su ključne za ublažavanje utjecaja klimatskih promjena, te veliku biološku raznolikost, imate priliku postati “POSVOJITELJ” stabla bukve u jednoj od najvrjednijih i najočuvanijih bukovih šuma u Europi. U komentare ispod objave na Facebook profilu Nacionalnog parka Paklenica ukratko, u pet do šest rečenica, treba napisati zašto bi baš ti trebao biti posvojitelj jedne bukve koja se nalazi na UNESCO-ovom Popisu Svjetske baštine.

Sudionici za čije se najoriginalnije razloge za “posvajanje” bukve žiri odluči, postaju posvojitelji jednog stabla i dobivaju koordinate lokacije gdje se stablo nalazi kako bi mogli i osobno obići svoje stablo. Uz to “posvojitelji dobivaju i jednu godišnju propusnicu za besplatan ulaz u Nacionalni Park, diplomu “U šumi UNESCO-ove Svjetske baštine živi i moja bukva!”, iskaznicu “ime i prezime” – posvojitelj bukve sa slikom posvojene bukve, a kako bi znao što se događa sa stablom, “posvojitelja” će se povremeno izvještavati o njegovom stanju.

Natječaj traje do 14. srpnja 2021. do 14:30 sati, a odabrani “posvojitelji” će biti objavljeni na Facebook stranici Nacionalnog parka Paklenica, 16. srpnja 2021.

Naslovna fotografija: Bukova šuma u Nacionalnom parku Paklenica/ Lika Destination

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.