Posvoji UNESCO bukvu u Nacionalnom parku Paklenica

Nacionalni park Paklenica na svom je Facebook profilu pokrenuo natječaj u kojem svi sudionici do 14. srpnja mogu postati posvojitelji jedne bukve koja se nalazi na UNESCO-vom Popisu Svjetske baštine.

Netaknute bukove šume Nacionalnog parka Paklenica nalaze se pod najstrožom zaštitom te su dio UNESCO-vog dobra “Bukove prašume i izvorne bukove šume Karpata i ostalih regija Europe”. Nadalje kako poručuju iz Nacionalnog parka Paklenica, zdrave i očuvane stare šume izuzetno su važne u ublažavanju utjecaja klimatskih promjena.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Životni vijek bukve iznosi više od 300 godina, a jedno stablo bukve stare 100 godina primjerice “pojede” 2,5 kilograma ugljičnog dioksida iz atmosfere te oslobodi oko 1,7 kilograma kisika u jednom satu. To je količina kisika koju 50 osoba u prosjeku treba za sat vremena disanja. Zamislite samo koliko kisika jedna bukva proizvede u svom životu! Osim toga, ovakvi šumski ekosustavi predstavljaju stanište mnogim drugim živim organizmima i doprinose očuvanju ukupne bioraznolikosti.

POSVOJI UNESCO BUKVU! 🌳🐾🦋🥳💚🌍➡️ Netaknute bukove šume Nacionalnog parka Paklenica nalaze se pod najstrožom zaštitom te…

Posted by Nacionalni park Paklenica on Wednesday, July 7, 2021


Kako bi podržali važnost očuvanja starih bukovih šuma, koje su ključne za ublažavanje utjecaja klimatskih promjena, te veliku biološku raznolikost, imate priliku postati “POSVOJITELJ” stabla bukve u jednoj od najvrjednijih i najočuvanijih bukovih šuma u Europi. U komentare ispod objave na Facebook profilu Nacionalnog parka Paklenica ukratko, u pet do šest rečenica, treba napisati zašto bi baš ti trebao biti posvojitelj jedne bukve koja se nalazi na UNESCO-ovom Popisu Svjetske baštine.

Sudionici za čije se najoriginalnije razloge za “posvajanje” bukve žiri odluči, postaju posvojitelji jednog stabla i dobivaju koordinate lokacije gdje se stablo nalazi kako bi mogli i osobno obići svoje stablo. Uz to “posvojitelji dobivaju i jednu godišnju propusnicu za besplatan ulaz u Nacionalni Park, diplomu “U šumi UNESCO-ove Svjetske baštine živi i moja bukva!”, iskaznicu “ime i prezime” – posvojitelj bukve sa slikom posvojene bukve, a kako bi znao što se događa sa stablom, “posvojitelja” će se povremeno izvještavati o njegovom stanju.

Natječaj traje do 14. srpnja 2021. do 14:30 sati, a odabrani “posvojitelji” će biti objavljeni na Facebook stranici Nacionalnog parka Paklenica, 16. srpnja 2021.

Naslovna fotografija: Bukova šuma u Nacionalnom parku Paklenica/ Lika Destination

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.