Povijest ispričana 3D mapiranjem: Doživite 1000 godina pobjeda i poraza u samom srcu tvrđave

Dvije cisterne iz 15. stoljeća donedavno su bile skrivene u utrobi Tvrđave sv. Mihovila. 

Danas su zidovi cisterni kulisa za prezentaciju bogate povijesti tvrđave i grada. Zahtjevnim projektom u cisternama je postavljena najsuvremenija tehnička oprema potrebna za projiciranje sadržaja na zakrivljene i grubo ožbukane zidove cisterne. Slikovnu i zvučnu kulisu čine 34 projektora i 16 zvučnika koji pokrivaju 90% površine zidova.

U cisternama pogledajte

Članak se nastavlja ispod oglasa

Cisterna s lukovima pretvorena je u vremeplov koji vas provlači kroz šibenska stoljeća i najvažnije događaje od nastanka grada do danas, s posebnim naglaskom na tvrđavu iz koje je grad nastao.

Druga cisterna nudi priču o svevremenskoj borbi dobra i zla, u kršćanskoj tradiciji često predstavljenoj borbom sv. Mihovila i zmaja. Arhanđel, na kojeg često nailazimo na brdskim vrhovima, od samih početaka bio je zaštitnik Šibenika.

A između projekcija?

Na Tvrđavi sv. Mihovila izvršeno je niz arheoloških kampanja (1972-77, 1990-96), a od 2017. izvode se svake godine. Uslijed nekoliko tisuća godina korištenja, na tvrđavi je pronađeno stotine i tisuće materijalnih ostataka, koji datiraju od željeznog doba sve do Drugog svjetskog rata.

U pauzama između glavnih projekcija, u cisternama se prikazuje multimedijalna 3D izložba najvažnijih i najbolje očuvanih nalaza koji svjedoče dugotrajnom kontinuitetu korištenja ove lokacije.

Multimedijalni vodič

Na Info pultu tvrđave posudite multimedijalni audio vodič koji dopunjava postojeću signalizaciju i povijesne sadržaje tvrđave. Zanima vas određeni dio ili struktura na tvrđavi? Kako raspoznati koji dio zidova je stariji, a koji je rekonstruiran?

Obiđite tvrđavu s tabletom u ruci i slušalicama na ušima, a sadržaj će se samostalno aktivirati u trenutku prolaska pored točke na kojoj je postavljen odašiljač. Ne morate nužno slijediti redosljed točaka – svaka je tema zasebna je crtica iz povijesti. Budite kreator svoje rute!

Izvor / Foto: TZ Šibenik

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.