Povodom 110. godišnjice u Opatiji predstavljena nova mapa šetnice Lungomare

Obalno šetalište Franje Josipa I., diljem svijeta poznato kao Lungomare ove godine slavi 110 godina postojanja u svome punom sjaju. Naime, Lungomare se gradio u etapama. Prva etapa građena je od 1885. do 1889. godine, a posljednja, ona do Lovrana, završena je 1911. godine. Kada je izgrađena posljednja etapa, promenada je postala jedan od glavnih simbola Opatije.

Turistička zajednica grada Opatije osmislila je niz kulturnih, edukativnih i zabavnih događanja i aktivnosti tijekom 2021. godine s ciljem promocije jedinstvene šetnice koja je motiv brojnih fotografija, umjetničkih djela, ali i lijepih sjećanja brojnih stanovnika i posjetitelja rivijere.

110 godina stari Lungomare obilježava sklad austrougarske arhitekture u spoju sa stjenovitom opatijskom obalom i prekrasnim pogledom na more. Omiljeno je mjesto za šetnju Opatijaca i gostiju Opatije, a te će šetnje sada dobiti jednu sasvim novu dimenziju zahvaljujući novoj, originalnoj i drukčijoj mapi obalnog šetališta. Ona izgledom evocira slavna povijesna vremena, a posjetiteljima prikazuje posebnost šetnice što se proteže obalom od Voloskog do Lovrana, kao i bogatstvo i raznolikost povijesnih i turističkih znamenitosti nanizanih uz Lungomare.

Šetnica, po kojoj je danas Opatija poznata u svijetu pobuđuje emocije u svakom posjetitelju grada, ali i u svakom Opatijcu, pa je tako i mapa Lungomare realizirana u suradnji s Opatijcima. Izradu karte povjerena je fotografu i dizajneru Romanu Groziću, a tekst potpisuje dr.sc. Amir Muzur. U izradi je i novi plan grada koji će se temeljiti na novom vizualnom rješenju mape.

Prema najavama u izradi je i interaktivna, digitalna mapa šetališta kojoj će se moći pristupiti putem računala, pametnih telefona i tableta, a izrađen je i plan turističke signalizacije odnosno putokaza koji usmjeravaju šetače, odnosno označavaju prilaze prema obalnom šetalištu.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.