‘Pravljični gozd’: boravak u prirodi po mjeri obitelji

‘Nekoć davno’…

Tako najčešće započinjemo pričati priče našoj djeci. No, jeste li znali da ih možete pričati i doživjeti boravkom na svježem zraku kroz igru i druženje?

Pššššttt, načulite uši. Malo nas zna, da je nekada omiljeno izletište Zagrepčana – Logarska dolina, obogaćena već više od deset godina s predivnom šumom bajki pod nazivom ‘Pravljični gozd’

Članak se nastavlja ispod oglasa

Vlasnici su ideju dobili od susjeda Austrijanaca, koji su uz svoju farmu uredili malu čudnovatu šumu bajki s imaginarnim likovima, čime su bili potaknuti da prema viđenom naprave nešto slično za svoje goste. S više osjećaja i poštovanja do prirode i kulturne baštine, na našu radost, na površini od 2 hektara razvili su edukativnu i čarobnu šumu bajki.  

Jedan od ciljeva razvijanja ovakve vrste šume je očuvanje autohtonih vrijednosti, od prirodnih resursa do kulturnih vrijednosti, kao i njihova dostupnost svakom djetetu, užoj i široj obitelji, predškolskim i školskim skupinama, kako bi zajedno razvijali kreativne zadatke, pronalazili rješenja i otkrivali 35 različitih bajki na slovenskom, engleskom i njemačkom jeziku. 

Važno je napomenuti da za poticanje razvoja orijentacije, pri samom ulazu u ‘Pravljični gozd’ preuzimate svoju orijentacijsku mapu u obliku drveta na kojoj su jasno naznačene točke bajki, a vi ih morate sami otkriti i pronaći. Kod svake točke nalazi se i informacijska ploča s objašnjenjem bajke i imenom autora/ice. Za dodatnu zabavu i razvoj kreativnosti, možete se poigrati intonacijom i zabaviti se pokraj postavljenih drvenih vizualnih instalacija koje su povezane sa senzornim i motornim funkcijama i edukativnim sadržajima o šumi.

Možete namirisati, dotaknuti, poslušati i osjetiti prirodu pod dlanovima i stopalima

Preporučujem da zajedno bosi prošećete po mnogobrojnim senzornim materijalima šume, stvarate razne zvukove na ksilofonu, osjetite dodir grančica raznih stabala, imitirate glasove šumskih životinja, dodirnete i osjetite tlo u šumi, slušate šuštanje lišća i puhanje vjetra te osjetite pikanje borovih iglica.

Pokušajte zajedno odrediti starost stabala, nabrojite koje šumske životinje poznajete, koje voće možemo pronaći u šumi, razgovarajte o tome kako su povezane šume i voda, koje ptice možete pronaći u Logarskoj dolini, koliko vrsta leptira se tu nalazi i otkrijte još mnogo novih i edukativnih informacija.

Za vaše gladne trbuščiće pobrinut će se lokalni poljoprivrednici, koji u svojim ‘kmetijama’ i turističkim objektima, gastronomiji pridaju posebnu pažnju. Tako primjerice u ‘Penzionu na razpotju’ osim bogatog i autentičnog doručka, u ponudi imaju razne domaće juhe, štrukle, domaće tjestenine, jela od heljde i prepoznatljive palačinke s vrućim šumskim voćem s nazivima patuljaka iz obližnje šume. Za djecu u redovnoj ponudi nude tri bajkovita jelovnika: ‘Lintverjev krožnik’, ‘Škratov krožnik’ i tanjur ‘Ajdovske deklice’.

Članak se nastavlja ispod oglasa

‘Pravljični gozd’ je za posjetitelje inače otvoren od travnja, u ovom trenutku od otvaranja graničnih prijelaza, pa sve do kraja listopada, svakim radnim danom od 10 do 18 sati. Cijena ulaznice za ‘Pravljični gozd’ za odrasle osobe iznosi 4,50 eura, dok je za djecu iznad dvije godine cijena 2,50 eura. Za osobe u invalidskim kolicima ulaz je besplatan.

Smještaj možete rezervirati u njihovom wellness ‘Penzionu na razpotju’, s besplatnim ulazom u šumu bajki te u ostalim smještajnim objektima, tradicionalnim ‘kmetijama’ ili hotelu Plesnik u srcu Logarske doline. 

Ukoliko dolazite iz udaljenijih mjesta, vlasnici će vam rado pripremiti sve potrebne rekvizite za što bolju zabavu. Također, prema vašoj želji mogu se organizirati i pojedinačni izleti, nordijsko hodanje i najam električnih bicikala.

Prepuna lijepih doživljaja i avantura, Logarska dolina idealno je mjesto za bogaćenje vaših obiteljskih trenutaka i kreiranje uspomena.

Vaše mjesto bajki.

Fotografije uz dopuštenje vlasnika Pravljičnog gozda.

Više o Logarskoj dolini doznajte na: https://www.logarska-dolina.si/

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.

Autor

Kategorije