Predstavljamo kandidate za nagradu “Najbolje turističko selo”: Kaštelir-Labinci

Ministarstvo turizma i sporta odabralo je Općinu Kaštelir-Labinci kao jednu od tri hrvatske kandidatkinje za nagradu Najbolja turistička sela koju je ovog svibnja pokrenula Svjetska turistička zajednica (UNWTO). U okviru ove inicijative države članice UNWTO-a mogle su prijaviti do tri kandidata koji će se predstaviti kao pokretači održive promjene u društvenom, gospodarskom i okolišnom aspektu u svakoj od zemalja članica.

Općina Kaštelir-Labinci u svojoj je prijavi prikazala predanost inovacijama i održivosti u razvoju odgovornog i visokokvalitetnog oblika turizma, te zasluženo nominirana za ovu nagradu. Vizija Općine je razvoj prepoznatljive destinacije, odnosno razvoj autohtonog ruralnog turizma čemu doprinosi usklađeni razvoj poljoprivrede i turizma, bogata ponuda različitih sadržaja i događaja prilagođenih različitim ciljnim skupinama – ljubiteljima prirode, aktivnog odmora, rekreativcima, gurmanima, vikendašima, lovcima.

Hrturizam pretplata logo.jpeg

Kaštelir-Labinci je općina smještena na zapadu pitoreskne Istre, okružena bujnom sredozemnom vegetacijom koja se stapa s maslinicima, vinogradima i njivama. Dva mjesta, Kaštelir i Labinci – talijanski Castelier i S. Domenica – postupno su tijekom stoljeća urbanistički nadograđivana i do kraja se približila, pa danas tvore jedno mjesto, smješteno desetak kilometara sjeverno od Poreča. Prema legendi, žitelji mjesta Labinci svake su nedjelje odlazili na konjima po župnika u Motovun-Montona, da bi u njihovoj crkvi služio nedjeljnu misu. Pri povratku, zauzvrat bi pomeli glavni motovunski trg.

Općina danas broji svega 1500 stanovnika, no polovina njih se bavi domaćom proizvodnjom, a imaju registriranih čak 150 OPG-ova čiji se domaći proizvodi izvrsno uklapaju u autohtonu gastronomsku turističku ponudu. Osim već tradicionalnih vina, maslinova ulja, tartufa i biske, na ovome se području vrlo uspješno proizvode i bučino ulje, krumpir, domaće brašno, gin i aceto Balsamico – sve delicije vrijedne kušanja.

Upravo je s tim ciljem TZ Kaštelir-Labinci ove godine pokrenula Free Friday Tasting, manifestaciju u kojoj su posjetitelji mogli besplatno kušati lokalne specijalitete, te uživati u njima po promotivnim cijenama.

U Kaštelir-Labincima posjetitelji mogu doživjeti i već nadaleko poznatu Gramperijadu, feštu od krumpira. Zašto ime Gramperijada? Kaštelir jedino mjesto u Istri gdje se krumpir naziva gramper, a njegova je kvaliteta nadaleko čuvena. Gramperijada se sastoji od natjecanja najčudnijih, najvećih krumpira, a njezin nezaobilazan dio je i priprema svakojakih jela od krumpira, glazba i vesela atmosfera.

Održava se tu i proslava Kuzminja koja svaki put oduševi mještane i posjetitelje, ponajviše zbog pripreme tradicionalnih jela uživo. Često se u pripremi delicija natječu timovi sastavljeni od članova općinskih tijela, volontera DVD-a, vokalne skupne, te članova talijanske zajednice ili sportskih klubova. Kuzminja je proslava kojom se i tradicionalnom procesijom svečano obilježava dan zaštitnika mjesta, Sv. Kuzme i Damijana.

Izvan sezone gosti mogu sudjelovati u berbi grožđa, maslina, krumpira, šparuga i gljiva, a u općini će uskoro biti osnovana i prestižna škola kulinarstva, kao kruna posvećenosti hrani koja se uzgaja u ovome kraju.

Kako su smješteni relativno blizu glavnim prometnim pravcima europske mreže puteva i udaljeni tek sedam kilometara od mora, Kaštelir-Labinci imaju što ponuditi i tijekom i van glavne turističke sezone. Blizu su im mali srednjovjekovni gradići unutrašnjosti Istre koji su spektakularne destinacije za posjet u svako doba, a posebice u vrijeme održavanja njihovih filmskih, glazbenih i gastronomskih festivala.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Krajobrazi ovoga kraja, gdje se izmjenjuju vinogradi, maslinici, njive i netaknuta priroda, idealna su pozadina za sportske aktivnosti na otvorenom. Biciklističke staze koje vode kroz vinograde i maslinike pružaju nezaboravan doživljaj, a staze kroz prirodu u okolici Poreča pogodne su za manje fizički spremne rekreativce i obitelji s djecom. Riječ je o kraćim i laganijim stazama koje su idealne za ugodnu šetnju šumskim stazicama, maslinicima i vinogradima, s pogledom na okolne brežuljke. Ove će vas staze provesti i uz brojne kulturne i povijesne spomenike. Poseban doživljaj povijesti predstavlja staza Nigrinjansko blago koja počinje na sjeveroistočnom ulazu u Kaštelir.

Cijela Istra, pa i ova općina, bogate su povijesnim pričama. Legenda kaže kako su grčki moreplovci Argonauti oko 1200 g. prije nove ere u Kalhidi, na crnomorskoj obali Male Azije, oteli zlatno runo i Crnim morem preko rijeke Ister – današnjeg Dunava – dospjeli Savom do Alpskih obronaka u Sloveniji. Podzemnim su se vodama spustili do rijeke Mirne i tu na obroncima osnovali svoje utvrde i nastanili se. Otuda i njihovo ime Istri.

No tu su i povijesne činjenice: za doba venecijanske vlasti poluotok su naseljavali prognanici iz Dalmacije i Bosne u bijegu pred Turcima, i te su obitelji svojim prezimenima imenovale naselja oko Kaštelira koja se i danas tako zovu. Slična sudbina stvorila je i naselje Labinci.

Nakon što je krajem 18. stoljeća Istra postala dio Austrije, u Labincima je 1892. u prostorijama stare župničke kuće otvorena talijanska škola, a u Kašteliru 1896. jedna od prvih hrvatskih škola u Istri.

Kaštelir-Labinci mogu se pohvaliti i širokom ponudom smještaja: od robinzonskog kampa, do apartmana i vrhunskih vila. Prema nekim podacima, odaziv turista i više je nego fantastičan – dnevno ih u Kaštelir-Labincima bude i preko dvije tisuće, a u prvim danima rujna broj posjeta i noćenja premašio je rezultate iz istoga razdoblja 2019. godine.

Foto: TZO Kaštelir-Labinci, Rose art Video produkcija d.o.o.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.