Predstavljamo kandidate za nagradu “Najbolje turističko selo”: Veliko Trojstvo

Nakon izvršene evaluacije, Ministarstvo turizma i sporta odabralo je Općinu Veliko Trojstvo kao jednu od tri hrvatske kandidatkinje za nagradu “Najbolja turistička sela” koju je ovog svibnja pokrenula Svjetska turistička organizacija (UNWTO), a u okviru te aktivnosti države članice mogle su prijaviti do tri kandidata – sela ili općine koji će se predstaviti kao pokretači održive promjene u socijalnom, gospodarskom i okolišnom aspektu u svakoj od zemalja članica. Druge dvije hrvatske općine u tom prestižnom društvu su općine Kaštelir-Labinci i Motovun s područja Istarske županije.

Veliko Trojstvo nominirano je zbog niza potencijala poput konjičke turističke staze, etno-parka i bogate kulturne baštine, kao i Romske kuće koja je jedinstvena u Hrvatskoj i Europi, te OPG-ova s domaćom gastro ponudom. Ovom je nominacijom Bjelovarsko-bilogorska županija potvrdila svoje mjesto na europskoj karti održivog turizma nakon što je 2016. godine postala članicom EDEN Networka – europske mreže destinacija izvrsnosti koja okuplja 65 članica iz 21 zemlje.

Veliko Trojstvo nalazi se desetak kilometara sjeveroistočno od grada Bjelovara, te je udaljeno tek stotinjak kilometara od Zagreba. Viši predjeli ovoga kraja, koji pripadaju bilogorskom gorju, bogati su šumama i svim vrstama divljači, dok su niži predjeli pokriveni plodnim voćnjacima i vinogradima. Ovaj lijepi kraj nudi mnoštvo turističkih sadržaja kroz seoski i eko turizam, izlete, jahanje, autohtonu kuhinju i tradicijske običaje.

Na području Općine Veliko Trojstvo smjestio se Bilogorski turistički put koji se proteže blagim i privlačnim obroncima Bilogore, kroz sjenu pitomih šuma i preko osunčanih plodnih polja i vinograda. Očuvana priroda i mir seoskog prostora oduševit će svakog ljubitelja prirode. Domaćini će vas ovdje srdačno dočekati, a bit ćete u prilici kušati kvalitetna vina, rakije i sokove, kao i tradicijska jela, domaći sir i kolače, te izvrstan med. Poželite li se duže zadržati, prenoćiti možete na nekom od seoskih gospodarstava. Okolica Velikog Trojstva skriva pravo carstvo sortnih vinograda i malih obiteljskih gospodarstava koji su prepoznali svoju šansu u pokretanju seoskog turizma.

Bilogorski turistički put pruža i brojne mogućnosti raznovrsne rekreacije – daljinsko, sportsko i rekreacijsko jahanje, lov i ribolov, pješačke i biciklističke ture, te niz sportskih aktivnosti na otvorenom.

Osnovni cilj turističkog puta je unaprjeđenje i turističko oživljavanje ovoga kraja, te izgradnja tematske turističke ceste obiteljskih gospodarstava, vinarija i ugostiteljskih objekata koji su spremni posjetiteljima ponuditi svoje poljoprivredno-prehrambene proizvode, proizvode iz kućne radinosti, te prikazati tradicijske obrte i način življenja.

Jedna od posebnosti toga kraja svakako je Romska kuća autohtonih hrvatskih Roma Lovara, jedne od osam skupina Roma koji danas žive u Hrvatskoj, a nalazi se u selu Maglenča. Ova jedinstvena etno-kuća nudi atraktivnu i autentičnu turističku uslugu prezentacije nepoznate romske povijesti, tradicije, jezika i običaja kao dijela bogate hrvatske baštine, kao i mnogih proizvoda po kojima su Romi Lovari nekada bili prepoznatljivi. U prvoj Romskoj kući u Hrvatskoj, ali i Europi, smještena je Stalna izložba o povijesti autohtonih hrvatskih Roma Lovara. Stara drvena građevina je preuređena po uzoru na arhitekturu građevina u kakvima su s početka 20. stoljeća živjeli Romi Lovari. U objektu možete razgledati stalni prikaz povijesti i običaja ove izvorne romske skupine, prve bilogorski nasade lavande, ali i kušati tradicionalna jela romske kuhinje, te proizvode bilogorskih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Na području općine Veliko trojstvo nalazi se i planinarski dom Kamenitovac kod kojega počinje i završava obilaznica Bilogorskim stazama. Dom je otvoren davne 1951. godine, a izgrađen je na samom hrptu brežuljka iznad sela Maglenča na rubu šume Mačjak na visini od 242 metra. Do ovoga se popularnog planinarskog doma može doći iz Velikog Trojstva, Šandrovca ili Bjelovara, a okružen je biciklističkim i pješačkim stazama, i može biti savršeno mjesto s kojega ćete obilaziti bilogorski kraj.

Neke predjele ovoga kraja može se proći i na konjima. Mnoga obiteljska gospodarstva u Velikom trojstvu i okolici nude upravo takav program. Za one koji se ipak ne bi usudili uzjahati konja, dio puta se mogu povesti u starim fijakerima uređenima baš za tu namjenu. Bilogorske konjičke staze su mreža trasiranih, markiranih, provjerenih i korištenih staza. Protežu se između Bjelovara i Grubišnoga Polja, te prolaze kroz devet općina, među kojima je i Veliko Trojstvo. Inače, osnovni smjer staze proteže se u dužini od čak 109 kilometara, a cilj je povezati gotovo sve kulturne, povijesne, sakralne i ugostiteljske sadržaje na spomenutim prostorima.

Program Skriveno blago bilogorskih divova – Veda povest će vas u svijet mitskih bića Bilogore i potragu za njihovim skrivenim blagom. Riječ je o turističkom proizvodu koji je oslonjen na već postojeće pješačke ture Bilogorom i osmišljen tako da grupama planinara ili šetača ponude i dodatni zabavno-rekreativni sadržaj. Projekt se zasniva na legendi iz ovoga kraja koja govori o mitološkim bićima Vedima koji su naseljavanjem Bilogore, pobjegli u šume. Vrlo su rado pomagali ljudima, te se vjerovalo da je svaka kuća imala svoga Veda. Osmišljena je i priča o njihovu blagu koje su ostavili na skrovitim šumovitim mjestima Bilogore, a to bi skriveno blago trebali pronaći turisti u svojim šetnjama. Svaka potraga počinje pričom starice o legendi Veda u prostoru etno kuće u Velikom Trojstvu. Tu ćete dobiti naputke, kao i tajnu mapu za traženje blaga, a sve će završiti vedskom zakuskom s neobičnim jelima spravljenima po recepturi bilogorskih divova, uz paljenje krijesa, te specifičan obred i glazbu u čijem stvaranju sudjeluju i sami posjetitelji.

Foto: TZ Bjelovarsko-bilogorske županije

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.