Čarobna održiva iskustva u Europi

Većina nas želi da ovaj naš prekrasni planet ostane kakav jest i za generacije koje dolaze. Očuvanje okoliša – kojega smo samo sastavni dio, ne i njegovi gospodari – zbog toga je sve važnije i sve hitnije. A jedan od načina je da radi očuvanja promijenimo zašto, kako i kamo putujemo.

EDEN – akronim za European Destinations of Excellence – najveća je europska mreža destinacija koje je Europska komisija nagradila za kvalitetu turističke ponude i poštovanje okoliša. EDEN je obećanje stvarnih iskustava, stvarnih otkrića i stvarnih susreta, te poziv za putovanjem Europom i doživljaj nezaboravnih iskustva u održivim turističkim destinacijama nagrađenim za predanost okolišu.

Deseci iskustava održivog turizma očekuje nas diljem Europe, a portal European Best Destinations među ostalima predlaže sljedeće:

Zemlja bizona – okrug Neamt u Rumunjskoj

Kao priznanje svim naporima uloženima u očuvanje vrste, Zemlja bizona u Neamţu uvrštena je među 100 najboljih održivih destinacija u svijetu. Park prirode Vânători-Neamţ u okrugu Neamţ jedino je mjesto u Europi gdje se bizon, najveća kopnena životinja našeg kontinenta, može vidjeti u tri vrste staništa: u šumskoj divljini, u polu-slobodi unutar aklimatizacijske nastambe u ‘Centru za upravljanje bizonima’, te u zoološkom vrtu Parka.

Park se prostire na više od 172.973 hektara zemlje, a turisti mogu izbliza promatrati nevjerojatan životinjski svijet. Posjetiteljima se nude safariji, obilasci i tematske ture. U blizini parka nalaze se i brojne povijesne znamenitosti, samostani i muzeji.

Zemlja bizona primjer je bavljenja održivim turizmom koji se temelji na zaštiti i poboljšanju vidljivosti lokalne prirodne, kulturne i duhovne baštine, te na ravnomjernoj prostornoj raspodjeli turističkog intenziteta, ponajviše promicanjem neraskidive veze između prirode i duhovnosti.

Promatranje kitova – otok Faial u Portugalu

Azorski otok Faial je mjesto gdje priroda caruje, a štiti je vojska botaničara, geologa i stručnjaka za floru i faunu. Otok čini trokut s otocima Sao Jorge i Pico, a svi zajedno pozivaju na putovanje od jednog do drugog i otkrivanje prirodnih krajolika koji oduzimaju dah, kulinarskih specijaliteta jedinstvenih u svijetu, vina sazrelih u podnožju vulkana Pico, meda od divljeg cvijeća, te azorskog sira.

Ljubiteljima prirode na Faialu se nudi mnoštvo aktivnosti. Tu su botanički vrtovi Faiala, savršeni za upoznavanje s endemskim biljkama Azora. Svakako treba posjetiti i ‘Capelinhos‘, nevjerojatan interaktivni muzej o povijesti zadivljujuće vulkanske erupcije koja se dogodila prije samo nekoliko desetljeća, a trajala je 13 mjeseci. I na kraju, posjetitelji su mogu priuštiti ostvarenje životnog sna i na fantastičnom izletu morem otkriti dupine i kitove u njihovom prirodnom okruženju.

Faial je destinacija održivog turizma koju je Europska komisija nagradila za predanost zaštiti prirode. Stoga je otok glavno odredište za održivi odmor radi ponovnog povezivanja sa sobom, svojom obitelji i prirodom.

Mazanje ljekovitim blatom – Nin u Hrvatskoj

Duge pješčane plaže jedan su od zaštitnih znakova drevnog grada Nina i njegove rivijere, a plitko i toplo more posebno privlači obitelji s malom djecom. Ninske plaže uvrštene su među najljepše plaže u Hrvatskoj i šire, a njihova ljepota obogatit će album uspomena svakog posjetitelja.

Među darovima prirode kojima ninsko područje obiluje, sigurno je jedan od najvrjednijih ljekovito blato (peloid) koje se koristilo još u rimsko doba, a pretpostavka je da su se u blizini nalazile terme i u prapovijesnom dobu. Osim liječenja blatom, poznata Kraljičina plaža nudi i talasoterapiju u poliklinici na otvorenom.

Na plažama Nina održava se i jedinstveni Festival pijeska pod motom ‘Čarolija koja nastaje i nestaje’. Brojni umjetnici i entuzijasti posvete dan ili dva izradi skulptura i formi od pijeska koje potraju do sljedeće plime.

Ninski kraj je prepun prilika za doživljaje: od dugih šetnji romantičnom povijesnom jezgrom ovog kraljevskoga grada, užitaka u jedinstvenim kulinarskim specijalitetima, pa do promatranja ptica. Na malom prostoru u Ninu zabilježeno je pola od ukupne brojnosti ptica u Hrvatskoj. Točnije, evidentirano je ukupno 220 raznih vrsta. A zateknete li se u Ninu u pravo vrijeme, možda ugledate i plamence koji povremeno svrate u ovaj jedinstveni gradić.

Promatranje medvjeda u divljoj tajgi – Finska

Divlja tajga jedno je od rijetkih područja u Europi gdje je moguće promatrati i fotografirati rijetke zvijeri u njihovom prirodnom okruženju, uz pratnju potpuno obučenih vodiča. Osim mesoždera poput medvjeda, vukova i kuna, tu se mogu vidjeti losovi, divlji šumski sobovi, leteće vjeverice, dabrovi i neke od najvećih europskih ptica grabljivica.

Sezona promatranja ovih fascinantnih životinja počinje krajem travnja kada se medvjedi bude iz zimskog sna i traje do kraja jeseni.

San o jednorozima – Đakovo u Hrvatskoj

Veličanstveni bijeli konji s rogom na čelu kojeg znamo iz fantastičnih bajki i priča možda ne postoji u stvarnom životu, no plemenito biće koji je nadahnulo pripovjedače tih bajki vrlo je stvarano. Riječ je o kraljevskoj pasmini lipicancu koju možete jahati u gradu Đakovu u hrvatskoj regiji Slavoniji.

Ergela u Đakovu osnovana je davne 1506. godine, što je svrstava među najstarije ergele u Europi i govori o dugoj tradiciji uzgoja konja na tom području. Danas ergela predstavlja živi spomenik povijesti i tradicije uzgoja konja. Ujedno je i dom 160 predivnih lipicanaca koji se ondje uzgajaju od početka 19. stoljeća.

Ergela svojom turističkom ponudom objedinjuje kulturno-povijesni, ruralni i tradicijski doživljaj istočne Slavonije. Posjetiteljima pruža cjelokupni užitak druženja s konjima, vožnje fijakerom i rekreativno jahanje, ali i bolje upoznavanje s ovim plemenitim životinjama – poput zanimljive činjenice da se lipicančevo ždrijebe rađa sasvim crno, a u dobi od 8 do 10 godina postane potpuno bijelo ili da su lipicanci vrlo nadareni za španjolski korak.

Naslovna fotografija: Turistička zajednica grada Nina

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.