Prekrasne plaže vrijedne fotografija na kojima će vam zavidjeti cijeli Instagram

Visoke temperature odmah mame na rashlađenje u bistrom moru Lijepe Naše, a ako uskoro planirate takvu vrstu osvježenja na našoj prekrasnoj obali i tražite nešto novo i drugačije, idealno za romantični izlet u dvoje ili pak s obitelji – pročitajte naše prijedloge. P.S. Instagram će vam biti zahvalan!

Zadivljujuća ”kulisa” na Lokrumu

Ako vas privlači sloboda, čistoća prirode i tirkizno more u miru u koji ćete osjetiti čim stignete ondje i udahnete miris borove šume – Lokrum je otočić za vas. Ova uvala na Lokrumu izgleda kao prava postavljena kulisa za ”Insta worthy” fotografije.

Naime, ova ”kulisa” je zapravo maleno slano jezero koje se naziva Mrtvo more i s vanjskim morem je povezano kanalom koji prolazi duboko kroz stijene.

Što pridonosi ovakvom specifičnom izgledu ovog, sad već popularnog kupališta? Naime, riječ je o špilji kojoj se davno urušio strop. Pogodna je i za kupanje djece, stoga ako na odmor idete s vašim mališanima – nemate brige, ondje će se i oni dobro zabaviti i okupati bez brige.

Otok je samo oko 600 metara udaljen od dubrovačke obale, a osim bajkovitih mjesta za kupanje ondje vas čeka i botanički vrt sa zanimljivom zbirkom eukaliptusa i kaktusa, a uočit ćete i zanimljive i rijetke životinjske vrste – samo se prepustite, isključite brige i misli, a uključite osjetila i doživite sve blagodati koje ova zelena oaza pruža.

Ipak, pripazite: Naime, od lokalnog stanovništva ćete najčešće čuti da se s otoka ne uzima ništa jer sve što se uzme novom će vlasniku donijeti nesreću…

Popularna uvala na Visu

Stiniva je uska uvala na otoku Visu, a nalazi se južno od lokalne ceste koja povezuje zaselak Podšpilje i Plisko Polje. Stiniva je iznimno popularna, posebno zbog svog izgleda i visokih stijena koje okružuju ovu plažu, a zahvaljujući kojima nemate brige oko toga da nećete pronaći hlad.

Kako do uvale?

Ako želite uživati u ovom skrivenom biseru, morat ćete se malo više potruditi – ali budite sigurni, vrijedi!

Do uvale možete doći planinarenjem po uskim putevima kroz strme stijene (savjetujemo da se ovom stazom uputite u udobnoj obući, najbolje tenisicama). Također, ako vam to nije opcija, do uvale je moguće doći i manjim ili većim jedrenjacima kroz uzak prolaz ili pak jahtama.

Zanimljivost:

Uvala Stiniva, od 1967. godine zaštićeni je dio prirode u Hrvatskoj pod statusom značajnog krajobraza. Stiniva je nastala tijekom ledenog doba, kad je razina mora bila 120 metara niža nego danas. Zbog vodotoka koji je izdubio kanjon u podzemlju se stvorila krška špilja koja se prije nekoliko tisuća godina urušila.

*U blizini se nalazi i kafić ako poželite osvježenje uz hladni napitak.

Plaža uvrštena među najljepše u cijelom svijetu!

Za plažu Punta rata u Brelima ne možemo reći kako je neotkriven biser Lijepe Naše jer je njezina ljepota prepoznata odavno čak i u stranim medijima. Američki Forbes ju je još davne 2004.godine uvrstio među 10 najljepših plaža na svijetu, a spominjala se i u pariškom Vogueu i i Condé Nast Travelleru.

Svake godine doslovce okupira Instagram feed domaćih, ali i stranih posjetitelja koji uživaju u njezinoj ljepoti, a najčešće ćete vidjeti fotografije ispred čuvenog i prepoznatljivog kamena.

Kamen brela  je ujedino i simbol Brela, a predstavlja stijenu obraslu borovima koji se ponosno uzdižu i pokazuju svoju ljepotu i unikatnost – ipak rastu iz samog kamena… Fascinantno, zar ne?

Također, plaža je bogata sadržajima: možete iznajmiti pedalinu, jet ski, suncobrane i ležaljke ili se osvježiti u restoranu ili kafiću.

Za atrakciju Balija ne morate čak do Indonezije!

Ukoliko ste mislili da za fotografiju na popularnoj svjetskoj atrakciji – luljačci poznatoj pod nazivom ”Bali swing” morate ići skroz do Indonezije, prevarili ste se. Dovoljno je posjetiti rt Kamenjak, samo desetak kilometara od Pule.

Rt Kamenjak je najjužnija točka istarskog poluotoka, a njegove prirodne ljepote svake godine iznova i iznova oduševljavaju posjetitelje. Čim kročite ondje, osjetit ćete umirujuć miris ljekovitog bilja i soli koji će vas odmah “prebaciti” u raspoloženje odmora i bezbrižnosti. U sklopu tamošnjeg The safari bara nalazi se ljuljačka koja, iako je nešto manja, neodoljivo podsjeća na onu u Baliju i lokacija je koju ne propuštaju ni poznati svjetski influenceri.

Tropska oaza na otprilike dva sata od Zagreba

Zadnji prijedlog također vas vodi do popularne ljuljačke, nešto drugačije od one koja podsjeća na Bali. Ukoliko tražite fotogenično, a opet opuštajuće i prekrasno mjesto za kupanje na manje od dva sata od Zagreba, posjetite Jadranovo.

Plaža se nalazi u uvali Grabrova, a svojim ljepotama tirkizno-plavog mora i pogleda na otok Krk pruža osjećaj egzotičnih tropskih krajeva. Najveća atrakcija je velika drvena ljuljačka smještena u samom moru i otkad je postavljena privlači brojne posjetitelje željne zadivljujuće fotografije koju će sačuvati za vječnu uspomenu.

Ukoliko pak tražite nešto mirnije mjesto i uvalu na osami – dajte si vremena i istražite Jadranovo jer ono nudi i brojne druge prirodne ljepote vrijedne istraživanja, samo se prepustite šetnji uz miris borove šume i mora i krenite istraživati. Također, ondje ćete zasigurno oduševiti nepce domaćom ribom koju su uzgojili i pripremili lokalni ugostitelji.

Naslovna fotografija: Filip Filipović/Pixabay

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.