Prekrasni britanski grad Bath za savršeni jesenski odmor

Bath je grad u jedinstvenom okrugu Somerset u Engleskoj, poznat i nazvan po rimskim termama. Smješten je u dolini rijeke Avon, 156 kilometara zapadno od Londona i 18 kilometara jugoistočno od Bristola. Prema popisu stanovništva 2021. godine broj stanovnika je bio 101.557.

Bath, Engleska
Foto: Valeriia Bilousova / Unsplash

Punih 36 godina nalazi se na UNESCO-voj listi svjetske baštine, a 2021. dodan je na popis transnacionalne svjetske baštine poznate pod nazivom Veliki lječilišni gradovi Europe. Bath ima vlastite vruće izvore za koje se tvrdi da imaju ljekovitu moć.

Bath - Velika Britanija
Foto: Zac Farmer / Unsplash

Bogata povijest

Osnovan od strane Rimljana kao termalno lječilište, u srednjem vijeku je postao važno središte industrije vune.

Bath, Engleska
Foto: Beth Jnr / Unsplash

U 18. stoljeću, pod Georgeom III, razvio se u elegantan grad s neoklasicističkim paladijanskim zgradama koje se skladno stapaju s rimskim termama.

Iz povijesne perspektive stoga, ne samo da ima neke briljantne primjere arhitekture i urbanizma iz 18. stoljeća, već se može pohvaliti i bogatstvom rimskih ostataka, poput hramova i kupki.

Bath, Engleska
Foto: Tim Wildsmith / Unsplash

Okruženje koje oduzima dah

Smješten na rubu Cotswoldsa, savršena je baza za istraživanje nekih od najljepših sela koje Engleska može ponuditi. Od sela u Gloucestershireu do dramatičnog ruralnog krajolika Somerseta, nudi se doista veliki izbor.

Bath, Engleska
Foto: Mick Haupt / Unsplash

Somerset je ceremonijalni okrug u jugozapadnoj Engleskoj. Graniči s Bristolskim kanalom, Gloucestershireom i Bristolom na sjeveru, Wiltshireom na istoku i sjeveroistoku, Dorsetom na jugoistoku i Devonom na jugozapadu.

Bath, Engleska
Foto: Ammarah Kabir / Unsplash

Gloucestershire se može pohvaliti jednim od najljepših krajolika u Engleskoj.

Sham Castle, Bath, Engleska
Foto: Elizabeth Jamieson / Unsplash

Kasno ljeto, sa svojim bogatstvom festivala, te proljeće i jesen, s manje posjetitelja i nižim cijenama smještaja, najbolje su vrijeme za posjet Bathu i okolici. Nađete li se u Londonu, do ove regije možete skoknuti preko vikenda, ali i na jednodnevni izlet.

Bath, Egyesült Királyság
Foto: Zoltan Tasi / Unsplash

Čari jesenskih putovanja

Internetska stranica StressFreeCarRental.com navodi ovaj grad kao najbolju europsku odmorišnu destinaciju u jesenskom periodu, prenosi Express.

Bath, Engleska
Foto: K. Mitch Hodge / Unsplash

John Channock, izvršni direktor tvrtke, ističe kako su “blistavi zalasci sunca i tople crvene, žute i narančaste nijanse lišća najbolji protuotrov za period nakon ljetnih praznika”.

Salisbury, Engleska
Foto: Joseph Pearson / Unsplash

Smatra, osim toga, kako je jesen izvrsno doba godine za lutanje i istraživanje novih gradova – bez gužvi i nesnosnih vrućina.

Bath, Engleska
Foto: James Shaw / Unsplash

Naslovna fotografija: James Shaw / Unsplash

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.