Preradovićeva kuća: 204. obljetnica rođenja Petra Preradovića

Preradovićeva kuća izgrađena je 1775. godine i do sada je nekoliko puta bila obnavljana. Velika obnova bila je šezdesetih godine kada je u njoj uređen jedan od prvih muzeja posvećenih jednom književniku. Zadnja velika obnova bila je tijekom 2018./2019. godine kada je rodna kuća Petra Preradovića uređena kao suvremeni interpretacijski centar. U interpretacijskom centru cijeli mjesec je u znaku Petra Preradovića, a danas na 204. obljetnicu rođenja održava se Glazbeno-poetska večer “Petru za rođendan”.

Preradović je o svom rođenju zapisao: „Rodio sam se na dan 19. ožujka god. 1818. u Grabrovnici, selu đurđevačke krajiške pukovnije. Otac mi bijaše Ivan Preradović iz graničarske kuće u selu Grubišnom Polju spomenute pukovnije; a mati Pelagija, rođena Ivičić, iz sela Grđevca. Otac mi služaše i vojevaše u francuskim ratovima počevši prostim vojnikom, zadobi stražmeštrom srebrnu kolajnu hrabrosti i postade kasnije oficirom. Oko god. 1820. pođe u mirovinu i nastani se u rečenom selu Grabrovnici, gdje i umrije g. 1828.“ Preradovićeva kuća idealno je mjesto za upoznavanje s Preradovićem.

Cijela Kuća prožeta je multimedijskim te interaktivnim sadržajima poput multimedijalnog izložka “Virtualna Stvarnost” i holograma Petra Preradovića, a interaktivnim sadržajem posjetiteljima je ponuđeno dovršavanje pjesama, zajedničko slaganje stihova ili kvizova o pjesničkim interpretacijama te pregledavanje audio-vizualnih zapisa o Grabrovnici i pjesniku, preslušavanje skladbi nastalih na temelju Preradovićevih pjesama.

Obilazak Kuće sa stručnim vodstvom traje u prosjeku sat vremena, ovisno o vrsti posjetitelja odnosno grupi. Pored mnoštva posjetitelja, kako pojedinačnih posjetitelja i organiziranih grupa, u Kući Petra Preradovića održavaju se brojne kulturne, umjetničke i glazbene manifestacije, a ova kuća je ugostila i nekoliko kazališnih predstava, promocija knjiga, izložaba slika i crteža, revija narodnih nošnji pa i predstavljanje prve uzorne hrvatske seoske žene.

Petrov vrt

Sama Preradovićeva kuća iznimno je zanimljiva za posjetitelje, a Petrov vrt je mjesto za uživanje s obitelji. U vrtu se nalazi labirint gdje djeca mogu šetati te se igrati između zasađenog bilja, a s posebnom namjenom za igru instalirane su dječje fiksne igračke. Ovo je i idealno stajalište za bicikliste tijekom Pitomačke biciklijade.

Foto: Kuća Petra Preradovića

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.