Priča o restoranu u kojemu su tanjuri ručno rađena oslikana keramika, a jelovnik slikovnica sa pričom

Autor

Kategorije

- Oglas -
- Oglas -

Teško mi je prenijeti ono što vam imam reći…ovo jednostavno morate doživjeti da bi razumjeli.

Teško je riječima prenijeti dojmove koje ostavlja Konoba Didova kuća u Šimunima na otoku Pagu. Ipak, pokušat ću vam prenijeti priču koju sam čula upravo ovdje. U Konobi Didova kuća jela se pripremaju po starim receptima ljudi s otoka Primorja i Dalmacije, a tajni sastojak je ljubav i taj magičan dodir ove kuće. Tko je ovdje bio sigurna sam da se uvijek iznova vraća.

“Sva jela ,koja nudimo u Didovoj kući, pripremaju se po starim receptima naših ljudi s otoka, Primorja i Dalmacije. Ova terasa je oduvijek bila centar cijele obitelji, nama jako važno mjesto, zato vam sve ovo i pričamo. Jutarnja kave, podnevni maestrali što se guraju kroz lozu, večeri uz ćakulu, zimske škure bure i najdraži miris frita nane Mare. A radila je najbolje fritule na svijetu!”, to je možda najbolji početak priče o Konobi Didova kuća.

Kuća u kojoj se danas nalazi konoba, sagrađena je 1906. godine. Sagradio ju je pradjed Ive Ivela Fabijanić za potrebe konobe. Ovdje su visili pršuti , prezimljavali paški sirevi, čuvalo vino i sušila riba. Konoba je u prvo vrijeme služila za veselice i fešte s društvom. Kasnije, u ovu kuću Fabijanić useljava sa svojom obitelji, ženom, sedam sinova i šest kćeri. Od pradida Ivele i njegove djece te brata Jure i njegove obitelji poteklo je današnje selo Šimuni i sve obitelji Fabijanić. Svaka obitelj imala je ribarski brod, vinograd, ovce i pašku čipku.

Kada sam čula za ovu priču rekli su mi da je ovo priča o Šimunu na Pagu. Od ove kuće u kojoj se nalazi Konoba nastalo je cijelo mjesto, a posebnost ovog restorana je u tome da u njemu jedete iz keramičkog posuđa koje je ručno rađeno i oslikano. Ne moram reći kako svaki gost želi ponijeti kući to keramičko posuđe. Hrana je autohtona i onakva kakva se radi godinama, no moderno uobličena, ali receptura, ona originalna, poštiva se i čuva.

“Sve iz mora i oko mora je naš način života. Sve smo to prenijeli na Konobu. Masline i ulje, mendule, orah, koromač, marinirano povrće i voće, pršuti, domaće tjestenine, dagnje, ribe, domaći kruh sa maslinovim uljem, puno raznih boteljki dobrog vina… Sve je to identitet Konobe Didova kuće. Kada bi morala odabrati tri namirnice koje bi identificirale našu kuhinju to je skuta, prošek i riba” reći će Gordana Fabijanić koja je glavni krivac za najbolju turističko ugostiteljsku priču Paga.

Ovu priču morate doživjeti, vidjeti kako to izgleda, a jelovnik koji zbog korone ne smije biti na stolu je prava slikovnica i to ona koja priča o povijesti ovog kraja kroz hranu. Uspjela sam za potrebe javljanja uživo dobiti prošlogodišnji jelovnik, a njegova posebnost je što priča svoju priču. Točnije svako jelo u tom jelovniku priča svoju priču. U ovom restoranu uvijek se traži stol više, pa je za ovaj restoran neophodna rezervacija.

Ako postoji priča onda je ovaj restoran priča, po meni jedna od najboljih turističkih priča koju sam vidjela. Bilje, hrana, keramika, usluga… i serviran stol, ručno rađena keramika, domaće vino, srdele, inćuni, dagnje, jadranske lignje, domaći sladoled od smokve i prošeka, najbolja skuta koju ste mogli kušati i spram koje je marskapone samo sir. Svaka namirnica ovdje priča svoju priču. Svaki kutak otkriva neku tajnu, a uređenje je toliko osebujno i drugačije da se ovdje ubrzo osjećate kao kod kuće.

Ja sam zanijemila, a vjerujem i svatko tko je bio ovdje. U keramici je i cvijeće, od keramike je svaka zdjela i svaki tanjur, a svaki komad je unikat. Sam ulaz već govori gdje dolazite, a samozatajna žena iza ove priče radi u kuhinji, spravlja jela, radi keramiku, crta… a nekada je radila u velikoj korporaciji i onda je pronašla sebe i Šimune i Didovu kuću. I sve prije više nije bilo važno.

Svi na Pagu pričaju o ovoj kući, a ova kuća priča o Pagu. Ova priča je originalna, autohtona, drugačija… Nakon posjete i dalje sam puna dojmova, a kako je to izgledalo uživo pogledajte u videu…

- Oglas -

Autor

Kategorije