Najljepše plaže Novalje: Provjerili smo 6 najboljih plaža koje će vas oduševiti

- Oglas -

Malo je mjesta na Jadranu koja se kao Novalja mogu pohvaliti prekrasnim prirodnim plažama u svojoj najbližoj okolici. Krenuli iz Novalje na sjever ili jug, na istok ili zapad, doći ćete na jednu od tih jedinstveno lijepih plaža koje će vam pružiti potpuni užitak. Na popisu plaža u Novalji naći ćete preko 20 plaža i baš svaku vrijedi posjetiti. Teško se odlučiti za najbolje, ali pronašli smo šest najboljih plaža koje će vas oduševiti.

Plaža Zrće

Zasigurno najpoznatija plaža Hrvatske u Europi je upravo Zrće. Ova najatraktivnija novaljska plaža opisana je i opjevana još davnih 50-ih godina kao prepoznat biser novaljskog područja. Njezin obalni dio prostrana je šljunčana površina na koju u špici sezone može stati više tisuća kupača. Ulaz u more je šljunčan, a zbog strmog spuštanja morskog dna plaža je izrazito duboka.

Na plaži se mogu koristiti razni sportsko-rekreacijski i zabavni sadržaji te kvalitetna ugostiteljska ponuda, a atraktivno uređeni svjetski poznati klubovi pružaju mogućnost zabave tijekom cijele noći ali i dana. U jednoj od akcija Hrvatske turističke zajednice i medija, „Plavi cvijet“, plaža Zrće proglašena je najljepšom i najuređenijom plažom na Jadranu.

Plaža je od Novalje udaljena oko dva kilometra, raspolaže s velikim uređenim parkiralištem, a tijekom turističke sezone s Novaljom je povezana javnim gradskim prijevozom. Na ovoj se plaži organiziraju brojni festivali, uz gostovanje najpoznatijih svjetskih DJ-a koji na plaži Zrće jamče eksploziju zabave pod mjesečinom kao i tijekom čitavog dana. Red kupanja, red partijanja i uvijek hiper pozitivna energija u Novalji obećavaju najbolji provod na plaži Zrće

Plaža Planjka

Plaža Planjka ili kako ju često zovu Novaljci Trinćel nalazi se sjeverno od Novalje, uz jugoistočnu obalu uvale Stare Novalje. Prekrivena je finim pijeskom, topla je, plitka i izvrsno uređena. Raspolaže s ugostiteljskom ponudom te raznim rekreacijskim sadržajima. Zbog odlične uređenosti i uvjeta koje ima, plaža od ljeta 2004. nosi Plavu zastavu. U akcijama Hrvatske turističke zajednice te Hrvatske gospodarske komore i medija “Plavi cvijet” i “Turistički cvijet”, plaža je bila dobitnica dvaju priznanja – za najljepšu te za najuređeniju plažu na Jadranu. Plažu posebno preporučujemo obiteljima s djecom.

Plaža Beriknica

Na plaži Beriknica kako ju nazivaju Novaljci ili Beritnica kako ćete često čuti, priroda je u plitkom moru posložila tri velike kamene stijene čime je ova prirodna instalacija postala jedan od najslikanijih motiva otoka Paga. Od naselja Metajne udaljena je tri kilometra, a od plaže Ručice nešto više od 20 minuta hoda ili pet minuta vožnje taxi boatom. Plaža je šljunčana bez ugostiteljskih objekata te je mogući pristup morskim i kopnenim putem. Iznad plaže se uzdiže spektakularno penjalište Stogaj, a samim time i omiljeno odredište avanturistima Life on Mars staza. Kao plaža Ručica i plaža Beriknica omiljena je filmska lokacija za snimanje inozemne i domaće filmske, video i modne produkcije.

Na ovim mjestima postoje i posebne oznake za sportsko penjanje. Detaljne upute za penjanje stijenama Zamak i Stogaj pronađite na POVEZNICI. Stogaj nudi gotovo 20 označenih ruta preko četiri dijela.

Plaža Ručica

Plaža Ručica udaljena je od naselja Metajne 1 kilometar i do nje se može doći čamcem ili automobilom. Plaža je kombinacija šljunka i pijeska, bez prirodne hladovine i s ponudom ugostiteljskih sadržaja. Osim što je uvala idealna za kajakarenje njezin egzotičan i surov izgled mjesečevog platoa nerijetko je svrstava među top lokacije filmskih, modnih i glazbenih video kulisa.

Plaža Jadra

Plaža Jadra smještena je u blizini Stare Novalje i tematski podijeljena na 3 dijela – glavna obiteljska plaža, plaža za pse i nudistička plaža. Uređeni prihvatni rukohvati, rampe, svlačionice, tuševi i ostala urbana oprema kao i ugostiteljska ponuda dio su sadržaja ove kamene ljepotice okružene toplom uvalom Stare Novalje s jedne strane i neukrotivom pučinom podvelebitskog kanala s druge strane. Plaža je na nekim mjestima prekrivena finim kamenčićima te je ulaz u more postupan, dok je na nekim mjestima stjenovita s direktnim ulazom u duboko more.

Plaža Caska

Plaža Caska nalazi se istočno od Novalje, na mjestu nekadašnjeg rimskog grada koji je, prema legendi, stradao i potonuo u potresu u IV. stoljeću, a čiji se ostaci mogu naći u neposrednoj blizini plaže te na morskom dnu. Plaža Caska prava je poslastica ljubiteljima ronjenja koji, uz malo sreće, možda otkriju ostatke antike stoljećima prekrivene naslagama pijeska. Pristup moru je mahom pješčan. Morsko se dno vrlo strmo spušta, što plažu čini izrazito dubokom. Na plaži postoji ugostiteljska ponuda te ponuda rekreacijskih sadržaja poput tobogana, supova, kajaka pa i vaterpola.

Na ovom popisu je šest plaža Novalje koje smo izdvojili u podužem popisu uvala i plaža koje svakako vrijedi posjetiti kada ste na otoku Pagu. Svakako preporučamo da pročitate i osam stvari koje trebate znati o Novalji i Pagu. Tako ćete nabolje doznati sve priče mjesečevog otoka kao i doznati što sve vrijedi posjetiti i istražiti.

Naslovna fotografija: Davor Strenja, izvor: TZ Novalja

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.