PRIČE IZ ISTRE – Albona današnji Labin prvi put se spominje 285.g. poslije Krista

Slikoviti gradić Labin, smješten na brdašcu 320 metara nadmorske visine, udaljen svega 3 kilometra od mora, bio je, prema svemu sudeći, nastanjen još 2.000 godina prije Krista.

Njegovi izvorno ime Albona prvi se put spominje 285. poslije Krista. Rodni grad Matije Vlačića, reformatora i suradnika Martina Luthera, danas je kulturno, administrativno i turističko središte.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Upravo ove godine obilježava se 500-ta godišnjica rođenja najslavnijeg sugrađanina Matije Vlačića Ilirika (Matthias Flacius Illyricus, Labin 3. 3. 1520. – Frankfurt na Majni, 11. 3. 1575.). Luteranski reformator, teolog, lingvist, filozof i crkveni povjesničar Matija Vlačić imao je iznimno uzbudljiv život. Pored obitelji s 18-ero djece, stigao je napisati više od 200 knjiga, pamfleta i drugih radova. Rođen je u Labinu (Albona) koji je u to vrijeme pripadao Mletačkoj Republici. Sa šesnaest godina napustio je rodni grad i otišao studirati u Veneciju. Njegov rođak, koji je bio provincijal franjevačkog reda na otoku Cresu i simpatizer reformatorskih ideja, Baldo Lupetina, nagovorio ga je da ide na daljnji studij u Njemačku. Magistrirao je s 24 godine u Wittenbergu, tu se oženio i upoznao Martina Luthera, kome je ostao odan do kraja svog života. O našem najpoznatijem sugrađaninu, posjetitelji mogu naučiti u Memorijalnoj zbirci Matije Vlačića Ilirika.

Pored brojnih uličica koje povezuju Gradsku galeriju, Narodni muzej s arheološkom i etnološkom zbirkom te modelom rudnika jedinstvenim u ovom dijelu Europe, isprepleteni su i brojni ateljei po kojima je Labin prepoznatljiv.

Svakako valja posjetiti crkvu Rođenja blažene djevice Marije te se uspeti do Fortice, odakle se pruža predivan pogled na Rabac, Cres, Lošinj, Unije i plavetnilo mora koje se stapa sa zelenilom poznate šumice popularno nazvane Pineta. Labin je prepoznat i po svojoj umjetničkoj republici, koja je posebno `živa` u ljetnim mjesecima, kada iz svake uličice pogled vuče u privatne galerije ili ateljee.

Ona daleko poznatija i značajnija u povijesti našeg grada jest Labinska republika, a ove je godine obilježena 99. obljetnica. Tim su povodom dovršeni radovi na obnavljanju rudarskog šohta, simbola rudarstva. Obnavljanje objekata i simbola industrijske baštine Labinštine dio je priprema za proslavu velike obljetnice, 100. godina od štrajka i samouprave rudara Labinštine, koja je bila i jedna od prvih pobuna protiv fašizma u Europi. Labinjani se ponose rudarskom poviješću te je nastoje prezentirati i posjetiteljima.

Značajno je spomenuti da Labin sudjeluje u projektu Mine Tour koji stvara prekograničnu vezu između dva grada, koja udružuje zajednička rudarska prošlost. Tehničko rudarstvo u Labinu nadopunjuje se prirodnim rudarskim nasljeđem u Litiji. Na taj način posjetitelji mogu uživati ​​u bogatom iskustvu iznad i ispod zemlje. Posjetom obje lokacije posjetitelji će imati priliku upoznati se s bogatom kulturnom, arhitektonskom i industrijskom baštinom rudnika u Labinu, kao i prirodnom baštinom podzemnih dijelova rudnika u Litiji.

Posljednjih nekoliko godina stari grad sve više pridobiva izgled turističkog mjesta. Nekolicina privatnih iznajmljivača prepoznala je čar starogradske jezgre, te u svojim ukusno uređenim stanovima pružaju mogućnost putnicima svih krajeva svijeta da i sami spoznaju divotu našeg Labina.

Gastronomija se godinama unaprjeđuje. Stara tradicionalna jela poprimila su moderne note te su se našla u ponudi  nekolicine restorana i pizzeria.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Možete ručati ili večerati u restoranu Kvarner, novootvorenoj Pizzeriji Rumore ili u restoranu Velo Kafe, gdje možete pojesti odlične kolače i popiti kavu u hladovini prekrasne terase na centralnom trgu starog grada Labina.

Na usponu prema Labinu nalazi se jedini gradski hotel Peteani s izvrsnim restoranom koji u ponudi ima gastro delicije i odlična vina.

Smještaj preporučamo u nekoliko malih ukusno uređenih bed and breakfast objekata. Unutar zidina starogradske jezgre za potpuni doživljaj Labina preporučamo noćenje u Kvarner B&B, Lemechi Casa San Marco B&B, Mirakul Residence i objekt La Loggia, a izvan zidina nalaze se ukusno uređeni Rialto Residence i Terra Residence.

Posebno moramo naglasiti Bike centar i Bike park Rabac koji postaju hit za bicikliste profesionalce i rekreativce, a posebno za aktivne obitelji. Brda, doline i uvale, blaga klima, izvrsno održavane staze s novim Family trailom i stazom Espresso, savršene su za vožnju tijekom cijele godine. Djeca mogu voziti od easy do medium staza koje nisu prezahtjevne. Bike centar nudi iznajmljivanje bicikala i e-bikeova, kao i bike delivery usluga za sve goste koji su smješteni van Rapca

Za ljubitelje pješačenja preporučamo trim stazu, koja također povezuje Rabac i Labin, a posjetitelje osvaja jezercem s malim vodopadom.

Vikend u Labinu nudi doista mnogo, od učenja novih povijesnih činjenica, posjetu jedinstvenoj replici rudarskog okna, potom brojnim umjetničkim kutcima te naposljetku kušanje tradicionalne hrane u odličnim ugostiteljskim objektima. A kao mali bonus, dobivate i šetnju uz dugu šetnicu, na svega par kilometara udaljenom Rapcu.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.