Priče s Hvara: Veličanstvena utvrda Fortica

Krenemo li od Hvarske pjace prema sjeveru, prolazeći kroz glavna gradska vrata ili Porta di datallo odnosno Vrata datulja, penjući se stepenicama kroz stari dio grada u kojem se nalaze palače izgrađene u 15. i 16. st., pa preko malih serpentina koje odišu mirisima mediteranskog raslinja, dolazimo do Hvarske tvrđave Fortice zvane još i tvrđava Španjola.

Gradnja gradske tvrđave počinje nakon 1278. godine, kada Hvar dolazi pod vlast Venecije. Tvrđava sa gradskim zidinama čini jedinstven obrambeni sustav. Godine 1551. sagrađena je nova tvrđava na mjestu stare, a 1571. godine prilikom turske provale pružila je zaštitu pučanstvu koje se u njoj sklonilo. Godine 1579. tvrđava je znatno oštećena u eksploziji skladišta baruta, kojeg je izazvao udar groma. Popravljena je tek početkom 17. st. za vrijeme kneza Pietra Semitecola, izgradnjom baroknih obrambenih bastiona. U davnoj povijesti ovu velebnu vojnu građevinu sačinjavale su kule, revelini, puškarnice, topovi, zatvor, hodnici, kapelica te je kao utvrda spasila Hvarane od turskog napada.

Ovu vojnu građevinu sačinjavale su kule, puškarnice, topovi… Spasila je Hvarane od turskog napada, preživjela eksploziju i u potpunosti je obnovljena u 19.st.

U tvrđavi se danas nalazi zbirka amfora i ostalih eksponata iz antike i srednjeg vijeka. Osim što će vas oduševiti svojom arhitekturom, doživjet ćete nezaboravan panoramski pogled na grad Hvar, njegovu okolicu i Paklene otoke.

Izvor i fotografije: Turistička zajednica grada Hvara

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.