Pričigin 2023. na Svjetski dan pripovijedanja: Priče o gašenju Pričigina ipak su bile samo priče

Tri su mjeseca prošla od ovogodišnjeg, 15. izdanja splitskog festivala pričanja Pričigin, koje se održalo od 13. do 16. rujna, a koje je, kao i obično, splitskoj publici predstavilo sjajne goste i donijelo brojne neponovljive priče, puno smijeha i zabave, ali i jednu veliku strepnju. Naime, alfa i omega festivala, nezaustavljivi Petar Filipić i Renato Baretić, koji su postavili Pričigin na noge i ustrajno ga vodili i unaprjeđivali tijekom godina, najavili su umirovljenje te ostavili otvorenim pitanje budućnosti svima omiljenog festivala. Premda se iz njihovih medijskih istupa i neslužbenih objava dalo naslutiti da će se Pričigin i dalje održavati, danas je i službeno potvrđeno kako Pričigin ide dalje, a 16. izdanje već se opasno bliži.

Petnaestogodišnje napore tandema Filipić-Baretić nastavit će jake ženske snage: ulogu izvršne direktorice preuzima Maja Vrančić, jako dobro poznata svima u splitskim kulturnim krugovima, na mjesto umjetničke direktorice imenovana je isto tako poznata, omiljena i prekaljena pričiginaška voditeljica Patricija Horvat, a PR, marketing, produkcija i pozadinska koordinacija i dalje će, kao već dugi niz godina, biti u pouzdanim rukama Viktorie Šižgorić Zorić.

Ali to nije sve! Kako Pričigin, kao rijetko koji festivali, živi sa svojom publikom (a ne od publike), organizaciji festivala priključila se i cijela mala vojska dragih, sposobnih žena koje su odlučile uložiti vrijeme, znanje i trud u budućnost festivala. Naime, čim se pojavilo pitanje opstanka festivala, ljudi su se počeli javljati sa željom da daju doprinos, samo da se Pričigin ne ugasi.

– Naša je publika čudo. Prošli smo u ovih 15 godina ‘i sito i rešeto’, ali publika nikad nije digla ruke od festivala niti mu okrenula leđa. Zato Pričigin i jest fenomen, on je mali-veliki festival koji od prvog dana raste na krilima ljubavi, zajedništva i međusobne podrške. Tako je i s ovom nazovimo ”smjenom”’ generacija: nitko tu zapravo ne odlazi i nitko ne odustaje, Renato i barba Pero ostaju u pozadini, kao podrška i oslonac novim, ženskim snagama, kao dobri duhovi festivala. Dali smo priliku ljudima, većinom ženama, koji su nam se javili sa željom da pomognu u organizaciji i realizaciji festivala, s mnogima smo razgovarali o njihovoj viziji festivala i nekoliko smo ih već uključili u projekt kako bi nam pomogli u okviru svojih mogućnosti. Takva demokratizacija i zajednički kreativni proces mogu iznjedriti samo pozitivan rezultat i još nas više povezati s publikom, poručili su iz organizacije Pričigina dodajući da i dalje pozivaju sve zainteresirane volontere, ali i potencijalne pokrovitelje, da se jave i postanu dio pričiginske priče.

Usprkos brojnim nagađanjima o novom formatu festivala, koncept festivala neće se radikalno mijenjati i novo vodstvo nastavit će utabanim stazama. To, naravno, ne znači kako 16. izdanje Pričigina neće svoju publiku počastiti i ponekim iznenađenjem. Zasad recimo da će se Pričigin sljedeće godine održati u uobičajenom proljetnom terminu. Otvorit će se 21. ožujka 2023., na Svjetski dan pripovijedanja i prvi dan proljeća, i trajati do 25. ožujka 2023.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.