Projekt “WONDER-Child friendly destinations”: Edukativni park u Novigradu djeci kroz igru otkriva tajne znanosti

Grad Novigrad jedan je od partnera u projektu “WONDER-Child friendly destinations” iz programa INTERREG ADRION. Glavni cilj projekta WONDER je povećati atraktivnost i konkurentnost odredišta iz Jadransko-jonske regije zahvaljujući pristupu prilagođenom djeci.

Projekt WONDER podržava nove turističke ponude upućene djeci i obiteljima kroz usvajanje transnacionalne mreže destinacija gradova prilagođenih djeci kroz održivost turističkog sektora koji se temelji na novim i inovativnim metodama sudjelovanja.

Kao rezultat istraživanja i radionica s raznim dionicima u sklopu WONDER projekta u Novigradu-Cittanova kao pilot akcija odabrana je ideja o edukativnom parku, koji je predstavljen i otvoren u veljači ove godine. Edukativni park ima za svrhu educirati djecu u područjima poput fizike i biologije, a da se pritom koristi interaktivna oprema na otvorenom.

Među eksponatima je, primjerice, glazbena ograda koja se sastoji od 30 vertikalnih cijevi i predstavlja melodijski instrument na kojem se, kad se sve cijevi udare po redu batićem, začuje Beethovenova Deveta simfonija. Tu su i eksponati “Crtić vrtić” i “Spirala adaptacije” koji objašnjavaju zakone refleksije svjetlosti, ljudske percepcije, osjetilne adaptacije i tromosti ljudskog oka.

Uz svaki eksponat stoji i edukativna tabla s uputstvima i informacijama na tri jezika kako bi i mladi posjetitelji mogli uživati u učenju. Dio parka posvećen bioraznolikosti sastoji se od dječje urbane opreme u obliku životinja te od kućica za igru u kojima se nalaze edukativni plakati s vrstama ptica i biljaka koje su karakteristične za ovdašnje područje.

Kao jedna od promotivnih aktivnosti projekta organizirana je dječja WONDER biciklijada na kojoj je sudjelovalo čak 60 djece i roditelja. Djeca u dobi od pet do sedam godina su u pratnji svojih roditelja vozila fantastičnom stazom duljine osam kilometara, na relaciji od Karpinjana do Marede, uživajući u druženju, pogledu na more i jesenskom suncu. Nakon vožnje održana je utrka djece u dobi od tri do pet godina na kratkoj ruti igrališta Karpinjan. Svi sudionici dobili su medalje, a dan je zaokružilo druženje uz ručak i piće koji su organizatori pripremili za svu djecu i roditelje.

Tijekom provedbe WONDER projekta održani su projektni sastanci partnera u Fanu (Italija), Herceg novom (Crna gora) i Tirani (Albanija) na kojima su sudjelovali i predstavnici Grada Novigrada-Cittanova, uz niz dodatnih online sastanaka tijekom perioda lockdowna. Partneri su predstavili projekt i na EUSAIR Forumu u Tirani u svibnju 2022. na kojem je fokus bio na razvoju održivog turizma. Finalni sastanak projekta održat će se u Cerviji (Italija) u listopadu 2022. Osim pilot akcije, u sklopu projekta realizirani su razni tematski dokumenti koji su doprinijeli pilot akciji i planiranju budućih child-friendly aktivnosti, kao što su procjena lokalnog stanja, izvješće o dječjim povratnim informacijama, WONDER City Agenda, komunikacijski plan itd.

Projekt je financiran je u okviru programa INTERREG ADRION, drugog prioriteta programa (2.1) “Održiva regija”. Budžet Grada Novigrada-Cittanova iznosi 154.330 eura, od čega je 131.180,67 eura iz sredstava programa ADRION.

Foto: “Projekt WONDER-Child friendly destinations”

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.