Prošetali smo Pulom: Vodimo vas uživo u Arenu i na Kaštel

Pula imam preko 150 manifestacija tijekom ljetnih mjeseci i ovaj biser Istre je grad festivala, kulture, povijesti te nadaleko poznate Istarske gastro ponude.

Što trebate vidjeti u Puli i po čemu je zanimljiv ovaj grad doznali smo od direktorice Turističke zajednice Grada Pule Sanje Cinkopan Korotaj s kojom smo razgovarali ispred Foruma jednog od najznačajnijih obilježja ove Istarske metropole.

U Puli je jedan od najbolje očuvanih rimskih amfiteatara –Arena, i cijeli niz jedinstvenih antičkih spomenika koje svakako vrijedi pogledati.

Sve o povijesti Pule te priču o Areni doznali smo od ravnatelja Arheološkog muzeja Istre Darka Komše:

Najpoznatiji i najznačajniji spomenik, građevina od koje započinje i završava svaki obilazak grada – puljska Arena – građevina u kojoj su se priređivale borbe gladijatora. Građena je u I stoljeću, u vrijeme vladavine cara Vespazijana, istovremeno s najvećom i najpoznatijom građevinom te vrste – Koloseumom u Rimu.

Eliptičnog je oblika, s glavnom osi dužine 130 metara i kraćom osi 100 metara. U sredini je ravni prostor – borilište, a gledatelji su sjedili na kamenim stepenicama ili stajali u galeriji. Smatra se da je Arena mogla primiti 20.000 gledatelja. Građena je od domaćeg vapnenca. U srednjem vijeku Arena je korištena za viteške turnire i sajmove.

Danas se koristi za brojne ljetne priredbe i koncerte, a može primiti oko 5000 gledatelja.

Tijekom ljeta u Areni se svaki tjedan održavaju i gladijatorske borbe u okviru antičkog povijesno-zabavnog spektakla “Spectacvla Antiqva”.

U podzemnoj prostoriji, koja je ranije služila gladijatorima, danas je postavljena stalna izložba “Maslinarstvo i vinogradarstvo Istre u antici”, obogaćena rekonstrukcijama mašina za proizvodnju ulja i vina (mlinovi, tijeskovi, posude za taloženje), te amforama koje su služile kao ambalaža za prijevoz ulja i vina.

Arena je smještena van gradskih zidina stare Pule zbog svoje veličine i zemljopisne pogodnosti, a do samog grada vodi nas cesta utemeljena u doba Vespazijana po kojem je i dobila ime – Via Flavia, a koja i danas predstavlja jednu od glavnih gradskih prometnica.

Ako želite upoznati Pulu tijekom rimskog razdoblja svakako probajte Pula Virtual Reality Experience – Virtualnu turu tijekom koje ćete Pulu doživjeli kroz VR-Tehnologiju uz pomoć virtualnih naočala, VR-Aplikacijee i digitalne karte. Prošećite starim gradom, zastanite na sedam točaka, stavite VR naočale i vizualno i auditivno uronite u rimsku arhitekturu antičke Pule prije dvije tisuće godina.

Za kraj vodimo vas pogledati Pulu s najboljeg vidikovca u samom centru grada popularnog Kaštela.

Na najvišem brežuljku u Puli, na nadmorskoj visini od 32,4 metra, između mora i brežuljaka Arena, Zaro i Sv. Mihovil, u adaptiranoj mletačkoj utvrdi, od 1961. godine nalaze se radne i izložbene prostorije Povijesnog muzeja Istre koji je osnovan dana 31. prosinca godine 1955. kao Muzej revolucije. Povijesni muzej Istre – Museo Storico dell’ Istria svoju djelatnost obavlja kao javna ustanova. Danas je županijska institucija koja čuva dio nacionalne i općeljudske baštine od razvijenoga srednjega vijeka do novijega doba te je posredno ili neposredno predočuje javnosti putem stalnih i povremenih izložaba ili publikacija.

Muzej djeluje kao cjelina s nizom odjela : Odjelom za povijest grada Pule, Odjelom srednjovjekovne istarske povijesti i Odjelom novovjekovne istarske povijesti s pripadajućim zbirkama (Kulturno – povijesna zbirka gradskog života, Zbirka starih razglednica i fotografija, Zbirka povijesti pomorstva i brodogradnje. Zbirka gospodarskog razvitka, Kulturno-povijesna zbirka subgradskog života, Zbirka odličja, znamenja, plakata diploma, pečata i grbova, Numizmatička zbirka, Zbirka oružja, odora i vojne opreme, zbirka filmskih i video zapisa, Zbirka memoarske građe i zvučnih zapisa, Zbirka značajnih ličnosti, te novoustrojena Zbirka starih karata. U bogatom fundusu (preko 40.000 muzejskih predmeta) posebno je značajan fundus zbirke starih razglednica, karata te zbirka oružja, odora i vojne opreme i pomorstva.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.