Prva asocijacija na Murter je ljeto, druga neka bude Argonauta

spot_img

Prva asocijacija koja padne napamet na spomen otoka Murtera najvjerojatnije je ljeto. Onaj tko ga je posjetio zna da je to otok na vratima Kornata, otok nesvakidašnjih plaža i uvala i otok kojemu se sigurno iznova vraća. Uz to, otok Murter je gravitacijski otok najgušće otočne skupine Mediterana koja broji preko 200 otoka, otočića i hridi.

Druga asocijacija neka bude Argonauta, udruga koja na ovom otoku djeluje već punih 15 godina. Ova udruga brojnim akcijama i projektima kontinuirano doprinosi zaštiti prirode i okoliša otoka Murtera i njegovog šireg područja, otkriva, štiti i promovira zakopano blago bogate kulturno-povijesne i prirodne baštine i stvara nove vrijednosti. Očuvana priroda i okoliš najveća su šansa razvoja otoka Murtera, što su od početka shvatili Argonautini volonteri, članovi i zaposlenici koje čine mladi stručnjaci iz različitih područja.

Udruga svojim djelovanjem potiče stil života i donošenje osobnih, poslovnih i javnih odluka u skladu s očuvanjem prirode i okoliša. Kulturno-povijesna baština otoka Murtera za njih je neiscrpan izvor inspiracije, a osobito se bave valorizacijom arheološkog nalazišta Colentum, prve arheološke plaže u Hrvatskoj na kojoj su izgradili atraktivnu izvidnicu i spomenik volontiranju. Plaža Colentum osvanula je na brojnim digitalnim kanalima zbog ljulje, jednog od projekata na kojem je Argonauta sudjelovala u idejnoj razradi, a koja je postala prava Instagram zvijezda.

LOKALNI RAZVOJ

Veliki dio aktivnosti ove udruge odnosi se na promicanje održivog razvoja, a njihova najdraža definicija održivog razvoja jest: “Održivi razvoj smo MI!”. Stoga Argonauta kroz edukaciju i informiranje lokalnog stanovništva potiče građanski aktivizam, a u svojim aktivnostima često cilja djecu i mlade, nudeći im poticajnu sredinu za razvoj vrijednosti kao što su poštovanje prirode, ljubav za zavičaj, poštovanje različitosti i međukulturna razmjena.

Tako je nedavno njihova volonterka Claudia iz Italije osmislila i provela projekt u kojem je zajedno s Argonautinim timom postavila instalaciju za igru izrađenu od odbačenih automobilskih guma na vrtićkom igralištu u Betini. Tako djeca, od početka ove pedagoške godine uživaju u igri na jedinstvenoj instalaciji u obliku divovske hobotnice šarenih pipaka.

Korištenjem proizvoda kojima smo dali “drugi život” ne samo da smo spriječili gomilanje otpada već smo dali i dobar primjer iz kojeg se može crpiti inspiracija. Osim toga, oblikom i materijalima korištenima za ovu instalaciju pasivno smo obrazovali djecu i odrasle kako bi i sami počeli promišljati o prenamijeni predmeta, zaštiti prirode i ostalim održivim ciljevima, rekla je Claudia čiji je projekt bio nominiran za nagradu Saveza društava Naša djeca Hrvatske – Naj akcija 2020. gradova i općina prijatelja djece.

TEKUĆI EUROPSKI PROJEKTI

Uz ovakve akcije, Argonauta odlično pliva i u provedbi projekata. Trenutno je nositeljica dva veća projekta: “JEDRO – Jadranski međusektorski edukacijski i društveni centar za održivi razvoj otoka”, financiran iz Europskog socijalnog fonda i “Plava eko patrola – vannastavni edukacijski program za održivi razvoj u priobalnim i otočnim zajednicama Šibensko-kninske županije”, financiran iz Švicarsko-hrvatskog programa suradnje.

Prvi, Društveni centar Jedro osigurat će bolje uvjete i veću kvalitetu rada lokalnih murterskih udruga kroz otvaranje društvenog centra u Murteru. Do svibnja 2022. godine revitalizirat će se vrijedan prostor u vlasništvu Općine
Murter-Kornati koji će se u obliku društveno-razvojnog coworking centra staviti na raspolaganje lokalnim udrugama. Kroz projekt DC Jedro radit će se i na razvoju i provedbi programa društvenog centra u murterskoj lokalnoj zajednici, odnosno programa partnerskih udruga koji doprinose razvoju zajednice u prostorima u javnom vlasništvu te osmisliti, razviti i uvesti suvremene inicijative za sudjelovanje građana u procesu upravljanja prostorima u javnom vlasništvu u Murteru.

A u drugom se spomenutom projektu u udruzi zajedno sa partnerima i suradnicima za učenike viših razreda osnovnih škola na otočnom i priobalnom dijelu Šibensko-kninske županije razvija izvannastavni edukacijski program pod nazivom “Plava Eko-patrola” koji pruža priliku za sustavnu izvan-nastavnu edukaciju o održivom razvoju. Kroz ovaj program se metodama neformalnog obrazovanja i informalnog učenja osigurava dodana vrijednost edukacijskog programa te sudjelovanje, aktivno građanstvo i socijalno uključivanje djece i mladih u društvene tokove njihovih lokalnih zajednica od najranije dobi.

I jedan i drugi projekt prožeti su lokalnošću, a zajednička im je vizija kako ju vide u Argonauti – zadovoljan čovjek kao dio aktivne zajednice koja upravlja vlastitim resursima poštujući načela održivog razvoja.

MEĐUNARODNA MOBILNOST MLADIH

Argonauta također sudjeluje u projektima volontiranja pa su tako do sada na međunarodnim volonterskim projektima u Murteru ugostili 117 volontera u sklopu programa Erasmus+ i Europskih snaga solidarnosti.

S ulogom domaćina u projektima međunarodnih mobilnosti za mlade udruga je započela 2011. godine s ciljem da se u organizaciju i u lokalnu zajednicu unese dašak dobre volje, volonterizma, mladosti, kulturne i jezične razmjene te da se izgrađuje i njeguje tolerancija. Zajedno sa svakim novim volonterom/kom gradili su svoje iskustvo u koordiniranju volonterskog rada te su svake godine bili sve kompetentniji da volonterima pruže još kvalitetnije i sadržajem bogatije iskustvo volontiranja u Hrvatskoj, na malom otoku, u lokalnoj zajednici, u udruzi koja djeluje u djelatnosti zaštite prirode i okoliša i održivog razvoja. Ovakva iskustva koje volontiranje u Murteru pod okriljem Argonaute pruža, volonterima će ugraditi nova znanja i vještine koje će ponijeti dalje u život, a mjeseci provedenih u Murteru u Argonauti sigurno će se rado sjećati.

Zbog Argonaute i njenih partnera jedna mala otočna zajednica i njeni posjetitelji mogu uživati u svako godišnje doba u različitim kreativnim, edukativnim, volonterskim i zabavnim sadržajima, ili se pridružiti razvojnim inicijativama i tako dati svoj osobni doprinos zaštiti prirode i okoliša te održivom razvoju. Ukoliko vas put dovede na Murter, svakako potražite Argonautu ili se inspirirajte radom ove udruge na www.argonauta.hr i profilima društvenih mreža.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.