Prvi biološki bazen u Hrvatskoj uskoro u Čazmi

Prvi biološki bazen u Hrvatskoj uskoro će se otvoriti u Čazmi – riječ je kruni projekta Čazma Natura, projekta koji pozicionira Čazmu kao novo turističko središte i grad zelenog turizma, potpuno mijenja vizuru grada i čini ga jednom od naših najvećih kontinentalnih turističkih atrakcija.

Projekt je usmjeren na zaštitu i očuvanje prirode i okoliša, te njihovo turističko vrednovanje, a te će se dvije teme ujediniti u jedinstven proizvod zelenog turizma kroz uređenje i stavljanje u funkciju čak 123 sadržaja posjetiteljske infrastrukture.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Među ostalim, projekt obuhvaća uređenje prirodnog staništa ptica i vodozemaca Medjama koje je zamišljeno kao staza kroz krošnje, uzdignuta iznad terena na kojemu će posjetitelji moći upoznati biljni i životinjski svijet.

Uređuje se i sportsko-ribolovni centar Vustje, gdje je također izgrađena staza kroz krošnje s vidikovcima, odmorištima, a centar će postati mjesto za obiteljska druženja i javna okupljanja. Uz ribnjake i obnovljenu ribičku kuću, izgrađeni su i novi zanimljivi objekti od drva i pruća, a među njima se izdvaja dabrova nastamba koja će služiti kao učionica u prirodi.

Projekt Čazma Natura obuhvaća i Multifunkcionalni centar kojim grad dobiva suvremeno uređene višenamjenske prostore, kao i šetnicu uz rijeku Česmu s odmorištima i informativnim pločama, bike park na sportskim terenima za ljubitelje biciklizma i adrenalinskog sporta, Geopark Pleterac u kojemu znanstvenici i učenici mogu proučavati nastanak i razvoj Moslavačke gore, a srce projekta je izgradnja prvog javnog biološkog kupališta u Hrvatskoj.

Čazmanski biološki bazen oblikovan je tako da prati granice lokacije i u konačnici će izgledati kao da je oduvijek postojao na tome mjestu. Oko samog bazena nalazit će se i poučno tematska staza, gdje će se postaviti edukativne ploče o flori i fauni čazmanskog područja.

Kupalište se gradi po uzoru na one u Sloveniji i Austriji. Raznoliki ambijent i program uz bazen namijenjen je različitim skupinama. Sastoji se od četiri glavna područja karakteristična za biološke bazene – šljunčane plaže, zone za neplivače i školu plivanja, zone za plivače, te regeneracijske zone s biljnim supstratom u kojem su posađene podvodne i nadvodne biljke. Tehnologija biološkog bazena omogućava prirodnu i ekološku pripremu vode sigurne za kupanje, bez kemikalija. Pri kupalištu će biti i teren za odbojku, dječje igralište, poučni bazeni s biljkama, terasa i sunčalište. Završetak radova na bazenu očekuje se do kraja svibnja.

Foto: Čazma Natura, autor: Davor Kirin

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.