Rabska fjera vraća se u punom sjaju

Ovih se dana itekako osjeti užurbanost i nestrpljenje lokalnog stanovništva dok se rade zadnje pripreme oko Rabske fjere. Bit će to 21. po redu, a protekle dvije tzv. pandemijske su zadržale kontinuitet ovog najznačajnije projekta, kojeg Rab čuva kao svoj najvrjedniji brend. U ovoj godini se napokon Fjera vraća svom punom sjaju uz mnoštvo radionica i događanja kroz tri dana srednjovjekovlja.

No, da se podsjetimo – Rabska fjera je najstariji i najveći srednjovjekovni ljetni festival u Hrvatskoj. Temelji se na tradiciji započetoj 21. srpnja 1364., kada je rapsko gradsko vijeće odlučilo odati počast kralju Ljudevitu Velikom, koji je Rab oslobodio mletačke vlasti. Fjera je u prošlosti trajala 14 dana, kada je stanovništvo otoka slavilo moći svetog Kristofora, kojemu se pripisuje zasluga za spašavanje grada od uništenja, te se Fjera ujedno održava i njemu u čast.  

Rabska fjera se održava svake godine od 25. do 27. srpnja – na dane sv. Jakova, sv. Ane i sv. Kristofora. Tijekom Fjere cijeli se grad vraća u prošlost. Mali obrtnički dućani i zanatske radionice izlaze na gradske ulice, nudeći posjetiteljima jedinstvenu priliku da na licu mjesta vide kako se na tradicionalni način izrađuje pojas za hlače ili mirisna pomada, ili pak ukrašava kosa sićušnim cvjetićima, baš kao u srednjem vijeku.

Zrakom se širi miris svježe prženih šulčića, dok na plaži niče cijelo ribarsko selo. Ulice odzvanjaju pjesmom i glazbom dok se prolaznicima nude tuna, fritule, sir i vino.

Posljednji dan Rabske fjere, 27. srpnja, ujedno je i dan sveca zaštitnika grada Raba, svetog Kristofora. Na taj se dan održavaju viteške igre Udruge rapskih samostreličara. Viteške su igre prvi puta održane 1364. godine, a tradicija viteških igara rapskih samostreličara ponovno je vraćena u život 1995. osnivanjem Udruge rapskih samostreličara. Uz viteške igre vraćeni su i kostimi iz srednjeg vijeka. Igre se održavaju nekoliko puta godišnje na Trgu sv. Kristofora u Rabu i to 9. svibnja na Dan grada Raba, 30. svibnja na Dan državnosti Republike Hrvatske, 27. srpnja na blagdan sv. Kristofora, zaštitnika grada Raba kada se upriliči narodno slavlje i turnir rapskih samostreličara, te 15. kolovoza na blagdan Velike Gospe.

Sve to očekuje turiste i posjetitelje otoka Raba, kojih se ove godine očekuje kao u pretpandemijskom razdoblju. Organizatore izuzetno veseli i činjenica da će ovo biti prilika za ponovni susret s članovima radionica, a to su redom sve Rabljanke i Rabljani, okupljeni u razne klubove, udruge i organizacije, a koje pridonose razvoju lokalne zajednice, a samim time i turizma. Društvo će im, kao i obično, raditi predstavnici radionica iz prijateljskih gradova Sežana i Kočevje iz Slovenije, Koengisbrunna iz Njemačke te kastela Montegiardino i San Marino iz države San Marino.

Nakon tri dana srednjovjekovlja, povratak u sadašnje vrijeme bit će označeno piromuzičkim vatrometom i koncertom benda Soulfingers, koji će rasplesati turiste i lokalno stanovništvo do dugo u noć.

Izvor, foto: Turistička zajednica grada Raba

Autor fotografija: Mladen Šćerbe

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.