RED BULL promovira naš cikloturizam: Tko kaže da se bicikl ne vozi po zimi?

Red bull je na svojim službenim stranicama promovirao hrvatski cikloturizam. Zanimljivo je kada jedan ovakav brend pozove sve da dožive zimsku avanturu na najljepšim biciklističkim stazama u Hrvatskoj. Prijedlog staza koje su naveli je odličan te se priključujemo pozivu na bicikliranje Lijepom našom tijekom zimskih mjeseci.

Selimo se u malo toplije krajeve… I ne, ne mislimo na egzotične dijelove za kojima moraš potegnuti daleko na put i duboko u džep, već o onim dijelovima Hrvatske koji su idealni i za jednodnevne izlete ili čak aktivno provedeni vikend. Ovaj put, pričat ćemo o mjestima idealnima za ljubitelje brdskog biciklizma ili biciklizma uopće… Čak i ako se ne baviš ovom vrstom sporta, svidjet će ti se naši prijedlozi… Ovo je uvod kojim Red bull poziva na bicikliranje Hrvatskom što je odlična reklama našoj zemlji i mjestima koja se nalaze na odabranim bike rutama. Staze koje su označene kao najljepše u Hrvatskoj nalaze se u Istri, Nacionalnom parku Krka, na otoku Brač i Zadarskom arhipelagu.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Krenimo redom putevima kojim cikloturiste kroz našu zemlju vodi Red bull.

Grožnjan, Istra, Hrvatska

Slikoviti srednjovjekovni gradić na brdu iznad doline rijeke Mirne smatra se utočištem umjetnika, ali u njegovoj okolici postoji i popriličan broj biciklističkih ruta koje se smatraju malim enduro rajem na ovom području. Izvrsno okruženje, prekrasni pogledi i solidni spustovi mogu ti uljepšati dan. Ako je lijepo vrijeme, vozit ćeš s pogledom na Jadran, povezati staze uz željezničku prugu Parenzanu i na kraju odmor uz sunce na rubu grada, gdje će biti toliko toplo da ćeš zaboraviti da je zima.

Rabac, Istra, Hrvatska

Tanka crvena zemlja i uglavnom kamenito tlo nisu baš najbolji za izgradnju modernih biciklističkih staza, ali tamo gdje postoji volja, tu je i način. Čuda se ne mogu učiniti, ali u Rapcu su to skoro napravili. Stvoren je biciklistički centar koji nudi mali park staza, kao i stazu obiteljskog toka, različito zahtjevne enduro staze, neposredno iznad mora i drugi sadržaji. Izvan ljetne sezone ponuda je zaista prihvatljiva pa je Rabac izvrsna destinacija za vikend druženje, možeš ga kombinirati i s Grožnjanom, koji možeš uključiti kao stanicu na putu prema tamo ili natrag.

Nacionalni park Krka

Nacionalni park Krka ima ukupno 14 bike ruta, od brdskih do relativno laganih trekking tako da će i rekreativci i profesionalci na ovom području pronaći nešto za sebe. Mi smo odabrali MTB rutu 2 koja je dugačka 34,4 kilometra s 732 metra uspona. Ruta započinje kod Laškovice, ide do sela Rupe, uspinje se do platoa i zatim prema Rogovu, Dračevici i Roškom slapu te natrag u Laškovicu. Karte za ulazak u park su van sezone jeftinije, a uvijek treba imati na umu poštivanje pravila te brige o ostalim sudionicima i posjetiteljima.

Zadarski arhipelag

Pag, Dugi otok, Ugljan, Pašman i Vir stvoreni su za uzbudljivu vožnju biciklom. Karakteristike poput dužine, razvedenosti, povezanosti s kopnom te asfaltiranih i neasfaltiranih staza na kojima će baš svaki posjetitelj pronaći nešto za sebe. O pogledu da ni ne govorimo, možda je riječ i o jednom od najljepših koje ćeš ikada vidjeti. MTB 19 – Vir staza dugačka je 27,5 kilometara, a fizički i tehnički nije jako zahtjevna što znači da ćeš jednostavno uživati u prirodi i aktivnom odmoru.

Brač

Brač nudi čak 25 biciklističkih ruta od kojih neke vode do Vidove gore koja sa svojih 780 metara predstavlja najviši vrha svih jadranskih otoka. Točnije, radi se o ruti 768. I ostale rute vode do raznih znamenitosti i stvari koji jednostavno moraš vidjeti poput rute 761 koja vodi u sredinu otoka. Škrip, najstarije naselje na otoku i dom Muzeja otoka Brača i muzeja maslinova ulja je nezaobilazna lokacija. Ruta 757 vodi kružno iz Supetra preko Mirca i Sutivana do Ložišća, divnog mjesta s najljepšim crkvenim zvonikom na otoku iz 1888. prema nacrtu kipara Ivana Rendića.

Slažete se s Redbullovim odabirom? Od makadamskih putova savršenih za brdski biciklizam do asfaltiranih cesta za obiteljsko bicikliranje, u Hrvatskoj ćete pronaći raznolike staze neovisno o tome jeste li rekreativac ili profesionalni sportaš. Podsjetimo na zanimljive staze Makarska – Split, Šibenik – Zadar, NP Plitvice – Učka, Pula – Umag i Sveti Martin – Zagreb. Zahtjevne, ali atraktivne staze čekaju vas u Nacionalnim parkovima Krka i Plitvice te Parkovima prirode Biokovo, Velebit i Učka. Na kontinentu u Parkovima prirode kao što su Kopački rit i Park prirode Papuk u Slavoniji i Medvednica u središnjoj Hrvatskoj ili Međimurske rute na sjeveru očekuju vas brojne zanimljive biciklističke staze.

Hrvatska je integrirana u EuroVelo mrežu biciklističkih ruta koje povezuju cijeli europski kontinent. U EuroVelo mreži nalazi se 15 biciklističkih ruta kroz 42 europske države s planiranih više od 70 000 km kad mreža bude u cijelosti završena.

Izvor: Redbull.com

Naslovna fotografija: Julien Duval, istra.hr

Članak se nastavlja ispod oglasa

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

NAJČITANIJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.

Autor

Kategorije