Riječka galerija Poneštrica oduševljava ponudom suvenira i brojnim kulturnim događanjima

Na Trgu 128. brigade HV-a u Rijeci smjestila se jedna sasvim posebna galerija sasvim simpatičnog naziva – Poneštrica, što u prijevodu znači – prozorčić. Otvorile su je dvije zaljubljenice u kulturu pa se tako u tom dućančiću može naći svašta nešto vezano uz kulturu grada. Velika većina ponude nastala je rukama lokalnih umjetnika, a samo manji dio dolazi iz drugih krajeva Lijepe naše.

Željka i Suzana “u elementu”

U Poneštrici su me jednog pravog proljetnog riječkog dana (a to znači kišnog) dočekale suvlasnice, Željka Barbarić i Suzana Peša Vučković. Ako se i vama dogodi da vas ulovi kiša u Rijeci, ne brinite, Poneštrica nudi prave Riječke kišobrane – kišobrane koje su oslikali riječki umjetnici Vjekoslav Vojo Radoičić i Vedran Ružić.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Većina predmeta koje nude su unikati

Željka je prije radila u velikoj firmi, a život je dodatno ispunjavala hobijima koje je htjela pretvoriti u izvor prihoda i stvoriti svoj brend. S vremenom se, u razgovoru sa Suzanom, počela razvijati ideja o otvaranju vlastitog prostora u kojemu bi, osim njihovih rukotvorina, nudile razne suvenire sa šireg riječkog područja. Obje imaju afinitete za lijepim stvarima, što njihova galerija dokazuje.

Foto: Blanka Kufner

Poklon galerija i umjetnička galerija Poneštrica nudi djela ruku poznatih i manje poznatih umjetnika i kreativaca sa šireg riječkog područja, a domaćin je i raznih radionica te događaja. Cilj im je bavljenje i osmišljavanje programa s misijom predstavljanja i povezivanja kreativaca i umjetnika ovoga kraja.

“Željele smo stvoriti prostor koji će nuditi nešto drugačije od ostalih u gradu. Posebno nam je bitno da ne prodajemo ništa što se ‘štampa ko na traci’. Većina predmeta u našem malom dućanu su unikati”, kažu Suzana i Željka.

Foto: Blanka Kufner

Po dosadašnjim reakcijama kupaca čini se da su pogodile i malo je reći da ih to veseli. Često čuju komentare da je njihova trgovina posebna, da takve u Rijeci do sada nije bilo. Dio izloženih suvenira ima oznaku ‘izvorno riječko’ koju dodjeljuje TZ Grada Rijeke za posebnu kvalitetu i povezanost s riječkim krajem. Neki od takvih suvenira su: morčići, keramika u obliku lista smokve, slova glagoljice s funkcijom podmetača za zdjele, tropismene glagoljične puzzle, riječke karte, riječka krpica i drugi.

Brojne zanimljivosti o suvenirima

Morčić je bio dio tradicionalnog ženskog pučkog nakita, ponajprije Riječanki, ali nosile su ga i žene Grobinštine, Kastavštine, Vinodola, Gorskog kotara, te žene na Kvarnerskim otocima. U Rijeci su ga nazivali i ‘mori’, u Vinodolskom kraju ‘morči’, u Kastvu ‘račini morci’, a u Gorskom kotaru ‘morčeki’. Ričinu morčića (naušnice) nosili su i sinovi jedinci, pomorci, te ribari kao zaštitu, odnosno hamajliju. Uz to morčići-naušnice označivali su društveni status i ekonomsku moć te pripadnost primorskom kraju.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Suvenir industrijske baštine Riječka dizalica u 40 dijelova, obrta 3Design Šanell, još je jedna posebnost koju vrijedi izdvojiti. Za one koji ne znaju, prave riječke dizalice često se naziva ‘žirafama’. Danas je većina lučkih dizalica izgubila svoju uporabnu vrijednost zbog napretka u transportu, ali se i dalje nalaze na Molo Longu i imaju svoju simboliku. Stvarne riječke dizalice dobile svoj verziju u obliku suvenira-slagalice veličine 25cm x 10cm x 40cm. 3Design Šanell, obrt čiji su vlasnici dizajneri Nela i Zlatko Šakić, već su nekoliko puta nagrađivani za dizajn Tropismene glagoljične puzzle koje također možete kupiti u Poneštrici.

Foto: Željka Barbarić

Podmetači Za pod padelu su drveni podmetači u obliku slova glagoljice koje je proizveo obrt Glagoljica u drvu (GLUD). Radi se o unikatnim kuhinjskim pomagalima koja pored praktične primjene mogu imati i značajnu informativno-obrazovnu funkciju. Glagoljska slova izrađena su od brezovog furnira te obojana toplim bojama. Inače, glagoljska slova čine i noge drugih poznatih riječkih suvenira – bančića. Proizvodi su to supružnika Saše i Ileane Diminić.

Obitelj Komnenović iz Obrta za stvaralaštvo Sinkopa, autori su suvenira Riječka krpica. Smatraju da suvenir treba imati i uporabnu vrijednost pa je zapravo riječ o kuhinjskoj krpi. Riječka krpica, u hrvatskoj historiografiji i pravu, naziv je za umetak kojim je na bečkom dvoru promijenjen izvorni članak 66. Hrvatsko-ugarske nagodbe iz 1868. godine. Time je Rijeka sa svojim kotarom proglašena zasebnim državnopravnim tijelom, te faktično prepuštena Ugarskoj.

Njihov suvenir je i Rigojanči. Nepravedno gotovo zaboravljeni riječki kolač postao je lajtmotiv novog riječkog suvenira – kuhinjske krpe inspirirane ovom neodoljivom slasticom. Radi se o krpi s motivom kolača Rigojanči uz koju dolazi i recept objavljen u časopisu Svijet iz 80-ih godina prošlog stoljeća. Naime, brojni su recepti po kojima se danas rigojanči priprema u više zemalja, no Komnenovići su se odlučili upravo za ovaj iz legendarne ženske revije gdje je rigojanči opisan kao tipična riječka slastica.

Riječani imaju i svoje Gradske karte! Ove igraće karte svojevrsna su šetnja kroz bogatu riječku povijest. Suvenir je nastao kao suradnja između Nikole Lazića i Ire Petris Vlah. Svaka boja karata dizajnirana je u skladu s riječkim identitetom: dinari – banknote, špade – pero, baštoni – torpedo, a kope – srce. Svaka ima svoju priču: banknota simbolizira uspon Rijeke u ranom 19. stoljeću, torpedo priča priču o izumu, srce o hrabrim ženama, a pero o ljudima od pera i važnim dokumentima. Igrači se mogu upoznati s Franjom Josipom, Ljudevitom Adamićem, Ivanom pl. Zajcem, smiješe im se Karolina Belinić i Marija Terezija, a tu je i Janko Polić Kamov.

“Pružamo ruku renomiranim umjetnicima, a pogotovo početnicima. Važno nam je pomagati i poticati domaće ljude da stvaraju. Želimo poticati pozitivu i promovirati lokalno”, ističu Željka i Suzana koje su i same vrlo kreativne. Željka se bavi ručnom izradom predmeta od pamučnih materijala (ima svoj brend Why Knot Decor), a Suzana najviše voli izrađivati makrame.

Mala tvornica umjetničkog i kulturnog sadržaja

Bilo im je vrlo teško kada su radi pandemije morale zatvoriti i kada je grad odjednom opustjeo. Tada im je na um pala ideja da na trg ispred Poneštrice pozovu jedan bračni par da pleše – jer je ples sinonim za slobodu kretanja. No, grad je i dalje pust. Svi sada mogu ‘van’, ali ljudi se nisu vratili u onaj model ponašanja da bi nešto kupovali. Većina ih je u velikom strahu za egzistenciju. Računale su i na EPK i turiste, ali kako se sada čini, od toga neće biti ništa.

Ove dvije dame zapravo je na određeni način povezala Rijeka EPK 2020, a i danas kad razgovaraju kažu da to bude pravi ‘brainstorming’. Pune su ideja i stalno smišljaju novitete. Ubrzo nakon otvaranja održale su tri radionice kukičanja koje je vodila Željka. Organizirane su dvije večeri otvorene za javnost: Glagoljica kao riječki suvenir i Dan žena u Poneštrici. U planu su bile i druge, no javnozdravstvena kriza ih je u tome zaustavila. Otkako su ponovo otvorile vrata svoje galerije i suvenirnice, na trgu ispred Poneštrice, osim plesa, do sada su organizirale i druga događanja: Glazbenu kartolinu tj. živu svirku riječkih glazbenika Matka Basare i Borne Benka, badminton, izložbu i slikanje na otvorenom. Partiju badmintona odigralo je dvoje riječkih rokera, Sandra Vrančić iz nekad vrlo popularne grupe Cacadou Look i Davor Tolja iz Denis & Denis.

“Nema boljeg načina za skretanje pažnje na sebe, ali i na samu umjetnost, od izlaska među ljude. Sva naša događanja počela su iz revolta, ali postaju potreba. Mi, poduzetnici, moramo oživjeti grad i ovaj trg da bismo podigli razinu energije te privukli ljude u naše prostore. U tim naporima pridružuje nam se i susjedni restoran jer su i oni shvatili da se stvari nekako moraju pokrenuti. U nekoj drugoj situaciji ovaj trg bi bio pun”, smatraju. Kažu da nemaju problema oko organizacije događanja/performansi i da većinu riješe telefonom ili mailom.

Prošećite centrom Rijeke, ispred Poneštrice vas može ugodno iznenaditi novo događanje

U vrijeme razgovora sa suvlasnicama riječke Poneštrice u tijeku su bile pripreme za snimanje spota s plesnom skupinom Flame na pet top riječkih lokacija. U međuvremenu je spot dovršen i može se (i zaista ga vrijedi) pogledati na poveznici: https://youtu.be/WXm2atnGfeM. Riječka plesna grupa Flame, Evolucijom plesa dočarala je plesne pokrete u razdoblju od 1920-2010. godine. To je bila druga plesna kartolina iz Poneštrice. Uskoro će se snimati i video spot s Riječkim komornim zborom Val čija je (hiper)aktivna članica Suzana.

Za lipanj planiraju nove zanimljivosti. Bit će tu raznih performansi i događanja, od onih ozbiljnih poput izložbi, do zabavnih i manje formalnih koji će uvijek uključivati nekoga od izlagača čije radove imaju u Poneštrici ili nekoga iz javnog i kulturnog života Rijeke i okolice. Neće propustiti obilježiti Dane sv. Vida, zaštitnika Rijeke, u sklopu kojih se redovno održava i regata Fiumanka. Iako je regata ove godine prebačena za rujan, u Poneštrici najavljuju njezino simbolično obilježavanje. U to će se najvjerojatnije na svoj način uključiti i susjedni ugostiteljski objekti, ponudom određenih specijaliteta ili zabavnih sadržaja. Krajem lipnja želja im je obilježiti i šezdesetu godišnjicu smrti skladatelja, pedagoga i melografa Ivana Matetića Ronjgova.

Plesna grupa Flame

Uspiju li realizirati sve planirano i ono što su si još zamislile, Željka i Suzi nesumnjivo će ostvariti svoju želju da od galerije Poneštrica stvore prepoznatljiv kutak u koji će Riječani i njihovi gosti rado svraćati.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.