Rimski dani u Vinkovcima – kad car slavi rođendan, za svakoga se nađe ponešto

Deveti Rimski dani u Vinkovcima održat će se 25. i 26. lipnja na prostoru gradskog parka Lenije. Manifestacija je to kojoj je cilj osvijestiti i lokalno stanovništvo i goste o velikoj povijesti grada na Bosutu, te prezentirati Vinkovce kao grad bogate povijesne baštine i arheoloških nalaza.

Ovogodišnji Rimski dani u Vinkovcima započinju u petak Rimskim sajmom, a cijela se manifestacija održava se pod temom “Diem natalem felicem tibi, auguste noster Valentiniane – Sretan rođendan Valentinijane, care naš”.

– Mogu najaviti jednu pravu carsku proslavu rođendana, ali i nikad veći sajam. Ove godine manifestacija je puno veća nego prošle i pozivam sve da se prošetaju do Lenija gdje će moći barem na trenutak osjetiti rimsku atmosferu, rekao je za press032.com Hrvoje Vulić, ravnatelj Gradskog muzeja Vinkovci koji je uz Grad Vinkovce i gradsku Turističku zajednicu organizator ove manifestacije.

– Doprinos Gradskoga muzeja, Gradske knjižnice i čitaonice, kao i udruga koje s nama rade na ovoj manifestaciji je velik i dragocjen. Posebno bih zahvalio Srednjoj strukovnoj i Srednjoj poljoprivrednoj školi, te Gradskom društvu Crvenoga križa koji su pomogli u realizaciji ove manifestacije, – naglasio je Marko Jureta, zamjenik direktorice Turističke zajednice grada Vinkovaca.

– Treba doći i vidjeti, program je stvarno bogat. Na prostoru Lenija koji se proteže na 7000 četvornih metara imat ćemo oko 25 izlagača s područja Vukovarsko-srijemske i drugih županija, uz veliki broj radionica i drugih popratnih sadržaja. Najviše je prostora i pažnje posvećeno djeci – od projekcija crtanih filmova i bajkaonica, do predstava i zanimljivih edukativnih radionica.

Izvor: Turistička zajednica grada Vinkovaca

Zanimljive radionice očekuju i odrasle, pa će se oni željni znanja i novih vještina moći upoznati s izradom keramike, nakita, lovorovih vjenčića, rimskih pločica, tkanjem, ali i žongliranjem i zračnim akrobacijama.

Vrhunac manifestacije Rimski dani u večernjim satima u subotu

– Uz rimsku ćemo gozbu proslaviti 1700 godina od rođenja cara Valentinijana, koji će tim povodom počastiti svoje podanike rimskim delicijama, rekao je Jureta.

Rimski car Valentinijan I. rodio se 321. godine u rimskom naselju Aurelia Colonia Cibalae koje je postojalo na tlu današnjih Vinkovaca. Valentinijan I. i brat mu Valens, također rimski car i rođen u Cibalama, jedini su rimski carevi rođeni na području Republike Hrvatske.

Posjetitelji će tijekom trajanja manifestacije imati priliku i okušati se u jahanju, sudjelovati u radionicama na temu Rima i rimske kulture, posavjetovati se s ljubavnom savjetnicom, vidjeti kako je izgledala prodaja robova, ali i provjeriti što se krije u rimskim kolima s čarobnim napitkom. Što se glazbenog dijela programa tiče, goste će u petak zabaviti Aurelius band u petak i Pravila igre u subotu.

Posebna poslastica manifestacije je lov na blago naziva Fiat Lux koji organizira Gradski muzej. Djelatnici muzeja su na prostoru parka skrili 32 replike rimskodobnih svjetiljki pronađenih u Vinkovcima, a od posjetitelja se očekuje da ih pronađu. Svaka pronađena svjetiljka nalazniku jamči određenu nagradu.
Kada car slavi rođendan, za svakoga se nađe ponešto!

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.