Riznica Međimurja dodatno će obogatiti turističku ponudu Međimurja

Nakon što je nedavno u Međimurskoj palači turizma, otvoren Centar za posjetitelje “Ekomuzej Međimurje malo” najsuvremeniji multimedijalni i interaktivni postav u ovom dijelu Europe, početkom svibnja Međimurje će dobiti još jedan suvremeni muzej. Radi se o muzeju nematerijalne baštine “Riznica Međimurja”, koji će posjetiteljima ponuditi atraktivnu muzejsku postavu.

Naime, prije dvije godine započeli su radovi na obnovi fortifikacije čakovečkog Starog grada, koji se sada privode kraju. Muzej će biti opremljen inovativnim digitalnim prikazima, hiperrealističnim skulpturama povijesnih likova i povijesnim replikama oružja. Posjetitelji će se moći upoznati s umijećem izrade tradicijskih božićnih jaslica i tradicijskog nakita, moći će vidjeti repliku čardaka na rijeci Muri, dravske šajke, a na vrlo atraktivan način upoznat će se i s legendom o zmaju Pozoju.

Članak se nastavlja ispod oglasa

U obnovljenu fortifikaciju smjestit će se prostor Riznice Međimurja s devet muzejskih jedinica: demografija, školstvo, jezik i glazba, ples i glazbeni sastavi, zanati vezani za nematerijalnu baštinu, međimurski mitovi i legende, zatvorenici u fortifikaciji kroz različita povijesna razdoblja, progoni vještica, obrambeni sustav. U Muzeju će također biti suvenirnica, edukativni sadržaji koji se vežu uz očuvanje nematerijalne kulturne baštine i uređeni kafić.

Riznica Međimurja posjetiteljima će ponuditi zanimljiv sadržaj

Najuspješnija destinacija kontinentalnog turizma kroz Riznicu Međimurja dodatno će obogatiti svoju već raznoliku ponudu. Opremanje muzeja većim dijelom je povjereno međimurskim tvrtkama i umjetnicima. Reljefe, makete te posebne likovne i grafičke obloge prostora Muzeja nematerijalne baštine, poput makete Starog grada i “drvo svijeta” osmislit će mladi čakovečki akademski kipar Matija Filo u suradnji s muzejskim stručnjacima i aktivnim nositeljima vještina zaštićenog nematerijalnog dobra.

S izvođačima radova potpisani su ugovori o opremanju Muzeja nematerijalne baštine “Riznica Međimurja” vrijedne više od tri i pol milijuna kuna. Međimurske tvrtke prilagodit će postavu slijepim i slabovidnim osobama i opremiti obnovljene prostore bedema namještajem za muzejske eksponate. Muzej će imati 11 hiperrealističnih skulptura povijesnih likova u prirodnoj ljudskoj veličini, četiri stilizirane biste, a posebno mjesto će zauzimati i tradicijska međimurska pokladna maska “pikač”. Također, izradit će se i povijesne replike oružja.

– Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije Starog grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine najvrjedniji je i financijski najteži projekt ulaganja u kulturnu baštinu ikada na području Međimurske županije, ali i projekt koji se suočavao s mnogim izazovima, a koje su uspješno svladali djelatnici Muzeja Međimurja, Međimurske županije, REDEA-e i Turističke zajednice Međimurske županije. Muzej Međimurja danas ima preko 6.000 eksponata, a zahvaljujući ovom projektu bit će prikazane mnoge dosad neispričane priče, legende i tradicija Međimurja. Novi muzej dostojno će obogatiti ponudu naše županije i pozicionirati Međimurje kao nezaobilaznu kulturno-turističku destinaciju, rekao je župan Matija Posavec.

Projekt vrijedan više od 40 milijuna kuna sufinanciran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj u udjelu od 85%, dok je preostali iznos izdvojila Međimurska županija, koja je izdvojila sredstva i za troškove statičke sanacije.

Izvor i fotografije: Međimurska županija

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.