“Ekomuzej Međimurje malo” najsuvremeniji interaktivni postav u ovom dijelu Europe: Virtualna stvarnost spojena s materijalnim

Međimurska županija postala je bogatija za prvi ekomuzej u regiji koji okuplja najzanimljivije turističke atrakcije najuspješnije destinacije kontinentalnog turizma. Odgovore na brojna pitanja vezana uz turističku ponudu Međimurja od sada posjetitelji i turisti mogu saznati u najsuvremenijem multimedijalnom i interaktivnom postavu u ovom dijelu Europe – Centru za posjetitelje “Ekomuzej Međimurje malo”.

Ekomuzej je inovativni koncept očuvanja, zaštite i turističke interpretacije baštine, a radi se o prvom takvom projektu u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe. Cijeli projekt organizacije Ekomuzeja obuhvaća izgradnju i opremanje 15 centara za interpretaciju širom Međimurske županije, kao i središnjeg Centra za posjetitelje u Čakovcu ukupne vrijednosti od preko 70 milijuna kuna.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Suvremeni gost danas želi doživjeti destinaciju onakvom kakva ona zaista jest, njenu prošlost i sadašnjost, želi kušati njena gastronomska bogatstva, uživati u prirodnim ljepotama, slušati autohtonu glazbu i upoznati navike lokalnog stanovništva, a Ekomuzej Međimurje malo obuhvaća sve ono što Međimurje kao turistička destinacija može ponuditi.

Središnji Centar za posjetitelje smješten je u prostorijama Turističke zajednice Međimurske županije i zamišljen je kao “visitor” centar koji posjetiteljima daje osnovne najvažnije informacije o Međimurju te ih potiče da istraže kulturnu, povijesnu i tradicijsku baštinu na izvornoj lokaciji. Stoga će, zahvaljujući fragmentiranom muzeju, turisti moći posjetiti lokacije koje do sada nisu bile turistički dovoljno prepoznate, poput budućeg Centra “Hiža Međimurske popevke” u Donjoj Dubravi ili Arheološkog parka Nekropola u tumulima u Goričanu.

Ekomuzej ujedinjuje najvažnije vrijednosti Međimurja – popevku, arheološku i sakralnu baštinu, mlin na Muri, ispiranje zlata na Dravi, Stari grad Zrinskih, prirodnu baštinu, kulturu vina, tradicionalnu međimursku gastronomiju, život i djelo dr. Rudolfa Steinera, sport i rekreaciju.

Uz to što je koncept Ekomuzeja jedinstven, jedinstvena su i tehnološka rješenja koja nudi – virtualna stvarnost spojena je s materijalnim, odnosno kroz elemente virtualne stvarnosti ostvaruje se kontakt s prostorom muzeja.

Međimurje iz godine u godinu opravdava titulu najuspješnije kontinentalne turističke destinacije i podiže letvicu izvrsnosti na svim područjima, a projekt “Ekomuzej Međimurje malo” samo je dio velikih ulaganja u turizam pred kojima se nalazi Međimurska županija. Nakon što je tijekom prošle godine otvoren jedinstveni Centar za posjetitelje “Med dvemi vodami” u Križovcu koji predstavlja zaštićenu prirodnu baštinu Međimurja, uskoro će se otvoriti Matulov grunt, edukacijsko-istraživački centar u Frkanovcu, a kraju se privodi najveće ulaganje u kulturnu baštinu Međimurja, rekonstrukcija fortifikacije Starog grada Čakovca.

Izvor: Međimurska županija

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.