Rode iz Čigoča čekaju da im date ime

spot_img

Park prirode Lonjsko polje pozvao je svoje pratitelje da odaberu imena rodama iz sela Čigoč koje nosi titulu prvog sela roda u Europi. – Budući da naše rode u Čigoču, čiji život možete pratiti live na linku, još uvijek nemaju ime pozivamo vas da nam date i svoje prijedloge imena koje možete upisati u komentare sve do 10. svibnja. Djelatnici  Park prirode Lonjsko polje tada će izabrati ime za koje vjeruju da najbolje odgovara našim rodama, objavljeno je na službenim stranicama Parka Prirode.

Park prirode Lonjsko Polje smješten u Sisačko-moslavačkoj županiji jedan je od najočuvanijih poplavnih područja Europe zaštićen i Ramsarskom konvencijom kao močvara svjetskog značaja. Osim posebnog riječnog krajobraza te šuma hrasta i jasena, Lonjsko polje obogaćuje i čak 350 vrsta ptica. Najpoznatije su rode koje svoja gnijezda vole praviti na krovovima drvenih kućica, zbog čega je selo Čigoč, u okviru parka prirode, odnijelo titulu prvog sela roda u Europi. Osim ptica, bogatstvo ovog parka je i u tradicijskom stočarenju. Krave, posavski konji i turopoljske svinje, kao izvorne nacionalne pasmine domaćih životinja, danonoćno obitavaju na velikim pašnjačkim površinama.

Vikend u Lonjskom polju

Inače Lonjsko polje vikendom je idealno mjesto za sve koji žele uživati u prirodi. Ulaznica za vikend program je samo 50 kuna po osobi, za djecu od 3 do 6 godina 5 kuna, a za djecu od 7 do 10 godina 15 kuna, a u cijenu su uključene šetnje i razgledavanje sela graditeljske baštine Krapja i orintološkog rezervata Krapje Đol, ali i vožnja čamcima na solarni pogon te turističkom vlakiću. U posjetiteljskom centru Repušnica moguća je šetnja i uživanje na izletištu Vrbačinec. U posjetiteljskom centru Čigoč ispričat će vam priču o bijeloj rodi nedjeljom u 13 sati, a nakon toga razgledajte selo roda Čigoč i pođite u šetnju u retenciji Lonjskog polja.

Turistički vlakić polazi ispred suvenirnice Krapje u 10, 11, 12, 13, 14, 15 i 16 sati, a ovim vlakićem se stiže na pristanište Strug s kojeg polazi čamac na solarni pogon. Vikendom su dostupni i dodatni sadržaji poput najma bicikala i kanua koji se dodatno naplaćuju. Ovdje su dobrodošli i kućni ljubimci odnosno psi, ali moraju biti na povodcu. No ipak vaši dlakavi ljubimci ne mogu se voziti turističkim vlakićem ni čamcima na solarni pogon, jasno izuzetak su psi vodiči.

Istražite drvene kuće bez ijednog čavla

Posjetitelje će, osim prirodne, oduševiti i bogata kulturno-povijesna baština. Posebnu pozornost izazivaju posavske drvene kuće izgrađene od hrasta lužnjaka, a neke od tih kuća stare su i preko 200 godina. Posebnost je u graditeljskom umijeću podizanja drvene kuće bez ijednog čavla. Naime, svaka kuća sagrađena je od vodoravno poslaganih hrastovih planjki koje su međusobno povezane drvenim klinovima. S obzirom na dugu povijest drvenih kuća, zanimljivo je istaknuti kako su u izgradnji sudjelovali i konji, koji su vukli hrastove, a potom su ih ljudi ručno tesali i pilili. Zidovi su građeni od debelih balvana, a prepoznatljivo je i to što su kuće najčešće visoke katnice, s podignutim temeljima jer je područje izloženo čestim poplavama rijeke Save. O tome smo već pisali ovdje.

Crna roda Barica – maskota novog Centra za posjetitelje

U novom Centru za posjetitelje u Osekovu najmlađi posjetitelji moći će upoznati maskotu Baricu. Maskota Barica je crna roda, lijepa ptica selica, sjajnog perja i ponosnog hoda. Ugrožena vrsta koja je u Hrvatskoj strogo zaštićena Zakonom o zaštiti prirode. Briga i očuvanje ove vrste od izuzetnog je značaja za očuvanje prirodnih staništa, zdravog života i čistog okoliša.

Naša maskota Barica naučiti će vas sve važne informacije o svojoj vrsti jer ona nije sramežljiva  i plaha kao crne rode koje možemo vidjeti na hranilištu u Osekovu. Naučiti će nas da su one izvrsni letači, da su oprezne i da ne žive u koloniji, a gnijezda grade visoko u krošnjama drveća. Maskota Barica poziva već sljedeće godine “Pođi sa mnom u neistražen svijet”, a do tada posjetite naše suvenirnice i Baricu potražite na majicama i šalicama, ističu u Parku prirode Lonjsko polje.

Izvor: Park prirode Lonjsko polje

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.