Sajam Slavonski banovac i ove će godine ispričati priču o prvoj hrvatskoj kovnici novca

Pakrac je bio poznat još u srednjem vijeku kao značajna utvrda i u njemu je od  1256. do 1260. radila prva kovnica novca u Hrvatskoj. Tu je nastao slavonski banovac, jedan od najljepših europskih srebrnjaka. Na jednoj strani slavonskog banovca bila je prikazana kuna u trku, a na drugoj dvostruki križ s dvjema okrunjenim glavama, simbolima zajedničke države Hrvata i Mađara.

O kvaliteti malog kovanog srebrnjaka iz Pakraca pročulo se u tadašnjem svijetu. Tako se kao platežno sredstvo slavonski banovac koristio i u Sloveniji, Mađarskoj, Bosni i Rumunjskoj. Ako niste znali kuna sa slavonskog banovca dio je službenog hrvatskog grba i grba Grada Pakraca, koji je za njegovu povijest važnom srebrnjaku posvetio i središnji gradski trg.

Kako bi ova činjenica bila sačuvana od zaborava, svake godine u Pakracu se održava Sajam Slavonski banovac. U proteklim godinama Sajam se profilirao kao jedan od najvećih ovog tipa u kontinentalnoj Hrvatskoj, a tako će ponovno biti i ove jeseni.

Posjetitelje tako očekuje vrlo bogata i raznolika gastronomska i ugostiteljska ponuda, zabavni sadržaji, izložbeno – prodajni štandovi, tradicionalni Grahfest – natjecanje u kuhanju graha, stručno predavanje, srednjovjekovni povijesni program, ponuda u krčmi “Kod veprove glave”, ali i kutak za djecu i mlade te večernji koncert grupe Pravila igre.

U subotu 15. listopada već od 10 sati sajam starta degustacijom, prodajom i promocijom proizvoda na prigodnim štandovima. Zainteresirani izlagači mogu se prijaviti u Turističku zajednicu Grada Pakraca na mail: slavonski.banovac@gmail.com ili dobiti informacije na 098/436-176. Iz Turističke zajednice Grada Pakraca zainteresirane pozivaju da se požure jer broj mjesta je ograničen.

Svečano otvaranje sajma najavljeno je za 13 sati, a u 15 sati započinje tradicionalni Grahfest – natjecanje u kuhanju graha kojeg organizira Udruženje obrtnika Pakraca i Lipika. Broj prijavljenih ekipa ove godine je ograničen pa se zainteresirani trebaju prijaviti na mail: mirko2702@gmail.com ili na broj 098/869-286. Na Gastro prezentaciji koja će biti organizirana za ovu prigodu predstavit će se obrtnici iz cijele Hrvatske.

Posebnost Sajma Slavonski banovac je i srednjovjekovni program koji će biti organiziran i ove godine. Za djecu će biti upriličena dječja srednjovjekovna predstava te sada već tradicionalna bitka za kovnicu novca.

Zahvaljujući Povijesnom društvu Pakrac – Lipik posjetitelji će imati prilike kušati srednjovjekovne gastro delicije spravljene u krčmi “Kod veprove glave”.

Nakon proglašenja pobjednika Grahfesta koje je planirano za 20 sati, posjetitelji će se od 21 sat moći zabaviti uz koncert grupe Pravila igre, a ulaz na koncert je besplatan. Uz sve navedeno, tijekom cijelog dana bit će postavljen kutak za djecu i mlade s raznim radionicama, ali i neizostavnim lunaparkom.

Izvor fotografija: Turistička zajednica Požeško-slavonske županije

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.