Sedmi dan Camino Krk najzahtjevnija je ruta koja vodi do crkve Svetog Jakova

Obišli smo Camino Krk i kroz tekstove vas vodili iz dana u dan ovom zanimljivom stazom odnosno hodočasničkim putem Svetog Jakova kojim smo doslovno obišli otok Krk i upoznali ga na jedan sasvim drugačiji način. Preko 150 kilometara puta Camino Krk oduševit će vas i predstaviti vam jedan sasvim drugačiji otok i priču koja je aktualna 365 dana u godini, a ne samo u sezoni.

Camino je hodočašće putem Svetog Jakova koje je najpopularnije u Španjolskoj čiji je dio puta zaštićen i UNESCO-om. Hrvatska ima već tri Camino staze, a Camino Krk je do sada najviše zaživio i hodočasnici svakodnevno kreću ovom rutom.

Moram priznati kako sam oduševljena Caminom na Krku i iako sam prehodala i originalni Camino francusku rutu priznajem kako je naš Camino definitivno ljepši i nadam se kako će ga otkriti i ostali Camino Junkies kako se nazivaju ljudi koji jednostavno obožavaju Camino. Shvatili ste već i ja sam jedna od njih. Zadnji dan nekako smo bili i žalosni jer naša Camino priča završava. Krenuli smo iz Baške gdje nas je dočekala direktorica tz Baške Ivana Topić.

Posljednjeg, sedmog dana, uz trasu dugu 21,4 kilometra, hodočašće kreće iz Baške i završava u Korniću, a kako bi šetače dovela do konačnog cilja, krčka će ruta, također, proći kroz Jurandvor, Batomalj i Punat. Prateći fragmente Bašćanske staze glagoljice, pristiže se do jednog od najpoznatijih otočnih lokaliteta – Jurandvora koji čuva kompleks opatije sv. Lucije. Artefakt po kojem je to zdanje postalo nadaleko poznato, 1851. godine, pronađen je u njegovom interijeru. Radi se o kamenom pluteju oltarne pregrade u znanosti poznatom kao Bašćanska ploča, inače jednom od najstarijih spomenika hrvatske povijesti, preciznije pismenosti i državnosti.

Mi smo stigli upravo na 170. obljetnicu pronalaska Baščanske ploče što je bila prigoda za razgovor i detaljnije upoznavanje s ovim najznačajnijim nalazom u hrvatskoj povijesti. Pogledajte video u kojem je na originalnom jeziku pročitan natpis na Baščanskoj ploči to je bilo posebno iskustvo čuti.

Iz Jurinih dvora hodočašće skreće u smjeru zapada, odnosno naselja Batomalj, iznad kojeg se nadvilo najveće biskupijsko Marijansko svetište, ali i jedno od najstarijih hrvatskih svetišta, uopće. Nas je zadnjeg dana došao upoznati i voditi kroz Camino Nikola Radovčić koji je ujedno u Camino Krk priči od njenih početaka te je upravo on čovjek koji je postavljao znakove na putu.

Nikola nam se priključio i vodio nas zadnji dan do Punata strpljivo gledajući naše muke po usponu na najvišu točku otoka do koje on dolazi s rukama u džepovima. Vjerujem kako smo ga nasmijali, a mi smo mu zahvalni što je za nas malo i promijenio rutu te nam je pokazao najbolje od najboljeg ovog najzahtjevnijeg dijela Camino Krk rute.

Po škrapama smo povremeno skakali kao koze s kamena na kamen dok je naš vodič to prelazio s takvom lakoćom da smo naprosto bili ljubomorni na njegovu kondiciju. Naporna dionica zasigurno i ovdje trebate biti posebno oprezni i imati odgovarajuću obuću jer hodanje po škrapama i uspon zahtijevaju odgovarajuću opremu, ali i dobru kondiciju. Pripremite se za ovaj dan i ako mislite da niste spremni podijelite ovu rutu na dva dana da si olakšate završnicu Camina.

Daljnji uspon prema jugozapadnoj visoravni obilježit će susret s obnovljenim mrgarom Lipica, ali i goletni put prema Obzovi i Velom vrhu s kojeg se sada već jasno vide otočić Košljun i Kornić, ukazujući na smjer u kojem će se hodočašće, nadalje, razvijati.

U naselje Punat, središte istoimene općine, ulazi se stazom obogaćenom postajama Križnog puta, s time da u njegovom urbanom dijelu, pored Galerije Toš i Starog Toša – interpretacijskog centra maslinarstva, vrijedi razgledati župnu crkvu sv. Trojice te dvije zavjetne crkvice sv. Roka na Placi i sv. Nikole na Buki.

Direktor TZ Punat dočekao nas je po dolasku, a video razgovor smo snimili drugi dan jer smo žurili stići na misu u crkvu Svetog Jakova večer kada je naš Camino završio. Jutro nakon Camina upoznali smo Punat i otočić Košljun.

Pred Puntom, u srcu slikovitog zaljeva – Puntarske drage, smjestila se prava mala duhovna oaza – otočić Košljun, koji se prostire na svega 0,072 kvadratna kilometra, i do kojeg brodice svakodnevno prevoze zainteresirane hodočasnike. U okrilju bujne šume stoljetne crnike i crnog jasena svoje je mjesto pronašao franjevački samostan s bogato opremljenom renesansnom crkvom Navještenja Blažene Djevice Marije. Dijelom samostanskog kompleksa, također, su: muzej s bogatom etnografskom, arheološkom i sakralnom građom te knjižnica s više od 30.000 naslova.

Bilo je posebno naći se i u Ulici Svetog Jakova na kraju Camina i sve je nekako leglo na svoje mjesto.

Na putu do posljednje postaje hodočašća, slijede još dvije otočne znamenitosti: arheološki lokalitet na predjelu Kanajt i ostaci trolisne romaničke crkvice sv. Dunata. Završetak krčke Camino rute označen je povratkom na područje Grada Krka, a kao posljednja postaja određena je župna crkva sv. Jakova apostola.

I tako je završio naš Camino Krk na najbolji mogući način misom u crkvici Svetog Jakova gdje nas je župnik kada nas je ugledao i blagoslovio te nam dao za uspomenu slike Svetog Jakova da nas prati i na životnom putu kako nas je vjerno pratio na Caminu. Divan kraj puta ispred crkve smo se svi zagrlili i moram priznat bilo je i suza, suza radosnica jer ovaj Camino nas je obogatio i podsjetio što je važno u životu.

Tek kada hodate odnosno hodočastite zapravo upoznate sebe jer nužno je u ovom užurbanom svijetu ostaviti sve i zastati na trenutak. Promisliti i upoznati sebe i svoj put. Camino je upravo takav put, put u sebe i put za sebe, ali i veliko vjersko iskustvo. Svakome bih u životu preporučila barem jedan Camino. A kad jednom krenete shvatit ćete i zašto. Svako u životu mora proći svoj Camino, na ovaj ili onaj način. Tjedan dana na Krku bit će vam dovoljno da upoznati što znači hodočastiti putem Svetog Jakova.

Nakon prehodanog Camina uputili smo se u Turističko informativni centar grada Krka odakle smo i krenuli u našu Camino avanturu. Tamo smo pokazali svoje putovnice sa svim pečatima i dobili zaslužene Compostele potvrde da smo prehodali Camino Krk. Ovo je i službeno kraj Camino Krk rute i početak neke nove Camino avanture za sve nas Camino Junkies.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.