Pitate se kako spojiti sport, vrhunsku vinsku i gastronomsku ponudu te plemeniti cilj? Na to pitanje odgovor ima Turistička zajednica Zagrebačke županije koja, u suradnji s Hrvatskom udrugom ljubitelja skijanja i snowboardanja, organizira jedinstveno eno-gastronomsko događanje. Ski & wine festival Zagrebačke županije održat će se 23. veljače na Sljemenu, a najavljen je bogat sportski i eno-gastronomski program.
Događanje će imati i humanitarni karakter odnosno cijeli projekt posvećen je podršci Specijalnoj bolnici Bistra, ustanovi koja skrbi o najranjivijoj skupini djece s teškim zdravstvenim stanjima. Prikupljena sredstva bit će usmjerena na unapređenje kvalitete njihove skrbi i bolje uvjete za liječenje.

U sportskom dijelu, kojim započinje program događanja, održat će se druga Memorijalna utrka “Tomislav Pavalić Tomba”, utrka na Sljemenu koja će natjecateljima i rekreativcima pružiti priliku za aktivan početak dana u prirodi te Kup Bistre u veleslalomu koji se boduje za Generali Kup Hrvatske rekreativnih skijaša.
Nakon sportskih napora od 13 do 16 sati uslijedit će Wine Fest – eno-gastronomski doživljaj na Vidikovcu u sklopu kojeg će se predstaviti vinari i eno-gastronomska ponuda Zagrebačke županije. Potom će uslijediti edukativne radionice: “Umijeće ispijanja vina i pjenušca kroz priču o Zagrebačkoj županiji” predavača Darka Lugarića te “Održiva gastronomija destinacije” predavačice Monike Antolović. U nastavku će se održati Humanitarna tombola koja će sudionicima omogućiti doprinijeti plemenitom cilju, uz mogućnost osvajanja ekskluzivnih nagrada. I na kraju upriličit će se neformalno druženje uz vrhunska vina i glazbu.
U eno-gastronomskoj ponudi sudjelovat će Vinarija Dobra Berba (Saša Štula) i Vinarija Robert Braje dok će se u gastronomskom segmentu predstaviti tradicionalni kukuruzni kruh – OPG Robić, domaća mast iz lokalne proizvodnje te medvjeđi luk – autohtona biljka Medvednice, poznata po svojim nutritivnim svojstvima i intenzivnoj aromi.
Ski & wine festival Zagrebačke županije nije samo prilika za uživanje u vrhunskim vinima i gastronomiji, već i za sudjelovanje u misiji koja može promijeniti živote onih kojima je pomoć najpotrebnija.
Ski wine festival Zagrebačke županije – program
10:00 – 13:00 | Sportski dio programa
2. Memorijalna utrka “Tomislav Pavalić Tomba” – utrka na Sljemenu pružit će natjecateljima i rekreativcima priliku za aktivan početak dana u prirodi, dok će njihovo sudjelovanje dodatno naglasiti humanitarnu dimenziju događaja.
Kup Bistre u veleslalomu – utrka se boduje za Generali Kup Hrvatske rekreativnih skijaša, svi su dobro došli okušati se na utrci
13:00 – 16:00 | Wine Fest – eno-gastronomski doživljaj na Vidikovcu
13:00 | Svečano otvorenje Wine Festa – predstavljanje vinara i eno-gastronomske ponude Zagrebačke županije uz uvodne riječi organizatora i partnera.
13:30 – 14:30 | Edukativne radionice (za 50 sudionika svaka)
Umijeće ispijanja vina i pjenušca kroz priču o Zagrebačkoj županiji
Predavač: Darko Lugarić
– Osnovne tehnike degustacije vina
– Pravilan odabir čaše i posluživanje
– Razumijevanje aroma i okusa kroz praktično kušanje
– Poseban osvrt na vinogradarsku baštinu Zagrebačke županije, njezine autohtone sorte i terroir
Održiva gastronomija destinacije
Predavač: Monika Antolović
– Priprema tradicionalnog domaćeg kukuruznog kruha
– Upotreba autohtonih i ekoloških sastojaka, uključujući medvjeđi luk – biljku karakterističnu za kontinetalnu Hrvatsku
– Očuvanje kulinarske baštine kroz održivi pristup gastronomiji
14:30 – 15:00 | Humanitarna tombola
Humanitarna tombola omogućit će sudionicima priliku da doprinesu plemenitom cilju, uz mogućnost osvajanja ekskluzivnih nagrada:
– SPA tretman u Naftalanu – opuštanje u jedinstvenom lječilištu
– 2 x izlet u Katschberg 08.03. s Hrvatskog udrugom ljubitelja skijanja( ski karta niej uključena u poklon)
– 6 butelja vrhunskih pjenušaca – selekcija iz Zagrebačke županije
– Ekskluzivni promo pokloni Turističke zajednice Zagrebačke županije
– Posebna sol s medvjeđim lukom – gurmanski dodatak inspiriran lokalnim okusima
15:00 – 16:00 | Druženje uz vrhunska vina i glazbu
Neformalno druženje uz čašu vrhunskog vina, autohtone delicije i ugodnu atmosferu na jedinstvenoj lokaciji.
ENO-GASTRONOMSKA PONUDA
Vinarija Dobra Berba (Saša Štula)
Vinarija Robert Braje
Gastronomski segment:
Tradicionalni kukuruzni kruh OPG Robić
Domaća mast iz lokalne proizvodnje
Medvjeđi luk – autohtona biljka Medvednice, poznata po svojim nutritivnim svojstvima i intenzivnoj aromi