Skrivene uvale i plaže u Novalji od kojih zastaje dah

Iako je poznata ponajviše po tome što je idealna party destinacija, Novalja itekako ima i mnoštvo drugih atrakcija za ponuditi svojim posjetiteljima. Novalja ima dugu, burnu i zanimljivu prošlost o čemu svjedoče brojni arheološki nalazi na raznim lokalitetima u gradu i njegovoj okolici, a ondje ćete pronaći i najljepše plaže na obali.

Krenete li iz Novalje na sjever ili jug, na istok ili zapad, doći ćete na jednu od tih jedinstveno lijepih plaža koje će vam pružiti potpuni užitak. Udaljene su od Novalje od 1 do 3 km tvoreći oko nje svojevrsni prsten. S obzirom da nam ljeto kuca na vrata, predlažemo plaže u Novalji i okolici koje morate posjetiti…

Najpoznatija plaža Zrće

Plaža Zrće nalazi se jugoistočno od Novalje i posebna je priča. Njezin obalni dio prostrana je šljunčana površina na koju u špici sezone može stati više tisuća kupača. Ulaz u more je šljunčan, a zbog strmog spuštanja morskog dna plaža je izrazito duboka. Na plaži se mogu koristiti razni sportsko-rekreacijski i zabavni sadržaji, a čeka vas i kvalitetna ugostiteljska ponuda. Osim toga, nekoliko atraktivno uređenih klubova pruža mogućnost zabave tijekom cijele noći

Svojim izuzetnim prirodnim osobinama, opremljenošću i sadržajima, plaža Zrće udovoljava strogim kriterijima europske Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš pa od ljeta 2003. godine ima Plavu zastavu. Plaža je od Novalje udaljena oko 2 km, raspolaže s velikim uređenim parkiralištem, a tijekom turističke sezone s Novaljom je povezana javnim gradskim prijevozom.

Plaža Vrtić u centru Novalje

Plaža Vrtić je šljunkovito-pješčana plaža u samom centru Novalje, ispred hotela Liberty. S plaže se pruža prekrasan pogled na cijelu Novalju.

Plaža je uređena s barom i ležaljkama koje se možete unajmiti, jako je popularna među mladima i nerijetko prenapučena jer se u blizini nalazi i spomenuta party plaža Zrće, premda zbog tog ova plaža možda neće biti prvi izbor obiteljima s djecom.

Atraktivna pješčana plaža Planjka (Trinćel)

Plaža se nalazi sjeverno od Novalje, uz jugoistočnu obalu uvale Stare Novalje. Prekrivena je finim pijeskom, topla je, plitka i odlično uređena. Raspolaže s ugostiteljskom ponudom te raznim rekreacijskim sadržajima. Zbog odlične uređenosti i uvjeta koje ima, plaža se od ljeta 2004. može pohvaliti Plavom zastavom.

U akcijama Hrvatske turističke zajednice te Hrvatske gospodarske komore i medija „Plavi cvijet“ i „Turistički cvijet“, plaža je bila dobitnica dvaju priznanja – za najljepšu te za najuređeniju plažu na Jadranu. Za razliku od prethodne, ovu plažu posebno preporučujemo obiteljima s djecom.

Najplića i najtoplija plaža Novalje

Plaža po imenu Babe leži u plitkoj uvali zapadno od Novalje. Ovo je najplića i najtoplija među novaljskim plažama, s finim pijeskom te uskim obalnim pojasom. Posljednjih godina plaža je obogaćena ugostiteljskim i rekreacijskim sadržajima.

P.S. Jedan dio plaže predviđen je za kućne ljubimce!

Skrivena uvala u Novalji – odmor daleko od gužve

Plaža Palamida je jedna u nizu skrivenih uvala sjeverno od Novalje, na zapadnoj obali otoka Paga.

Kako do plaže? Nakon što skrenete s prometnice prema naselju Vidasovi Stani, do uvale vam preostaje par stotina metara pješačenja, do nje je moguće doći samo makadamskim putem. Zbog težeg pristupa imate velike šanse da ova plaža bude samo vaša, posebice sad dok još nije srce sezone…

Uvala Caska

Nalazi se istočno od Novalje, na mjestu nekadašnjeg rimskog grada koji je, prema legendi, stradao i potonuo u potresu u 4. stoljeću, a čiji se ostaci mogu naći u neposrednoj blizini plaže te na morskom dnu. Pristup moru je mahom pješčan. Morsko se dno vrlo strmo spušta, što plažu čini izrazito dubokom. Na plaži postoji ugostiteljska ponuda te nešto rekreacijskih sadržaja.

Poznata plaža s jednim od najljepših kampova na Jadranu

Plaža Straško, s istoimenim kampom, nalazi se južno od Novalje, u širokoj uvali otvorenoj prema pučini. Duga je oko 1,5 km, a nakon kratkog kamenitog ulaza u more, dolazi se na pjeskovito dno.

Uz plažu se nalazi jedan od najvećih i prirodno najljepših kampova na Jadranu s tekstilnim dijelom, ugostiteljskom, zabavnom i sportsko-rekreacijskom ponudom, raznim radionicama, dječjim igralištima itd. Čitavo je područje pokriveno šumom, bor, hrast crnika, što lokalitetu daje posebnu draž. Od ljeta 2004. godine plaža ima Plavu zastavu.

Također, dok ste ondje, plaža Braničevica nalazi se odmah do plaže Straško, i ova je plaža vrlo dugačka, a u njezinu se zaleđu smjestilo naselje Gajac. Ondje ćete pronaći izvrsnu ugostiteljsku ponudu i ponešto rekreacijskih sadržaja. Svi ostali sadržaji nalaze se nekoliko desetaka metara od plaže u sklopu naselja, a slobodno povedite i kućnog ljubimca jer je jedan dio plaže predviđen baš za njih!

Naslovna fotografija: Visit Novalja

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.