Spartan World Championship – Hvar će u listopadu okupiti ljubitelje extreme sporta iz cijelog svijeta

spot_img

Spartan World Championship Hvar, Hrvatska održat će se od 10. do 13. listopada 2024. na otoku Hvaru, u gradu Hvaru. Svjetsko prvenstvo u Spartan utrkama bit će jedan od najvećih sportskih događaja koji će se održati u Hrvatskoj i regiji.

grad hvar
Izvor fotografije: Turistička zajednica grada Hvara

Očekivani broj od preko 3.000 natjecatelja iz više od 30 zemalja svijeta govori u prilog tome, kao i činjenica kako će za događaj biti osiguran nacionalni i međunarodni TV prijenos na više od 40 stranih emitivnih tržišta.

U četvrtak, 10. listopada 2024., uz paradu nacija i svečano otvorenje događaja, započet će četverodnevni spektakl u kojem će se sportaši odmjeriti u tri različite discipline – utrkama s preprekama na 100 metara, pet kilometara i deset kilometara.

Nagradni fond od 100.000 eura

Iako će svakom od natjecatelja najveća motivacija biti želja da se okite titulom svjetskoga prvaka, važno je napomenuti da je osiguran i izdašan nagradni fond u visini od 100.000 EUR, što je najveći nagradni fond u povijesti Spartan svjetskih prvenstava. Posebno uzbuđenje svakako donosi disciplina 100 metara s preprekama, koja će, upravo zbog dinamičnog i televizičnog karaktera, biti dio Olimpijskih igara u Los Angelesu 2028.

– Spartan World Championship Hvar, Hrvatska je natjecanje koje Hrvatsku pozicionira u još jednom sportu te će svojom organizacijom sigurno osnažiti sliku naše zemlje kao zemlje sporta i odličnog domaćina, prokomentirao je Tomislav Družak, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za sport.

– Utrka Spartan je pravi primjer na koji se način mogu povezati sport, turizam i lokalna zajednica te se nadam da je ovo temelje za buduće suradnje i sportske događaje na Hvaru, dodao je gradonačelnik Hvara, Rikardo Novak.

SPARTAN WORLD CHAMPIONSHIP HVAR, HRVATSKA privući će međunarodne sportaše i ljubitelje avantura, stvarajući efekt koji će koristiti različitim sektorima, od ugostiteljstva do lokalnih poduzeća, potvrđujući status Hrvatske kao vodeće globalne sportske destinacije.

– Oduševljen sam što će se Svjetsko prvenstvo u Spartan utrkama održati na Hvaru i mislim da će ovaj događaj zaista staviti Hrvatsku na kartu kao vrhunsku destinaciju za ekstremne sportove, rekao je Valent Sinković, proslavljeni hrvatski olimpijac i jedan od najvećih sportaša-promotora Hrvatske.

Spartan World Championship Hvar
Izvor fotografije: Highlander

– Iznimno nam je zadovoljstvo podržati Spartan World Championship, još jedan od vrhunskih događaja od iznimnog značaja za turističku promociju i prepoznatljivost Splitsko-dalmatinske županije na svjetskoj razini, izjavio je dožupan Splitsko-dalmatinske županije, Stipe Čogelja.

Spartan World Championship Hvar – jedan od najboljih Spartan događaja ikada

– Spartan World Championship Hvar vjerojatno je i najvažniji događaj u našem, Spartanovom, globalnom kalendaru događaja u 2024. godini. Lokacija na kojoj će se održati, grad Hvar, oduševljava me svojom spektakularnom ljepotom i jedinstvenim okruženjem. Vjerujem da će se na Hvaru odigrati jedan od najboljih Spartan događaja ikada. More, blaga klima i nevjerojatna gostoljubivost ljudi u Hrvatskoj predstavljat će nezaboravno iskustvo za sve natjecatelje događaja što je meni kao vlasniku brenda iznimno bitno, naglasio je CEO Spartana, Joe De Sena.

Spartan World Championship Hvar
Izvor fotografije: Highlander

Održavanje Spartan World Championshipa Hvar ne bi bilo moguće bez svesrdne podrške glavnih partnera događaja, što voditelj projekta Jurica Barać nije propustio napomenuti:

– Pred nama je izazov organizacije Spartan World Championshipa na Hvaru, ali bez podrške ključnih partnera događaja; prije svega Vlade Republike Hrvatske odnosno Ministarstva turizma i sporta, grada Hvara, Splitsko dalmatinske županije i naših komercijalnih partnera taj izazov ne bi niti postojao, napomenuo je voditelj projekta Jurica Barać.

hvar
Izvor fotografije: Turistička zajednica grada Hvara

Održavanje svjetskog prvenstva u Spartan utrkama na Hvaru planirano je za 2024., 2025. i 2026., dok je za tekuću godinu Vlada Republike Hrvatske odobrila sufinanciranje projekta u iznosu od 1,5 milijun eura, što pokriva značajan dio ukupnog troška održavanja događaja od gotovo 3 milijuna eura. Lanac hotela Sunčani Hvar i Carwiz neki su od prvih komercijalnih sponzora koji su prepoznali značaj i vrijednost događaja, a upravo uz njihovu podršku realizacija svjetskog prvenstva bit će na vrhunskoj razini.

Ulaz na događaj bit će besplatan za gledatelje, dok će oni koji su željni biti dijelom spektakla imati priliku postati volonteri događaja ili se prijaviti za natjecanja u amaterskim natjecanjima i disciplinama.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.