Splitska riva idealna je za ispijanje prve kave, a ove Splitske plaže i znamenitosti vrijedi posjetiti

„Nema Splita do Splita“, česta je simbolična izjava mnogih Splićana koji žele opisati svoj grad potencijalnim turistima i svima koje zanima kakav je uistinu život u drugom hrvatskom gradu po broju stanovnika. O Dalmatincima postoje već ustaljeni stereotipi da vole uživati i odmarati, da iskorištavaju vrijeme na najlagodniji mogući način i da im se nikad nigdje ne žuri. Sunce, more, splitska riva, brojne plaže i Marjan; splitska ponuda već na prvu zvuči odlično i sigurno je svatko od nas barem malo zavidan ako su neki od tih stereotipa istiniti. Vjerujemo da bi mnogi od vas željeli živjeti takav život, a za sve one koji još uvijek nisu sigurni gdje ljetovati, donosimo odličan prijedlog – Split je uvijek dobra ideja!

Grad bogate kulture i raznih znamenitosti

Split mami mnoge poglede svojom bogatom povijenom baštinom i kulturom. O njemu traje priča punih 17 stoljeća, točnije još otkako je rimski car Dioklecijan odlučio upravo na tom poluotoku blizu velikog rimskog grada Salone izgraditi palaču u kojoj bi u miru proveo posljednje godine svoga života. U vremenu nakon, ta je palača postala grad koji je danas jedno od najpoznatijih hrvatskih turističkih odredišta kako za domaće tako i za strane turiste van Lijepe Naše. Zanimljiva je i činjenica da su povijesna jezgra Splita i Dioklecijanova palača na spisku svjetske baštine UNESCO – a još od 1979. Svakako treba naglasiti i da se u kompleksu Palače nalazi veličanstvena Katedrala sv. Dujma koja je posvećena Uznesenju Blažene Djevice Marije. Tržnice su također iznimno posjećene i pravi su prikaz da u Splitu itekako ima života; ako ste ljubitelj ribe posjetite Peškariju, a Pazar je jedno od centralnih mjesta života u Splitu i dobro poznato mjesto brojnim turistima koji posjete ovaj dalmatinski grad.

Splitska riva je kultno središte Splita, najpopularniji javni prostor kojeg krasi neprekinuti niz kafića i restorana u kojima uživaju mnogi Splićani i brojni turisti koji sa zadovoljstvom posjećuju ovaj grad. Riva je idealno mjesto za ispijanje jutarnje kave ili večernjeg pića, ukusan ručak i večeru ili pak večernji izlazak. Sve što poželite nalazi se na jednom mjestu, na vama je samo odabrati što vam odgovara u određenom trenutku i Riva će vam to omogućiti. Marmontova ulica poznato je odredište mnogih šopingholičara te se upravo ona smatra najvažnijom shopping oazom u gradu. Zapadna obala je pak jedna od najljepših i najposebnijih šetnica koje ćete ikada imati prilike vidjeti u Hrvatskoj i mjeto gdje možete pojesti odličnu pizzu ili neki drugi gastronomski specijalitet.

Marjan i brojne plaže pravo su bogatstvo

Što se tiče gastronomije, ponuda je uistinu bogata i tu će se naći nešto za svakoga. Brojni restorani, konobe, pizzerije, cheese barovi i kulinarske ture oduševit će i najzahtjevnije od vas. Sveto brdo Marjan, kako ga mnogi nazivaju, jedno je od najupečatljivijih dijelova Splita i idealna destinacija za sve avanturiste i ljubitelje prirode koji žele uživati u svježem zraku. Na Marjan se penje direktno s dobro poznate splitske rive te upravo zbog toga ne postoji izgovor da ne posjetite jedinstveni sklad prirode i modernog života. Split krase i brojni parkovi, a neki od njih su Sustipan, Park Emanuela Vidovića i Strossmayerov park.

Ono što najviše zanima mnoge turiste je gdje se mogu okupati i osunčati , a upravo Split krase mnogobrojne prekrasne plaže. Plaža Kašjuni prekrasna je i iznimno posjećena šljunčana plaža smještena podno Marjana u Splitu te je udaljena samo oko 2,5 km od centra grada. Jedna od najposjećenijih plaža su i Bačvice, pješčana plaža u srcu grada koja noću postaje poznato odredište za zabavu. Šljunčana plaža Bene nalazi se na sjeveroistočnom dijelu Marjana, a smještena je u borovoj šumi te time omogućuje hlad za sve one koji odlučno izbjegavaju sunce pod svaku cijenu. U podnožju Marjana nalaze se dvije šljunčane plaže Kaštelet i Ježinac koje su i poznato odredište za obitelji s djecom.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.