Spomen galerija Ivana Meštrovića u Vrpolju prezentira život i djelo hrvatskog kipara svjetskog glasa

U rodnom mjestu znamenitog hrvatskog kipara Ivana Meštrovića, Vrpolju, u Brodsko-posavskoj županiji, 1972. godine otvorena je spomen galerija u čijem je stalnom postavu predstavljeno 35 njegovih radova, skulptura i reljefa u gipsu i bronci.

Spomen galerija Ivana Meštrovića kulturno je središte Vrpolja, ali i okolice. Uz stalnu izložbu Meštrovićevih radova, misija spomen galerije je i prezentacija njegovog života. Naime, Ivan Meštrović bio je umjetnik svjetskog glasa čija su djela između ostaloga izložena u Vatikanu, katedrali u Washingtonu, zgradi Ujedinjenih naroda u New Yorku, Londonu, kao i privatnim zbirkama diljem svijeta.

Članak se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj su mu posvećena čak četiri muzeja, a u Sjedinjenim Američkim Državama dva. Spomen galeriju Ivana Meštrovića godišnje posjeti nekoliko tisuća posjetitelja, a uz originalna djela velikog umjetnika tu je i Likovna zbirka u kojoj se nalaze djela Meštrovićevih prijatelja, suradnika i učenika.

Obavijesne ploče za bolju vidljivost Spomen galerije Ivana Meštrovića

U sklopu turističke ponude i promotivnih aktivnosti s ciljem vidljivosti destinacije na turističkoj karti, Turistička zajednice Brodsko-posavske županije je krajem 2021. godine izradila Prometni elaborat za postavljanje turističke signalizacije, odnosno obavijesnih ploča “Spomen galerija Ivana Meštrovića” na autocesti A3 iz smjera Zagreba i Lipovca, na dionici čvora Velika Kopanica, te uz autocestu A5 (Slavonika) iz smjera Osijeka na dionici čvora Đakovo.

Naime, Rješenjem Ministarstva kulture RH, zgrada Spomen galerije u Vrpolju zaštićeno je kulturno dobro, upisano u Listu kulturnih dobara Republike Hrvatske. Tako je uz Zbirku radova Ivana Meštrovića, koja je predstavljena u stalnom postavu, i zgrada u kojoj je smještena, projektirana po uzoru na djelo velikog hrvatskog kipara svjetskog glasa, postala kulturno dobro.

– Budući da se nalazimo uoči obilježavanja 50. godišnjice otvaranja ove po mnogo čemu jedinstvene ustanove, jedan od darova za pola stoljeća djelovanja galerije u mjestu rođenja znamenitog kipara, su i turističke obavijesne ploče za kulturnu znamenitost – informacija putnicima, korisnicima autoceste A3 i A5, objasnila je direktorica Turističke zajednica Brodsko-posavske županije, Ružica Vidaković, koja je dodala kako je ostvarivanjem ovoga projekta Turističkoj zajednici Brodsko – posavske županije bila čast ali i obveza doprinijeti promociji i očuvanju hrvatske kulturne baštine u kojoj Meštrovićevo djelo ima posebno mjesto, a kojim se ponosi Brodsko-posavska županija i ovaj dio Hrvatske, te obogaćuje i poboljšava turističku promidžbu kulturne baštine.

Ovim projektom dodatno je obogaćen sadržaj i brend projekta izgradnje Eko etno kuće u Vrpolju čija je Turistička zajednice Brodsko-posavske županije partner, sa zadaćom promocije i brendiranja destinacije.

Fotografije: Turistička zajednica Brodsko-posavske županije

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.