Uživajte u posljednjim danima kolovoza i prvom tjednu rujna u programima TZ središnje Istre

Ne želite da  ljeto “pobjegne” bez da ste iskoristili priliku saznati zanimljivosti o gradićima središnje Istre ili ulovili barem jednu pravu ljetnu feštu u unutrašnjosti Istre? Još uvijek sve stignete, samo odaberite nešto iz program za predstojeće dane.

pazin, kolovoz u središnjoj istri
Foto: Julien Duval

Full moon walk

Srijeda 30. kolovoza rezervirana je za novi program –  Full moon walk na području Lupoglava. Okupljanje za noćnu šetnju ispod punog mjeseca je u selu Mariškići, ispod groblja u 19 sati. Obavezne su čeone lampe i čvršća obuća te odjeća prikladna vremenskim uvjetima. Također voda i snack u obliku proteinske čokoladice ili slično.

Predviđeno trajanje šetnje je 3 sata, a duljina srednje zahtjevne staze je 6,5 kilometara. U sklopu šetnje očekuje vas degustacija pčelinjih proizvoda u lokalnom OPG-u Baričević. Prijave su obavezne, a sudjelovanje besplatno. Prijaviti se možete putem maila na info@central-istria.com ili pozivom na +385 52 622 460.

Središnja Istra Lupoglav
Foto: Julien Duval

Besplatna vođena pješačenja

Početak rujna, točnije 2. rujna rezerviran je za pješačenje Stazom Quadruvium (717). Kružna je to pješačka staza na području općine Karojbe, a njezino ime Quadruvium latinska je riječ za raskrižje, po kojoj je Karojba dobila ime. Uživat ćemo u pogledu na dvije vrtače – Sopajac i Gavranik, ali i u još nekim povijesno značajnim mjestima. Broj sudionika je ograničen a prijave obavezne na info@central-istria.com ili pozivom na +385 52 622 460.

Central Istria free walk tour

Ne trebate previše istraživati povijest mjestašca u sastavu TZ središnje Istre jer ih možete razgledati u pratnji licenciranog turističkog vodiča za Istarsku županiju i čuti priče o bogatoj povijesti i kulturnim znamenitostima. Razgledi gradova – Central Istria free walk tour, u suradnji s Turističkom agencijom Contineo – odvijaju se na hrvatskom i engleskom jeziku kroz cijeli tjedan.

Central Istria Free Walk Tour

Razgledi će biti organizirani ponedjeljkom, utorkom, srijedom i četvrtkom:

  • Ponedjeljak je rezerviran za razgled Pićna i Gračišća. Okupljanje će biti u Pićnu, u parku ispred kapele svetoga Roka. Uz prethodnu najavu i nadoplatu moguća su kušanja vina, maslinovog ulja i destilata.
  • Utorkom će biti organiziran razgled Pazina, a okupljanje će biti ispred Župne crkve Sv. Nikole. U sklopu razgleda moguće je posjetiti i Pazinski Kaštel, odnosno Etnografski muzej Istre i Muzej grada Pazina, uz nadoplatu.
  • Srijedom se odvija razgled Svetog Petra u Šumi i Tinjana. Okupljanje će biti na trgu ispred Pavlinskog samostana u Sv. Petru u Šumi a uključuje Posjet zavičajnoj zbirci Depiera. Uz prethodnu najavu i nadoplatu moguć je posjet Hiži Istarskog Pršuta uz prezentaciju i degustaciju istarskog pršuta i ostalih suhomesnatih proizvoda.
  • Četvrtkom je na redu razgled Svetog Lovreča. Okupljanje će biti u Istarskoj ulici, ispred caffe bara Dom. Šetnja uključuje posjet manifestaciji “Gušti Lovreča”.
cerovlje, kolovoz rujan središnja istra
Foto: Julien Duval

Događanja u mjestima središnje Istre

Samanj kulture u Pazinu

U petak 25. kolovoza u Pazinskom kaštelu održati će se manifestacija “Samanj kulture”, u sklopu koje će svoje stvaralaštvo prikazati brojne umjetnice i umjetnici pa tako i filmašice i filmaši. Detaljan program nalazi se na Facebook stranicama Udruge Forma.

U Pazinu se također u petak 25. kolovoza s početkom u 20:30 sati u amfiteatru Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile u Pazinu održava koncert gitarista Petra Čulića.

kaštel u pazinu, kolovoz rujan središnja istra
Foto: Julien Duval

Dani istarskih pivovara u Svetom Lovreču

Sveti Lovreč postavlja pitanje i odmah nudi odgovor kako se najbolje osvježiti ove sparne subote 26. kolovoza, na Trgu Placa i Danima istarskih pivovara. BIRROKRACIJA će ugostiti neke od najboljih craft pivovara s područja geografske Istre, što znači da ćete u subotu imati priliku kušati bire poznatih proizvođača: BURA BREW porečka craft pivovara, Pula na biri – pivovara, Labona Craft Brewery, Vergal Beer i Bruman Craft Brewery.

U Svetom Lovreču se održava i 24. Međunarodni orguljaški festival Organum Histriae i to u nedjelju 27. kolovoza s početkom u 20 sati. Nekadašnje značajno sjedište podeštata Mletačke Republike danas skriva mnoge tajne i blaga kulturne baštine, a jedno od najznačajnijih su najstarije orgulje Istre – jedine sačuvane i restaurirane orgulje Petra Nakića. One će ovog puta zasjati pod prstima izvanrednog orguljaša i improvizatora koji, očaran povijesnim orguljama, dolazi čak iz Nizozemske, Erik Jan Eradus.

Foto: Julien Duval

Bortulja u Tupljaku

Tradicionalna fešta slavi se povodom sv. Bortula, zaštitnika mjesta Tupljak. Besplatni “napuhanci” za djecu, nastup pićonskih mažoretkinja, Sunset band i Alen Vitasović, koji svoj nastup započinje u 23:30, a nakon njegovog koncerta i bezvremenskih hitova, do jutra će publiku zabavljati DJ Nikola z Kukurini.

Sve ostale vijesti, informacije o projektima i događanjima na području Turističke zajednice središnje Istre možete pronaći na mrežnoj stranici TZSI, Facebooku i Instagramu.

Naslovna fotografija: Julien Duval
Izvor fotografija: Turistička zajednica središnje Istre

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.