Srednjovjekovni festival – atraktivna srednjovjekovna bajka u Svetvinčentu

Svetvinčenat se na tri dana vratio stoljećima unatrag, a sa sobom je poveo i posjetitelje koji su se proteklog vikenda zatekli u mjestu. Srednjovjekovni festival održan je po jubilarni deseti puta, a trodnevna manifestacija bila je prilagođena za sve generacije.

Program festivala bio je podijeljen u tri tematska dana: obiteljski dan, dan viteštva i dan legendi, a nastupilo je 17 domaćih i stranih udruga ili društava, koji njeguju srednjovjekovnu kulturu i tradiciju s oko 250 kostimiranih članova iz Slovačke, Mađarske, Italije, Slovenije i Hrvatske.

Mnoštvo vitezova, srednjovjekovnih dama i plemića koračalo je ulicama i zabavljalo brojne posjetitelje. Na svakom se koraku mogao pronaći poneki sadržaj bogatog programa, a posebnu pažnju privukli su ulični zabavljači “Li Brutti”, koji su svojim vještinama i zanimljivim nastupima zabavljali brojne posjetitelje.

Placa je bila prepuna proizvođača autohtonih proizvoda, prikaza starih i srednjovjekovnih zanata, šarenih rukotvorina koje su prizivale da dođete bliže i pažljivo ih pogledate. Originalni i nesvakidašnji suveniri ili uporabni predmeti bili su također u ponudi Srednjovjekovnog sajma ispred kaštela.

Bili su tu još i lokalni ugostitelji stvarajući gastro priču s lokalnim proizvodima, a najposebniji od njih bio je “Kampanjola”, koji je uz njihovu eko biru iz Savičente u ponudi imao i jela tematski prilagođena festivalu, dok se u kaštelu Morosini-Grimani mogla pronaći plata “Porco Marino” s lokalnim proizvodima i čarobni napitak vještice Mare.

Bogat je program i ove godine ponudio raznolik sadržaj na tri lokacije: Placa, kaštel Morosini-Grimani te Žlinja – travnata površina podno kaštela na kojoj se i odvijao glavni dio programa. Tako su posjetitelji mogli svjedočiti izvanrednom konjičkom turniru, kojeg je uprizorila udruga Agentura Hector iz Slovačke, a sve su posebno razbudili pucnjevi iz srednjovjekovnih topova.

Detalja i sitnih srednjovjekovnih aktivnosti zaista nije nedostajalo. Razne sprave za mučenje, srednjovjekovne frizure, oklopi i štitovi, te fantastična srednjovjekovna glazba koju je svaki dan donosila udruga Holloenek Hungarica širila se ulicama i budila poseban srednjovjekovni duh u svima.

Jedinstveni show sa zastavama talijanske udruge Gruppo Sbandieratori del palio di Asti, mačevanje i borba vitezova, predstavljanje srednjovjekovne vatrene artiljerije, a bila je tu i nezaobilazna dječja bitka za obranu kaštela.

Ono što je možda najviše plijenilo pažnju posjetitelja bio je vatreni program, ove godine i u izvedbi nove udruge Fandango, te posebice zadnjeg dana kada je svoje umijeće baratanja vatrom prikazala skupina Toi Ahi iz Italije, što je poslužilo kao uvertira u posljednju i finalnu točku festivala: spaljivanje štrige, odnosno vještice Mare, kada se i cijeli kaštel našao u plamenu.

Srednjovjekovni se festival održava od 2011.godine, a ove je godine proslavio i deseto jubilarno izdanje. Mnogo je udruga koje prate manifestaciju od samih početaka, a svake se godine krug sve više širi novim sudionicima.

Izvor fotografija: Savičenta

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.