Srednjovjekovni samostanski mediteranski vrt Sv. Lovre jedini vrt ove vrste u Hrvatskoj

Šibenik skriva jedinstven mediteranski vrt koji je omiljeno odredište turista, ali i mještana. Srednjovjekovni samostanski mediteranski vrt Svetog Lovre obnovljen je i otvoren 2007. godine, nakon što je praktično bio zaboravljen stotinu godina. Vrt je sastavni dio nekadašnjeg franjevačkog samostana Svetog Lovre, a obnovljen je po projektu arhitekta Dragutina Kiša.

Samostan je osnovan u drugoj polovici 17. stoljeća i obuhvaća veliki arhitektonski kompleks povezanih zgrada. Ovdje je bio studij filozofije i teologije preko 200 godina u kojem je predavao i Andrija Kačić Miošić. Nastao je u vrijeme turske opsade, kada je samostan Visovac morao biti premješten. U jednoj od zgrada samostana 2000.-ih godina otvorena je Šibenska privatna gimnazija s pravom javnosti.

Ovo je jedini vrt ove vrste u Hrvatskoj i spada u rijetke znamenitosti. U centru vrta nalazi se zdenac okružen ljekovitim i začinskim mediteranskim biljem. U ovoj opuštajućoj oazi možete pronaći 150 vrsta začinskog i ljekovitog bilja poput lavande, ružmarina, kadulje, smilja, majčine dušice ali ovdje je i ružičnjak. Svaka biljka u samostanskom vrtu ima svoju priču i posebnu oznaku.

Vrt slijedi poznatu srednjovjekovnu shemu: križna staza, u središtu zdenac, a u četiri polja raste ljekovito i začinsko bilje. U sklopu vrta je nalazi se restoran koji nudi jela mediteranske kuhinje; salate, rižota, tjestenine, pašticad, ali i nadaleko poznata domaća vina šibenskog kraja i rakije oplemenjene biljem iz vrta.

Samostanski mediteranski vrt dobitnik je brojnih nagrada i priznanja poput Eko Oscara i Plavog cvijeta, a vrt je mjesto je brojnih kulturnih i zabavnih događanja jer je odlična kulisa i ambijent kakav ćete rijetko naći. Vrt je i omiljeno mjesto za vjenčanja, ako ste u potrazi za savršenim mjestom u kojem ćete izreći sudbonosno DA, odabirom samostanskog vrta nećete pogriješiti.

Bobice za smanjenje libida

Vitex agnus-castus, naziva se i vitex ili monahova paprika, rodom je iz mediteranskog kraja i jedna od biljaka koju možete vidjeti u srednjovjekovnom mediteranskom vrtu Sv. Lovre. Legenda tvrdi da konzumiranje bobica potiskuje libido kod muškaraca i kod žena. Doista, redovnici u srednjovjekovnom vremenu navodno su žvakali bobice kako bi im pomogli da se nose s iskušenjem.

Fotografije: Srednjovjekovni samostanski mediteranski vrt Sv. Lovre

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.