Srpanj na Cresu: Creska ovca i ovčje ludorije, jazz večeri, karneval i city ture

U subotu, 8. srpnja u Orlecu se održava jubilarno, 15. izdanje manifestacije “Creska ovca”, kojoj je cilj promocija otočnog ovčarstvo i creske ovce (pramenke) kao autohtone pasmine. Zahvaljujući okolišu u kojem živi slobodno, moglo bi se reći i poludivlje, creska ovca je mala i živahna, izdržljiva i prilagodljiva, a hrani se samoniklim biljem kojim otok obiluje. Nekad je glavni proizvod creske ovce bila vuna, a danas je to poznata mlada creska janjetina, ali i creski ovčji sir.

Organizatori iz udruge creskih ovčara Pramenka za posjetitelje pripremaju atraktivan program u sklopu kojeg će se moći upoznati i saznati više o creskoj ovci, razgledati kolekcije ovaca kao i pratiti vrlo zanimljivo natjecanje u šišanju ovaca. Birat će se i najbolji ovan, a manifestaciju će pratiti bogati gastro program i ponuda autohtonih proizvoda. Do dugo u noć sve posjetitelje zabavljat će popularni Gustafi.

U srpnju se nastavljaju i Creska butega, besplatne vođene ture “Cres City Tours for Everyone” i Klapske večeri otoka Cresa koje su već u lipnju privukle veliku pažnju posjetitelja. Tako će i tijekom srpnja, posjetitelji moći uživati u klapskoj pjesmi svakog ponedjeljka, sajmu lokalnih proizvoda “Creska butega” svakog utorka i petka na glavnom gradskom trgu, a besplatne vođene ture povest će ih u šetnju gradom Cresom svakog utorka.

Srijede su dan za “Ovčje ludorije” u organizaciji Rute Cres pa se tako svake srijede s početkom u 10 sati održavaju radionice filcanja vune za djecu, a s početkom u 19 sati radionice filcanja vune za odrasle.

Srijede su u srpnju rezervirane i za jazz večeri jer 12. srpnja kreće ciklus koncerata Cres Summer Jazz Nights koje će sve do 16. kolovoza putovati otokom, uz koncerte: 12. srpnja u Cresu, 19. srpnja u Martinšćici, 26. srpnja u Lubenicama, 2. kolovoza u Valunu, 9. kolovoza u Belom i 16. kolovoza u Cresu.

Valun Summer Nights nastavljaju ciklus koncerata u petak, 7. srpnja kada će nastupiti duo Romana & Josip s početkom u 21 sat, a ovo pitoreskno mjesto ugostit će i događanje “Samo za decu na dige” u sklopu kojeg će se 14. srpnja održati predstava “Tončić Petešić” GKL-a Rijeka.

Od 13. srpnja u gradu Cresu, na šarmantnom malom trgu Pjaceta, započinje još jedno izdanje popularnog događanja “Teatar na Pjaceti”. U sklopu ovogodišnjeg Teatra na Pjaceti 13. srpnja održat će se predstava za djecu “Tončić Petešić” GKL-a Rijeka, 16. srpnja predstava za djecu “Tunja” Kazališne skupine Ivana Brlić Mažuranić, 17. srpnja predstava za odrasle “Kalafat i batana”, 18. srpnja predstava za odrasle “Samo jedna žena” Gala Teatra, 19. srpnja predstava za djecu “Bajke…i još nešto” Kazališta Virovitica, 21. srpnja predstava za djecu “Zbrko i Oli” RI Teatra i 22. srpnja predstava za odrasle “Ljubav je na vrelu” RI Teatra.

Petak, 14. srpnja obilježit će svečano otvaranje, 34. po redu, izdanja popularnog creskog festivala Lubeničke glazbene večeri koji u bajkovite Lubenice svakog petka dovodi vrhunske glazbenike. Na svečanom otvorenju će se izvesti opereta Grofica Marica u produkciji HNK Varaždin i Opere bb iz Zagreba uz dirigenta Igora Vlajnića i režisera Dejana Jakovljevića. U petak, 21. srpnja održat će se koncert guitar trija “Evocacion” koji čine Lovro Petretić, Ivan Šimatović i Luka Lovreković, dok će petak, 28. srpnja ugostiti koncert mezzosopranistice Helene Lucić Šego uz pratnju Tajane Vukelić Peić na harfi. U petak, 11. kolovoza nastupit će Terezija Cukrov na pianu, a ovogodišnje Lubeničke glazbene večeri zatvorit će koncert Shiva Beyond Sound Trija. Ulaz na sve programe je slobodan, a počinju u 21 sat.

Subota, 15. srpnja rezervirana je za Creski ljetni karneval u organizaciji karnevalske udruge Vežgani i Turističke zajednice grada Cresa. Ovo veselo događanje i ove će godine ugostiti brojne karnevalske grupe, a do dugo u noć sve karnevaliste i brojne posjetitelje zabavljat će grupa Fiesta.

26. srpnja u Vidovićima će se održati tradicionalna proslava sv. Ane – Anina, dok će 29. srpnja u Belom započeti Dani Tramuntane, koji atraktivna događanja u pitoreskni Beli donose i u kolovozu. Beli nudi atraktivan multimedijalni postav Centra za posjetitelje i oporavilišta za bjeloglave supove Beli, a Lubenice svim posjetiteljima nude zanimljiv i atraktivan muzej, muzej ovčarstva, koji predstavlja stoljetnu priču o creskom ovčarstvu. Za vrijeme boravka u Martinšćici svakako vrijedi posjetiti zanimljivu izložbu u muzeju Andrija Linardić.

Creski muzej domaćin je dvjema vrlo atraktivnim izložbama. Tako se u renesansnoj palači Arsan, koja je dom Creskog muzeja, sve do kraja srpnja mogu razgledati izložbe “Plavica – tvornica za preradu ribe” i “Blago pod površinom Kvarnera – mekušci u kvarnerskom podmorju”. Od početka kolovoza svi zainteresirani posjetitelji moći će uživati u izložbi “Kvarnerski motivi”, koju priprema creski umjetnik Josip Pope.

Uz navedena događanja, brojni creski kafići i restorani organiziraju živu glazbu na svojim terasama.

Više informacija potražite na www.visitCres.hr.

Izvor fotografija: Turistička zajednica grada Cresa

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.