Kako je lijepa kraljevna nadjenula ime mističnom mjestašcu na Cresu

Vjerojatno ne postoji mjesto na svijetu koje nema svoju lokalnu legendu koja priča o tome kako je mjesto nastalo ili kako je dobilo ime. Jedno od mjesta hrvatske obale koje čuva i njeguje legendu o svome imenu jesu Lubenice – naselje na otoku Cresu, koje se smjestilo 378 metara nad morem, a staro je preko četiri tisuće godina.

Lubenice Cres
Lubenice, foto: Rostuhar, TZ Cres

Lubenice se spominju još u antici, kao dobro utvrđen i strateški važan grad Hibernitia, u prijevodu hladno naselje – najvjerojatnije zbog ledenog vjetra koji je čest u naseljima na vrhu brda. U to je vrijeme Hibernitia bio jedan od četiriju najvažnijih mjesta na otoku Cresu, s potpuno formiranim urbanim centrom. U podnožju naselja nalazila se važna villa rustica, okružena poljoprivrednim područjem i s pripadajućom lukom. Tu su kasnije pronađeni brojni arheološki materijali iz antike: sarkofag, egipatski natpisi, amfore, novac, nakit i drugo.

U srednjem su vijeku Lubenice bile jedno od središta arhipelaga, a u mjestu se još uvijek nalazi srednjovjekovna utvrda, kao i ostaci srednjovjekovnog gradskog zida i gradska vrata. Uz stari trg, u Lubenicama se nalaze i brojne crkvice: crkvica Sv. Nedjelje, gotička crkvica Sv. Antuna Pustinjaka, župna crkva Blažene Djevice Marije sa zvonikom iz 18. st, crkvica Sv. Jakova.

Mjesto je ovalna oblika, a kroz njega prolaze dvije usporedne krivudave uličice. Ulice i ostali odvojci u Lubenicama nemaju imena, a kuće nose brojeve samo od jedan do četrdeset i dva. Prema najnovijem popisu stanovništva, u mjestu živi tek 6 stanovnika. U Lubenicama postoji i škola, no kako tu ne živi nitko mlađi od 65 godina, za školom nema potrebe.

Lubenice, foto: Rostuhar, TZ Cres

Vjerojatno je u dugoj, dugoj povijesti današnjih Lubenica postojala još poneka legenda o imenovanju starijih naselja, no do nas te priče nisu prispjele. U sjećanju je ostala tek jedna.

Kako su Ljubljenice postale Lubenice

Prema lokalnoj legendi, za ime ovog pomalo mističnog mjesta s beskonačnim pogledom na morsku pučinu i prekrasnu šljunčanu plažu koja je proglašena jednom od najljepših na svijetu, zaslužna je jedna lijepa kraljevska kćer. Prema priči o nastanku mjesta, u davnim je vremenima na otoku Cresu živio kralj koji je imao kćer Ljubicu. S obzirom na to da je svoju kćer htio udati u obitelj visoka roda, nije mu se svidjelo kada je mlada kraljevna uzvratila ljubav mladiću s brda na kojem danas leži gradić, a koji kraljevim kriterijima nije odgovarao.

Lubenice Cres
Lubenice, foto: Rostuhar, TZ Cres

Kralj, nezadovoljan kćerinom odlukom, potjerao ju je iz svog doma Osora. Kraljevna je otišla sa svojim voljenim i naselila se na brdu. Kako se je zvala Ljubica, mjesto je dobilo ime po njenom imenu – Ljubljenice. Talijani, pod čiju je vlast Cres potpao 1918., taj su naziv promijenili. Kako nisu mogli izgovoriti Ljubljenice, mjesto je dobilo ime Lubenice.

Lubeničke glazbene večeri

Pitoreskne Lubenice same su po sebi prekrasne i tajanstvene na neki način, a ovo 4.000 godina staro kameno naselje ostavlja bez daha svakoga tko ga posjeti. Dodatan motiv dolaska već je 34 godine za redom nadaleko poznata manifestacija koja kroz srpanj i kolovoz svakog petka posjetiteljima nudi prave glazbene poslastice.

ljeto na cresu
Foto: Walter Salković, izvor: Turistička zajednica grada Cresa

///Prekrasne i tajanstvene Lubeničke glazbene večeri po 34. puta mame na Cres

Naime, tijekom ljeta Grad Cres već tradicionalno organizira glazbene večeri u Lubenicama koje posjećuje velik broj gostiju. U crkvi Sv. Marije održavaju se koncerti, a na trgu ispred crkve održava se svečano otvorenje i zatvaranje manifestacije “Lubeničke večeri” na kojima nastupaju brojni svjetski, ali i hrvatski autori.

Jedna od najljepših skrovitih plaža na svijetu

U neposrednoj blizini uvale Žanje nalazi se plaža Sv. Ivan – jedna od najljepših skrovitih plaža na svijetu. Nju je čak i njemački časopis Bild svrstao na 15. mjesto u konkurenciji od 40 najljepših plaža na svijetu.

Lubenice Cres, plaža
Izvor: Turistička zajednica grada Cresa

Do plaže ispod litice Lubenica možete doći pješke strmom stazom pješačenjem kroz borovu šumu. Imajte na umu da šetnja može potrajati četrdesetak minuta, a kada se penjete natrag i nešto duže od toga. Plaža je dostupna i plovilom s morske strane.

///Divlje, skrivene i prekrasne: 7 plaža na otoku Cresu na kojima ćete odmoriti dušu

Ovu uvalu krasi bijeli šljunak koji se presijava na suncu, mirna je, skrovita od pogleda i gužve zbog težeg pristupa. Na njoj nema dodatnih sadržaja pa vrijede pravila kao i za prethodnu plažu – ponesite si dovoljno hrane i vode (jer ćete, vjerujte, poželjeti ostati cijeli dan) kao i zaštitu od sunca.

Lubenice Cres, plaža
Izvor: Turistička zajednica grada Cresa

Zanimljivost: Zbog svog specifičnog položaja na ovoj plaži vlada potpuna tišina tako da svi koji odmaraju na njoj poštuju skrovitost ovog mjesta i uglavnom komuniciraju šaptom. Zanimljivo, zar ne?

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.