Kako je lijepa kraljevna nadjenula ime mističnom mjestašcu na Cresu

Vjerojatno ne postoji mjesto na svijetu koje nema svoju lokalnu legendu koja priča o tome kako je mjesto nastalo ili kako je dobilo ime. Jedno od mjesta hrvatske obale koje čuva i njeguje legendu o svome imenu jesu Lubenice – naselje na otoku Cresu, koje se smjestilo 378 metara nad morem, a staro je preko četiri tisuće godina.

Lubenice se spominju još u antici, kao dobro utvrđen i strateški važan grad Hibernitia, u prijevodu hladno naselje – najvjerojatnije zbog ledenog vjetra koji je čest u naseljima na vrhu brda. U to je vrijeme Hibernitia bio jedan od četiriju najvažnijih mjesta na otoku Cresu, s potpuno formiranim urbanim centrom. U podnožju naselja nalazila se važna villa rustica, okružena poljoprivrednim područjem i s pripadajućom lukom. Tu su kasnije pronađeni brojni arheološki materijali iz antike: sarkofag, egipatski natpisi, amfore, novac, nakit i drugo.

Članak se nastavlja ispod oglasa

U srednjem su vijeku Lubenice bile jedno od središta arhipelaga, a u mjestu se još uvijek nalazi srednjovjekovna utvrda, kao i ostaci srednjovjekovnog gradskog zida i gradska vrata. Uz stari trg, u Lubenicama se nalaze i brojne crkvice: crkvica Sv. Nedjelje, gotička crkvica Sv. Antuna Pustinjaka, župna crkva Blažene Djevice Marije sa zvonikom iz 18. st, crkvica Sv. Jakova.

Mjesto je ovalna oblika, a kroz njega prolaze dvije usporedne krivudave uličice. Ulice i ostali odvojci u Lubenicama nemaju imena, a kuće nose brojeve samo od jedan do četrdeset i dva. Prema najnovijem popisu stanovništva, u mjestu živi tek 6 stanovnika. U Lubenicama postoji i škola, no kako tu ne živi nitko mlađi od 65 godina, za školom nema potrebe.

Vjerojatno je u dugoj, dugoj povijesti današnjih Lubenica postojala još poneka legenda o imenovanju starijih naselja, no do nas te priče nisu prispjele. U sjećanju je ostala tek jedna.

Prema lokalnoj legendi, za ime ovog pomalo mističnog mjesta s beskonačnim pogledom na morsku pučinu i prekrasnu šljunčanu plažu koja je proglašena jednom od najljepših na svijetu, zaslužna je jedna lijepa kraljevska kćer. Prema priči o nastanku mjesta, u davnim je vremenima na otoku Cresu živio kralj koji je imao kćer Ljubicu. S obzirom na to da je svoju kćer htio udati u obitelj visoka roda, nije mu se svidjelo kada je mlada kraljevna uzvratila ljubav mladiću s brda na kojem danas leži gradić, a koji kraljevim kriterijima nije odgovarao.

Kralj, nezadovoljan kćerinom odlukom, potjerao ju je iz svog doma Osora. Kraljevna je otišla sa svojim voljenim i naselila se na brdu. Kako se je zvala Ljubica, mjesto je dobilo ime po njenom imenu – Ljubljenice. Talijani, pod čiju je vlast Cres potpao 1918., taj su naziv promijenili. Kako nisu mogli izgovoriti Ljubljenice, mjesto je dobilo ime Lubenice.

Foto: TZG Cres

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.