STARA IZVORNA JELA BARANJE: Štuka u mundiru

Tradicionalno jelo „Šaran u rašljama“ (mađ. Csiptetős ponty) i manje poznato jelo „Štuka u mundiru” (mađ. Mundéros csuka) izvorno potječu iz sela Kopačevo, naselja unutar općine Bilje. Kako su se u tom starom ribarskom selu, nekoć, mještani bavili ribolovom, nastala su tradicionalna jela od ribe koja su bila jednostavna za pripremiti. S obzirom da je ribarima bilo važno da mogu svoj obrok uz obalu pripremiti što lakše i jednostavnije, nastao je „Šaran u rašljama” za što je potrebna bila obrađena grana u obliku rašlje, riba, sol, začinska paprika i vatra, a kompletan recept pronađite OVDJE.

Jednako tako je za „Štuku u mundiru” bila potrebna nešto drugačije obrađena grana, sol, začinska paprika, crveni luk i vatra. Danas se gotovo u svakom ugostiteljskom objektu može pronaći Šaran u rašljama, a Štuka u mundiru nešto rjeđe pričaju nam u Turističkoj zajednici Bilje iz koje nam dolaze ovi stari i izvorni recepti.

Članak se nastavlja ispod oglasa

ŠTUKA U MUNDIRU (riječ mundir potječe od naziva za francuski vojni kaput)

U ovom slučaju štuka se ne treba očistiti nego ostaje u svom “kaputu”

Sastojci:

  • svježe ulovljena štuka
  • sol i mljevena paprika
  • crveni luk

Cijela neočišćena štuka s iznutricama se probada štapom po dužini da bude stabilna, zatim se taj štap zabija u zemlju uz vatru.

Štuka je gotova za otprilike jedan sata nakon čega se skida s vatre. Razrezuje se po kralježnici i zajedno s glavom, iznutricama i kožom (kaputom) guli. Lagano se rastvori i tek sada začini sa soli, mljevenom baranjskom paprikom i crvenim lukom te ponovo zaklopi kako bi meso upilo mirise i okuse. 

Poslužite uz neko od odličnih baranjskih vina.

Dobar tek i dođite u Baranju probati štuku na mundiru!

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.

Autor

Kategorije