Stari grad Prozorac uklopit će se u turističku ponudu Plitvičkih jezera

Turistička ponuda Nacionalnog parka Plitvička jezera u skoroj bi budućnosti trebala biti još bogatija. Naime, u sklopu projekta valorizacije srednjovjekovne baštine područja Plitvičkih jezera počelo je dokumentiranje starog grada Prozorca. Ostaci grada, za kojeg su često korišteni i nazivi Prozor, Prozorina ili Pogledalo, nalaze se iznad Vrela Koreničkog, na jednom od sjevernih izdanaka Mrsinjske gore. Prozorac je imao izvrstan strateški položaj, odnosno svojim je smještajem omogućavao nadzor komunikacije između Koreničkog i Homoljačkog polja.

U poznatim, sačuvanim vrelima stari grad Prozorac se ne spominje. Unatoč tome moguće je pretpostaviti kako su ga izgradili knezovi Krbavski tijekom 15. stoljeća radi nadzora prometa prema posjedima knezova Frankopana u Gackoj i Drežniku. U tom kontekstu čini se izglednim da je Prozorac također bio jedna od utvrda nekoga od brojnih familijara ili službenika knezova Krbavskih. U razdoblju osmanlijske vlasti, od trećega desetljeća 16. stoljeća, te habsburške vojne uprave, od kraja 17. stoljeća, Prozorac je povremeno korišten kao pogranična stražarnica. Upravo za potrebe carskog povjerenstva, zaduženog za reorganizaciju Like i Krbave nakon oslobođenja od Osmanlija, nastao je najstariji sačuvani prikaz Prozorca, vojnog inženjera J. F. Hollsteina iz 1701. godine.

Projekt valorizacije srednjovjekovne baštine područja Plitvičkih jezera financiran je sredstvima Javne ustanove NP Plitvička jezera. U sklopu projekta Hrvatski restauratorski zavod s voditeljem Petrom Sekulićem iz Odjela za kopnenu arheologiju – sjedište Zagreb, Služba za arheološku baštinu, počeo je radove dokumentiranja postojećeg stanja staroga grada Prozorca. Prema podacima prikupljenim metodom 3D laserskog skeniranja, bit će izrađena nacrtna dokumentacija s tehničkim opisom objekta. Time će biti stvoreni preduvjeti za nastavak arheoloških istraživanja te izradu projekta prezentacije s ciljem njegova uklapanja u turističku ponudu Nacionalnog parka Plitvička jezera.

Izvor: Javna ustanova “Nacionalni park Plitvička jezera”
Fotografije: Facebook Nacionalni park Plitvička jezera

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.