Što mislite koja je hrvatska zračna luka najprometnija ove godine?

Splitska je zračna luka ovog rujna prihvatila i otpremila više od 328 tisuća putnika, što je 253 tisuće putnika više u odnosu na isti mjesec prošle godine, ali i 141 tisuća putnika manje u odnosu na rekordni rujan 2019. godine, navodi Croatian Aviation koji predviđa kako će upravo Zračna luka Split na kraju godine zasluženo odnijeti titulu najprometnije hrvatske zračne luke.

Tome u prilog ide i činjenica kako je Zračna luka u razdoblju od siječnja do kraja rujna prihvatila i otpremila 1.363.413 putnika, što Zagreb vjerojatno neće ostvariti u cijeloj 2021. godini, a s obzirom na broj tjednih operacija i dostupnih linija, značajan broj putnika u Splitu se očekuje i u listopadu.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Do kraja 2021. godine u Splitu će vjerojatno prihvatiti i otpremiti više od 1,5 milijuna putnika, navodi Croatia Aviation, što je manje u odnosu na 2019. godinu kada ih je bilo 3,3 milijuna, no nema sumnje kako je Split na pravom putu oporavka i kako će već sljedeće godine ponovno prijeći dva milijuna putnika.

Zračna luka Zagreb u rujnu ostvarila manje od 200.000 putnika

Unatoč uvođenju čak 15 linija Ryanaira zagrebačka zračna luka u rujnu je ostala ispod 200.000 putnika, točnije kroz nju je prošlo 191 092 putnika, 125 tisuća putnika više u odnosu na rujan 2020. godine, te 159 tisuća putnika manje u odnosu na isti mjesec 2019. godine, piše Croatian Aviation.

Iako je broj putnika daleko viši u odnosu na isti mjesec prošle godine, očekivao se značajniji rast broja putnika u rujnu, isključivo zbog toga što je Ryanair s početkom rujna ove godine uveo niz međunarodnih odredišta.

Od 1. siječnja do 30. rujna ove godine kroz zagrebačku je zračnu luku prošlo gotovo 878 tisuća putnika, pa je za očekivati da će do kraja godine Međunarodna zračna luka Zagreb prihvatiti i otpremiti do 1,2 milijuna putnika.

Kroz Zračnu luku Dubrovnik prošlo više od 200.000 putnika

Kroz dubrovačku zračnu luku u rujnu je pak prošlo 207.558 putnika, čak 166 tisuća putnika više u odnosu na isti mjesec prošle godine. U usporedbi s rujnom 2019. godine, radi se 50% putnika manje (tada ih je bilo 405.924). Najveći udio u prometu čine putnici iz tradicionalno dominantnih emitivnih tržišta – Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske.

S obzirom kako će Dubrovnik u listopadu biti odlično povezan s nizom europskih odredišta, očekuje se nastavak značajnog rasta broja putnika na mjesečnoj razini, a Zračna luka Dubrovnik će se do kraja ove godine približiti brojci od milijun putnika, koju ipak vrlo vjerojatno neće prijeći.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.