ŠTO SVE KRIJE BAJKOVIT GRADIĆ MOMJAN? Grad tri Muškatira, Kaštela Rotta i izvorske vode Argilla

Kad poželiš pobjeći od svega, sakriti se u naručje prirode a ostati u doticaju s duhovnim, kada želiš dobro “isti i popiti”, okrjepiti dušu i tijelo, uživati u netaknutoj prirodi, brati rubidnice-kupine, šetati uz potok, doživjeti dan iz bajke i posjetiti Kaštel koji čuva tajne, pobjegni u Momjan koji ljubomorno čuvam svojim te najradije ne bih podijelila tajnu ovog mjesta s vama. Osjećam ga svojim mjestom za mir i bijeg, mjestom za punjenje baterija, okrjepom duše.

Put za Sveti Mauro

Samim putem do Momjana naići ćete na razne zanimljive tematske punktove. Ulaskom u Kremenje sa desne strane ugledaćete vinograde nalik na Toskanu. Ovdje se krije Vinarija Kabola poznata po vinima Merlot, Cabarnet Sauvignion, te najnovijem pjenušcu Amfora. Vlasnik je Muškatir broj 1 od proizvođača vina Muškat u Momjanu. Također vina se drže u amforama za produženje fermentacije. U samoj kamenoj kućici nalazi se kušaona i zanimljiv podrum kojeg čuva Sveti Martin Biskup zaštitnik vina i vinogradara.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Muškat je jedan od najboljih sorta na području Momjanštine a svi proizvođači su broj 1, mi se krećemo Vinskom cestom.

Uspinjemo se na brdo Momjan , i sada nastaje dilema kamo prvo otići.

Ići ćemo mojim putem đir do Konobe Rino gdje se fino ohladite i pojedete najmekše i najbolje njoke sa gulašom gledajući na brdašce Sveti Mauro. Do Konobe je crkvica i dječji vrtić, tako da oni koji imaju djecu mogu uživati u restoranu dok se djeca ljuljaju ili penju na tobogan.

Ramstek s potpisom Konobe Rino

Penjući se cesticom na brdo Sveti Mauro došli bi do crkvice Majke Božje od zdravlja, koja je poznata po čudesnim milostima koje je udijelila vjernicima. Samim pogledom na Momjan u to se i uvjeravamo.

Kako ne bi zamijetili Agroturizam Sinković vlasnika 2. momjanskog muškatira.

Ono što tražimo je crkva Svetog Martina, u blizini je Kuća Kaštela -budući interpretacijski centar. Sa stražnje strane se pruža pogled na potok Argilu i ostatak bajkovite prirode i ugledamo Kaštel.

CRKVA SVETOG MARTINA

Članak se nastavlja ispod oglasa

Crkva sv. Martina je najstarija srednjovjekovna crkva u mjestu. Trobrodna je, ima pet oltara te mramornu propovjedaonicu i krstionicu. Jedan oltar je posvećen sv. Rufu, čije su kosti nađene u sandučiću, ugrađenom 1567. u poljskoj crkvi sv. Roka. Sveti Martin je zaštitnik mjesta, vinogradara i vina i od davnina se u vrijeme Martinja organizira pučka fešta .

Spuštamo se do ruševnog Kaštela Rotta koje restaurira Revitas i u projektu je 2021 g. biti u funkciji za razne manifestacije i oživljavanje prošlosti Momjanštine .

Crkva Svetog Martina

KUĆA KAŠTELA

Ova je građevina bila nekada stara mljekara u vlasništvu obitelji Giannolli, a po rekonstrukciji će postati Kuća kaštela kao središte proučavanja i promoviranja istarskih kaštela, ali i cijele Momjanštine. U prizemlju će biti smješten info- punkt u kojem će se pristupati informacijama o svim kaštelima u Istri. Tu će se nalaziti i trgovina s tipičnim istarskim proizvodima lokalnih proizvođača. Na drugom je katu planirana art residence, apartman s radnim prostorom za znanstvenike i umjetnike, a u potkrovlju će se urediti multimedijalna dvorana. Svi spomenuti sadržaji bit će povezani kulom unutar samog kaštela koja će služiti kao izložbeni prostor, čime bi asocijativno združili prošlost i recentno doba.

PROJEKT Kuća kaštela u Momjanu 

Dovršena je I. faza gradnje Kuće kaštela – Casa dei casteli zajedničkog projekta Grada Buja i Istarske županije. Osnovni ciljevi projekta, koji je mnogo širi od restauracije same zgrade, su virtualno i fizičko umrežavanje istarskih kaštela te gradnja kulturne infrastrukture i podizanje standarda življenja za Momjanštinu i gornju Bujštinu.

Kuća Kaštela – Casa dei casteli zamišljena je kao kulturno – informacijski centar koji tematizira prvenstveno kaštel Rotu i ostale istarske kaštele kao i teme poput momjanskog muškata, povijest Momjana i njegovih obitelji i ljudi, tradicionalni obrti. Djelatnici Kuće kaštela  brinuti će o spomenicima šireg područja u suradnji s dugim institucijama, udrugama i pojedincima o organizaciji kulturnog života u vidu  manifestacija  predavanja, susreta što koja su namijenjena prvenstveno za lokalno stanovništvo, kao i za  turiste. Kuća kaštela – Casa dei Casteli će  funkcionirati kao turističko informativni centar.
U prizemlju Kuće kaštela biti će multifunkcionalni prostor gdje će multimedijalno biti prikazani istarski kašteli ,zanimljivosti istih te povijest Momjana. To će biti mjesto susretanja  iz kojeg će se gosti Momjana upućivati u kantine, restorane ili smještaj na ovom području.

Prvi kat zgrade biti će uređen kao „art in residence“ u kojem će moći gostovati znanstvenici, umjetnici i gosti Momjana.

Na drugom katu biti multifunkcionalna dvorana koja će služiti za društvena događanja poput predavanja, izložbi, druženja, sastanaka i proslava. Katovi će biti povezani galerijom – stepeništem koja će služiti i kao kulturno informacijski prostor, a koja oponaša unutarnjost kule kaštela Rota. Iza zgrade  biti će uređeno dvorište koje može služiti za manja događanja u ljetno doba. Zgrada će biti opremljena modernim i funkcionalnom opremom i multimedijom. Projekt bi trebao biti dovršen 2021. godine.

Projekt Kuća kaštela u Momjanu prijavljen je kao strateški projekt na program INTERREG VA ITALIJA HRVATSKA uz vodećeg partnera Dubrovačko Neretvansku županiju a potencijalno odobrenje dobiveno je nedavno. U okviru projekta predviđa se uređenje i opremanje Kuće kaštela kao artist in residence prostora multifunkcionalne prirode namijenjen širokom spektru korisnika: znanstvenika i stručnjaka raznih područja, umjetnika i kulturnih djelatnika, lokalnih proizvođača i stanovnika te turista. Prostor će biti osmišljen kao informativno galerijsko multimedijalni prostor u prizemlju kuće, prostor za boravak stručnjaka na prvom katu te konferencijski prostor na drugom katu.

Kuća kaštela će se putem projekta opremiti opremom i informatičkom opremom, te će se izraditi multimedijalna rješenja koja će na inovativan način promovirati prirodnu i kulturnu, gastro i eno baštinu Momjanštine i unutrašnjosti Istre. Svojim inovativnim izgledom Kuća kaštela reinterpretirat će arhitektonsko naslijeđe istarskih kaštela predstavljajući centralno mjesto gdje će se ta vrijedna baština na reprezentativan način predstaviti i iz kojeg će se upućivati turiste na posjet i razgled istarskih kaštela. Projekt Kuće kaštela predstavlja nadgradnju višegodišnjih kontinuiranih napora obnove i promocije mreže istarskih kaštela ostvarene kroz projekte Heart of Istria, REVITAS I REVITAS II te kroz inicijative Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije.

KAŠTEL ROTTA

Momjanski kaštel sagradio je devinski vlastelin Wosalcus de Mimiliano na stjenovitom vidikovcu koji se uzdiže nad dolinom potoka Argille. Dvorac je neko vrijeme bio u posjedu goričkih grofova te njemačkih plemića Raunichera, da bi 1548. g. bio prodan staroj plemićkoj obitelji Rota porijeklom iz Bergama koja ga je popravila i u njemu obitavala do 1835. godine. Od drevnih znamenitosti kaštela s visećim mostom još su vidljivi ostaci zida, kule i portal s lukom i dva veličanstvena kamena polustupa. 

Tada  su naime braća Bartolomei i  Jakob Raunicher prodali Momjan za 5.550 dukata Simonu I Roti. On je potjecao je iz stare i ugledne bergamske plemenitaške obitelji koja se u ratu između cara Karla V Habsburgovca i kralja Françoisa I Valoisa i Venecije borila na francuskoj strani, za što je kao nagradu dobila francusko plemstvo. Zaključenjem mira u Crespyu 1544. Simone I Rota, koji je po majci bio Mlečanin te oženjen Mlečankom, seli se na teritorij Serenissime, odnosno u Istru .

Simone Rotta zadnji je vlasnik kaštela  , pripadnik plemenitaške obitelji Rota iz Bergama koja se neposredno prije kupnje kaštela nastanila u Piranu. Rota je kaštel pregradio u trapezoidan oblik s kvadratnom kulom gdje obnavlja prostorije za stanovanje, podiže kapelu Sv. Stjepana i gradi novi kameni most. Sve do njegova napuštanja 1835. godine bio u rezidencijalnoj funkciji, da bi ga grofovi Rota prepustili zubu vremena, seleći se u udobniju palaču u selu. Budući da je dugo vremena vlasnik kaštela bila obitelj Rota, kaštel je poznat i pod imenom kaštel Rota.

Svjedočanstva o veličanstvenoj građevini ostavili su važni posjetitelji, među kojima slavni biskup Tommasini koji u XVII. st. opisuje predivni dvorac i grb obitelji grofova Rota s natpisom: “Simeon comes rota eques decori, et comodo” (Vitez Simeone Rota ljubitelj ukrasa i ugode). U dvorcu se u ono vrijeme nalazilo nekoliko topova, bačva od sto i više barila vina i mala obiteljska kapela sv. Stjepana prvomučenika.

Dođite u Momjan i otkriću vam priču ovog izvora potoka Argila koji je zaslužan za sve blagodati koje je Momjan dobio vino, zrak , prirodu i poseban ugođaj.

Od izvora gdje se za lijepa vremena možete napiti izvorske vode idemo putićem prema drugom bajnom dijelu u kojem vlada 3. momjanski muškatir u Vinariji Kozlović. Ne znam što je ljepše vinograd s pogledom na Kaštel, Kapelica ispred Vinarije ili vrhunska Malvazija.

Maslina ispred crkve Sv.Martina

Jeste ogladnili nakon ovog proputovanja ,navratite u Stari Podrum. U podnožju potoka ili Torente Argille (potok gline), nekada je bilo 16 mlinova. Nekada je potok bio brz i obilat vodom, zvali su ga Vrelo (Fontana).

Voda je izvor života i energije, i sastavni dio svakog čovjeka. Osobno se poistovjetim sa svakim mjestom koji ima vodu. Momjanština je znala zauzdati i iskoristiti svoje Vrelo i dan danas obiluje njenim plodovima vinom,maslinama, voćem i povrće. Napijte se izvorske vode u Momjanu i ponovno ćete se vratiti. Jeste li ogladnili nakon ovog izleta navratite u Stari Podrum…

Nastavlja se…

Izvor Argilla

Fotografije su autorski rad: Eda Mužica -2018.g.
Izvor teksta: Projekt Kuća Kaštel Rotta – Portal Grad Buje – Citta’ di Buie

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.