Drugo izdanje manifestacije Medun Fest održano je u naselju Lič u općini Fužine, a brojni su posjetitelji uživali u bogatom i atraktivnom festivalskom programu i nizu degustacija u organizaciji Ureda za turizam Općine Fužine.
Medun je daleko najzdravija vrsta hrane za revitalizaciju organizma, rekao je pčelar Branko Vidmar. Sadrži čak 12 puta više minerala od nektarnog meda, između ostaloga, bogat je folnom kiselinom i nutritivno je dragocjen u prehrani trudnica. Sadrži kombinaciju šećera koja je u prirodi jedinstvena. Senzorski, organoleptički ima specifičan okus, a glavna mu je karakteristika što je manje sladak i gušći je od nektarnih medova.
Ovogodišnje gastro iznenađenje Medun Festa je inovativno slano jelo, Kare veprića s goranskim medunom. Osmislio ga je chef Dino Galvango, a receptura ostaje tajna. No doznali smo osnove, naime, kare veprića mariniran je u smrekovim iglicama i šumskom medunu. Pripremljen je kao roast beef, medium pečen uz izvrstan izbor priloga koji su zaokružili ovo jedinstveno slano jelo na bazi goranskog šumskog meduna.
Kare veprića s goranskim medunom Foto: Općina Fužine
Svi koji žele degustirati ovu gastronomsku senzaciju atraktivno balansiranih okusa to mogu učiniti isključivo u hotelu Bitoraj u Fužinama. Posjetitelji su se osvježili i s prvim goranskim sladoledom od šumskog meduna. Njega su za prošlogodišnji Medun Fest osmislili chef Galvango i Marko Stojević, poznati hrvatski slastičar. Slobodno se može zaključiti kako su kare od veprića i sladoled o meduna pa čak i prve recepture na svijetu pripremljene na bazi ovog autohtonog goranskog proizvoda što dodaje dozu mističnosti i kulinarske autentičnosti.
Chef Dino Galvanog u pripremi jela Marko Stojević-goranski sladoled od šumskog meduna
Blagodati meduna su brojne, a s obzirom na ljekovita svojstva i kulinarsku atraktivnost svakako ovaj najslađi ambasador Gorskog kotara vodi posjetitelje na revitalizirajuće i tajanstveno senzorsko putovanje te ujedno predstavlja unikatan poklon goranskog kraja i majke prirode.
Hranjiva maska za lice na bazi šumskog meduna
Posjetitelji su na Medun Festu imali mogućnost isprobati i prvu hranjivu masku za lice na bazi šumskog meduna. Mogli su uživati i u nizu degustacija proizvoda goranskih OPG-ova, kao što su medica, ocat na bazi šumskog meduna, kruh od meda… Ujedno su sudjelovali i na radionicama kao i u planinarskom usponu na Preradovićev vrh s kojega se pruža veličanstven pogled na fužinarski kraj i jezero Bajer.
Fotografije: Općina Fužine